Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Sestra v praxi

Datum: 10. 7. 2009
Autor: Jiří Šefl

Olomoucké kongresové centrum RCO se v pátek 12. června stalo dějištěm druhého ročníku Konference Sestra v praxi. Akce, kterou pořádaly II. interní klinika FN Olomouc, Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc a společnost Solen, s. r. o., hostila více než 400 sester a fyzioterapeutů. V hlavním sále, kde probíhaly přednášky, byla téměř celý den většina míst obsazená, z čehož lze usoudit, že příspěvky byly pro návštěvníky zajímavé a přínosné.

Ortopedie byla rámcem prvního bloku přednášek. Posluchači se od MUDr. Radima Kaliny, Ph.D., a MUDr. Jana Špičky, Ph.D., z Ortopedické kliniky FN Olomouc dozvěděli vše o artroskopických výkonech, ale i o endoprotetice nosných kloubů, tedy kolen a kyčlí. Edukaci pacienta po ortopedické operaci si vzal na starost Josef Bělohlávek z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc a uzavřel tak první blok.

Následující blok přednášek byl věnován urgentní medicíně. Se základními i nejnovějšími poznatky o první pomoci v terénu přítomné seznámila MUDr. Olga Klementová, Ph.D., z Kliniky anesteziologie a resuscitace FN Olomouc. MUDr. Bronislav Klementa z téže kliniky se věnoval častým chybám, k nimž dochází během kardiopulmonální resuscitace a kterých je třeba se vyvarovat pro zefektivnění resuscitační činnosti. O termických úrazech a první pomoci při nich přijel pohovořit MUDr. Lubomír Brož z pražské Kliniky popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady.

Bolest byla náplní dalších přednášek. Mgr. Jana Tomsová z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc se zabývala vertebrogenní problematikou a poruchami pohybového systému a nabídla řadu řešení pomocí cvičení. MUDr. Marek Hakl z Centra pro léčbu bolesti FN U sv. Anny v Brně se naopak zabýval analgetickou léčbou a celkovým pohledem na bolest akutní versus chronickou.

Jako poslední přišla na řadu témata výživa a agresivní pacient. RNDr. Dana Nováková z pražské FN Motol pohovořila na téma probiotika ve vztahu k imunitnímu systému a MUDr. Zuzana Grofová z Pardubické krajské nemocnice a.s. přidala své poznatky o výživě v nemoci. Na závěr se přítomní mohli dozvědět, jak zacházet s agresivním nebo neklidným pacientem – tato přednáška byla dílem Psychiatrické léčebny Opava, respektive Jany Kostkové a Ivy Hrabicové.

Dopoledne probíhaly v menších sálech rovněž workshopy. Velký úspěch sklidila exhibice Resuscitace v praxi pod vedením Mariany Hubáčkové, Aleše Zatloukala, Radky Krohmerové a Ireny Zdražilové z Kliniky anesteziologie a resuscitace FN Olomouc. Návštěvníci měli možnost získat zkušenost s resuscitační rutinou na četných figurínách. Druhý workshop Polohování, sestavený pod taktovkou Mgr. Jany Tomsové a Mgr. Barbory Parákové z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc, si taktéž nalezl své příznivce.

Konferenci lze označit za přínosnou a úspěšnou, jak o tom svědčila velká návštěvnost a celodenní velký počet zaujatých posluchačů v sále.

Jiří Šefl

 
  • tisk
  • předplatit si