Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Livia Klausová na návštěvě NCONZO

Datum: 10. 7. 2009
Autor: ad

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů přivítalo 8. června milou návštěvu – choť prezidenta republiky Livii Klausovou, která sem zavítala v doprovodu manželky hejtmana Jihomoravského kraje Veroniky Haškové.

První dámu s doprovodem uvítala ředitelka NCONZO Mgr. Jana Mikulková. Seznámila hosty s dlouholetou historií centra a zdůraznila jeho význam na poli vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání. Upozornila na zajímavosti a zvláštnosti architektonického řešení budov ve Vinařské ulici, kde se NCONZO nachází. Ředitelka dále nastínila hlavní strategické priority centra, např. podporu regulačních procesů nelékařských zdravotnických povolání, realizaci a rozvoj celoživotního vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, zabezpečení vzdělávání profesionálních pracovníků a dotčených osob v oblasti krizové připravenosti ve zdravotnictví nebo úzkou spolupráci a partnerství s řadou zdravotnických zařízení i zařízení sociální péče, významných institucí, společností a organizací pro podporu, realizaci a rozvoj celoživotního vzdělávání.

Setkání se zúčastnily zástupkyně dvou zdravotnických zařízení, které s NCONZO spolupracují – Mgr. Erna Mičudová, náměstkyně ředitele pro nelékařské zdravotnické pracovníky FN Brno, Eva Kvasnicová, hlavní setra Vojenské nemocnice v Brně a členka prezidia České asociace sester. V příjemné atmosféře se hovořilo o hlavních úkolech a činnostech centra. Livia Klausová se zajímala o problematiku registrace a vzdělávání nelékařských pracovníků ve zdravotnictví. Pozorně vyslechla informace o spolupráci NCONZO s Českou asociací sester a dalšími partnery v rámci celé České republiky. S Mgr. Ernou Mičudovou a Evou Kvasnicovou diskutovala o potřebách sester v terénu, možnostech vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků i možnostech zaměstnavatele přispět k jejich dalšímu osobnímu rozvoji. Velmi se zajímala také o výzkumnou oblast v oboru ošetřovatelství a vyslechla si informace o současných projektech a připravovaných projektových záměrech centra. Závěrem byla seznámena s archivem ošetřovatelství, který NCONZO spravuje a průběžně se ho snaží doplňovat. Centrum by v budoucnu zachovalé dokumenty i ostatní archiválie rádo představilo i široké veřejnosti.

Všechny přítomné potěšilo, že Livii Klausové nebyla problematika zdravotnictví ani otázky týkající se nelékařských zdravotnických povolání cizí.

ad

 
  • tisk
  • předplatit si