Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Lipom a jeho ošetření

Datum: 10. 7. 2009
Autor: Hana Satkeová, Marika Čížková

Termín lipom vychází ze slova lipos, což znamená řecky tuk, a z koncovky -om, která je v medicíně často užívaná v názvosloví nádorů. Lipom je tedy nádor vycházející z tukové tkáně, je nicméně benigní neboli téměř neškodný. Jiná definice zní, že lipom je nezhoubný tukový novotvar. Ve většině případů jde vlastně spíše jen o kosmetický problém, který je potřeba řešit, aby nevznikaly zbytečné komplexy. Vyskytuje se v každém věku, častější je však u vyšších věkových vrstev.

Příčiny

Příčiny vzniku lipomů nejsou zcela jasné. Někdy je zřejmá role genetiky, kdy se četné lipomy vyskytují u více členů téže rodiny. Jindy se uvažuje o vzniku lipomů na místech fyzicky namáhaných a z tohoto pohledu jsou některé lipomy reakcí tukové tkáně na trauma.

Projevy

Lipomy vznikají typicky podkožně z vrstvy podkožní tukové tkáně, mohou se však vyskytovat na každém místě v těle, kde má člověk tuk. Možný je tak i vznik lipomů poblíž vnitřních orgánů. V podkožním tkanivu se hned nad svaly nachází malá vrstva tukových buněk, které mají tu zvláštnost, že každá z nich může narůst do velikosti fazolek. Ty se pak zvětšují a zformují do měkké a pružné boule. Někdy se dají nahmatat ohraničené elastické uzly na úrovni kůže, které mohou být ploché, laločnaté či stopkaté. Až při větším rozsahu vyčnívají nad kůži, přičemž barva kůže se nemění. Lipom se vyskytuje kdekoliv – na zádech, na prsou, na horních i dolních končetinách kromě dlaní a chodidel, mimořádně i na tvářích. Také se někdy vyskytuje ve vlasech, kde překáží při česání.

Projevy na kůži mohou být nejen pro laika důvodem ke strachu, lipom totiž vypadá jako menší boule, která je na povrchu krytá normálně vypadající kůží. Pokud na ni lehce zatlačíme, je pohyblivá vůči spodině i vůči kůži. Lipomy nejsou bolestivé s výjimkou jednoho, cévami zásobeného podtypu, který se nazývá angiolipom (angios – céva). Určitý problém může způsobit lipom v místech průběhu nervů (typicky končetiny). Svým růstem totiž může utlačit a způsobit poruchy citlivosti, brnění a někdy i pohyblivost dané končetiny. Lipomy ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, například krvácením do trávicí trubice, to však není tak časté jako nález lipomu pod kůží.

Komplikace

Uvádí se, že lipom se extrémně vzácně může změnit ve zhoubný nádor tvořící metastázy.

Diagnostika

Jakoukoliv bouli na kůži by měl vidět praktický nebo kožní lékař, který rozhodne o dalším postupu. Zdaleka ne každá boule na kůži je lipom, proto není radno jakékoli změny podceňovat. Zkušený kožní lékař dokáže do značné míry lipom poznat.

Velmi důležité až zásadní vyšetření při diagnostice měkkotkáňových afekcí je sonografie, neboť umožňuje diferencovat útvary cystické (vyplněné tekutinou či rosolovitou hmotou) – zde je diagnostická výtěžnost prakticky 100% a významnou měrou zpřesňuje diferenciální diagnostiku měkkotkáňových nádorů (lipomy, fibromy, hemangiomy aj.) – a útvary nádorům podobné. Definitivní diagnóza se provede po excizi (vyříznutí) lipomu a následné vyšetření pod mikroskopem.

Léčba

Je třeba vědět, že tukový nádor nezmizí sám od sebe. Dermatolog spolu s chirurgem rozhodnou, jakým způsobem lipom odstraní. Chirurgicky se lipom odstraňuje tehdy, když má průměr menší než tři centimetry, ale i v případě větších rozměrů, pokud se pacient domnívá, že mu jizva nebude vadit. Lipom nelze odstranit bez poškození pokožky. Při chirurgickém řešení vedou lékaři řez ve směru takzvané štěpitelnosti kůže, to znamená v místech, kde se tvoří přirozené vrásky. Malá jizvička se při dobrém hojení časem ztratí. Výkon se provádí většinou jen ambulantně a pacient odchází po zákroku domů.

Popis excize

Odstranění lipomu provádíme na aseptickém sálku, a to ambulantně. Sestra nejdříve připraví sterilní stolek, který celý překryje sterilní rouškou, na niž rozloží: sterilní rukavice, šití – jehelec, pinzetu a nůžky, dále peán, násadku, skalpel, 10ml stříkačku a jehlu k místnímu znecitlivění pokožky, sterilní roušku pro zarouškování místa zákroku. Na pomocný stolek si sestra připraví dezinfekci, Mesocain pro místní znecitlivění a peroxid na závěrečné očištění pokožky.

Během přípravy zákrokového sálku požádáme pacienta, aby se ve vyčleněné místnosti svlékl do spodního prádla. Poté ho uložíme na operační lužko do příslušné pozice, oholíme místo nad lipomem. Lékař poté vysvětlí pacientovi, jak bude při zákroku postupovat. Nejdříve dezinfikuje místo zákroku a poté je znecitliví Mesocainem. Po tomto lokálním umrtvení provede lékař incizi (protětí kůže) a postupně odpreparuje celý lipom, který vloží do nádobky s formaldehydem. Ten se spolu s průvodkou následně odesílá k podrobnějšímu vyšetření.

Po kontrole místa zákroku propláchne lékař ránu peroxidem, provede suturu kůže. Po umytí pokožky sestra překryje ránu čtverečkem s dezinfekcí, např. s Betadine, a přelepí ji. Poté se pacient může obléci, lékař napíše zprávu o zákroku a pozve pacienta na kontrolu a převaz rány s odstupem 2 dnů.

Opakují se lipomy?

Pokud se nádorově změněný tuk vyjme i s obalem, s největší pravděpodobností se už nikdy znovu neobjeví. Není to však vyloučené. Stává se, že v době excize je hned vedle odstraněného lipomu další, doposud nepostřehnutelný. Když později naroste, vzniká dojem, že jde o ten původní.

Hana Satkeová, Chirurgická ambulance, Nemocnice Chrudim

Marika Čížková, Chirurgická ambulance, Nemocnice Chrudim

 
  • tisk
  • předplatit si