Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

DET skóre

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Bc. Svatava Nováková

Bodovací systém Det skóre je standardizovaný nástroj pro hodnocení peristomální kůže. Slouží k vy­hodnocování stavu kůže v okolí stomie v průběhu ošetřování pacienta. Lze ji použít u jakékoliv stomic­ké pomůcky a u všech typů stomií.

Tato pomůcka má dvojí funkci: 1. DET (The Discolouration, Erosion, Tissue overgrowth) skóre posuzuje změny kůže v okolí stomie. Týká se tří oblastí – barvy, poškození kůže a nadměrného růstu tkáně. Pomůcka užívá přímá klinická pozorování pro výpočet celkového počtu bodů, a to na základě bodování ve třech uvedených doménách – DET = v oblasti změn barvy kůže, eroze a nadměrného růstu tkáně. Opakované použití DET skóre (výpočet celkového počtu bodů) umožňuje monitorování a okamžité zjištění jakéhokoliv zlepšení či zhoršení v průběhu času. 2. Diagnostická pomůcka – kategorizuje poruchy peristomální kůže podle jejich příčiny.

Jak správně používat DET skóre?

Vyšetřete peristomální kůži a zhodnoťte ji na základě jejího popisu ve třech doménách: 1. Změny barvy peristomální kůže. 2. Eroze. 3. Nadměrný růst tkáně.

Nejdříve zhodnoťte velikost postižené oblasti.

Potom zhodnoťte závažnost postižení. Ta by měla být hodnocena pouze v případech, kdy je velikost postižené oblasti bodována počtem 1–3 bodů.

Zhodnoťte závažnost podle příznaků popsaných ve třech doménách. Závažnost může být bodovaná počtem 1 nebo 2 bodů. Maximální počet bodů v každé doméně: Velikost postižené oblasti: 3 body. Závažnost postižení: 2 body. Nejvyšší možný počet bodů: 15.

Shrnutí

Obě části pomůcky – DET skóre (bodovací systém k určení závažnosti poruchy kůže) a diagnostická pomůcka by se měly používat vždy při vyšetření pacienta.

Stav peristomální kůže hodnotíme počtem bodů, vždy je třeba projít všechny tři domény. Vždy je třeba používat diagnostickou pomůcku „Ostomy Skin Tool“ a nesnažit se zhodnotit stav kůže podle paměti. V praxi se to může na první pohled zdát komplikované, ale kdo pomůcku ovládá, má v ruce výborný a jednoduchý nástroj.

DET skóre pomáhá sledovat změny a usnadňuje stanovení diagnózy a léčby. Poskytuje profesionálům nástroj, který zlepšuje komunikaci mezi nimi, protože peristomální kůži popisuje společným jazykem. Tato pomůcka zkracuje čas, který potřebuje sestra k vyšetření kožní poruchy. Může být také používána ke vzdělávání pracovníků. Neslouží pro předpovědi zlepšení nebo zhoršení stávajícího stavu peristomální kůže a také na jejím základě nelze předpovědět, zda dojde k nějakým abnormálním kožním úkazům.

Neslouží k tomu, abychom s její pomocí určili rozsah požadované péče o pacienta. Tuto diagnostickou pomůcku lze vždy použít při kontrole stomie a peristomální kůže, a to u všech typů stomií a u všech dostupných stomických pomůcek. Podobně hodnotíme například bolest či používáme tabulku Nortonové při prevenci a sledování dekubitů. Pomůcka byla vytvořena ve spolupráci se společností Coloplast poradním výborem GAB (Coloplast Global Advisory Board). Členy tohoto výboru jsou zkušené stomasestry z dvanácti různých zemí – Austrálie, Dánska, České republiky, Francie, Nizozemska, Itálie, Kanady, Německa, Španělska, Švédska, Velké Británie a USA.

Bc. Svatava Nováková, Chirurgická klinika IPVZ, Krajská zdravotní a.s., Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem o.z.

Fota archiv autorky

 
  • tisk
  • předplatit si