Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Konference sester s ministryní zdravotnictví

Datum: 10. 7. 2009
Autor: Růžena Wagnerová

V pražském kulturním domě Krakov 12. června odstartoval již 3. ročník dvoudenní konference Kvalita je naše priorita. Organizačním garantem byla společnost DTO CZ., s. r. o., která akci připravila ve spolupráci s pražskou Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní Thomayerovou nemocnicí s poliklinikou a se sekcí managementu ČAS. Odborným garantem byla hlavní sestra VFN Anna Chrzová.

Stalo se tradicí, že konference sester VFN zahajuje ředitel nemocnice MUDr. Jan Bříza, MBA. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Druhý den jednání se dostavila ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, která účastníkům poskytla informaci o změnách ve vzdělávání sester a novém finančním odměňování zdravotnických pracovníků. Odpovídala i na řadu dotazů z pléna.

Zahajovací přednáška vrchní sestry 1. chirurgické kliniky VFN Bc. D. Škochové 135 let českého ošetřovatelství shrnula ošetřovatelství 19. a 20. století. Zaujala například pasáž o Baťově nemocnici ve Zlíně (rok 1932). Pracovaly tam pouze civilní sestry (na tehdejší dobu dost nevídané), které za nedodržování předpisů, nepřiměřené chování nebo za opomenutí některých ošetřovatelských činností platily ze svého platu nemalé pokuty. Je zajímavé, že některé stejné chyby přetrvávají mezi sestrami dodnes.

Stále více našich občanů se stává závislými na různých návykových látkách. Přednášky MUDr. D. Randáka Závislost a škodlivé užívání – jak je rozpoznat a sestry Čermákové z Oddělení léčby závislosti VFN Sesterská práce s muži závislými na návykových látkách upozornily, jak důležitá je práce s těmito lidmi. Předpokládá u klientů stanovení jejich kritérií závislosti, kladení důrazu na psychoterapii a režimovou léčbu. Někteří odcházejí vyléčeni, mnozí se však léčí opakovaně, jiní zůstávají závislými do konce života. Z přednášky soudně-lékařské kazuistiky MUDr. D. Vajtra z Ústavu soudního lékařství VFN se posluchači dozvěděli konkrétní informace o syndromu natřásaného dítěte. Na kazuistice zemřelého byla prezentována nebezpečnost nepřiměřeného natřásání dítěte, během nějž může dojít k poškození cév a nervů, někdy právě s fatálními důsledky.

Jednou ze zajímavostí byla prezentace vrchní sestry Gynekologicko-porodnické kliniky H. Rittsteinové Plastické operace ženského genitálu. Tato tematika je málo známá – operace se provádějí většinou bez zdravotní indikace. Jaké jsou důvody žen? Zlepšení pocitu, omlazení genitálu, touha překvapit partnera apod. Zdravotními indikacemi bývá bolestivost při pohlavním styku, nedostatečný nebo chybějící sexuální prožitek, bolestivost při sportu apod.

Všechny prezentace nelze pro nedostatek místa uvádět. Vybrány byly jen ty, které byly svým obsahem „nadčasové“. Vcelku ale lze všechny hodnotit jako vysoce odborné, dobře zpracované a přínosné pro praxi.

Růžena Wagnerová, dopisovatelka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si