Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Došlo po uzávěrce. Tripartitní pracovní skupina pro zdravotnictví jednala o zvýšení mezd a platů

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Ing. Ivana Břeňková

Sestrám měla být zvýšena od 1. července mzda o 2500 Kč, alespoň takové byly představy a dubnový slib ministerstva zdravotnictví.

Slib byl po stránce právní částečně naplněn pro zdravotnické pracovníky v příspěvkových organizacích. Byly jim zvýšeny platové tarify, všeobecným sestrám a porodním asistentkám byla přiznána vyšší platová třída. Suma sumárum, sestrám se opravdu mohl zvýšit platový tarif o slibovaných 15 %, zdravotnickým pracovníkům o 7 %, technicko-hospodářským pracovníkům a dělníkům o 19 %. V obchodních společnostech to nebylo dáno právní cestou, tady se tvrdě vyjednává a bez konečného slova zdravotních pojišťoven zaměstnavatelé mzdy jen tak nezvyšují. V nemocnicích, bez ohledu na právní formu, se nervozita vyšplhala na bod varu. Zdravotničtí pracovníci čekali své mzdové a platové výměry, zaměstnavatelé čekali své zvýšené zálohy od zdravotních pojišťoven. Uspokojeni byli jen někde, ve většině případů nebyly ani výměry, ani očekávané finance. Zaměstnavatelé a odbory se shodli, že je za pět minut dvanáct a musí se konat jednání tripartitní pracovní skupiny pro zdravotnictví. Pracovní skupina je složena se zástupců odborů, zaměstnavatelů a vlády ČR. Pracovní skupinu pro zdravotnictví vede a svolává předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR RNDr. Jiří Schlanger.

Peníze od pojišťoven stačit nebudou

Jednání se proto uskutečnilo 3. srpna 2009 v odpoledních hodinách. Sešla se vybraná společnost: ministryně zdravotnictví, náměstci, zástupci odborů, zaměstnavatelů, zdravotních pojišťoven a krajů. Skupina, která by se v tomto složení měla scházet vždy, když se jedná o opatření, která se dotknou financí.

Zástupci zaměstnavatelů byli na jednání vybaveni i závěry z jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, které se konalo kvůli nespokojenosti a nejasnosti kolem zvýšených červencových záloh. Zvýšení má částečně pokrýt slib daný ministerstvem ke stabilizaci personálu ve zdravotnických zařízeních. Podle sdělených informací byli zaměstnavatelé ujištěni, že finance ve výši cca 1500 Kč měsíčně na každou sestru a porodní asistentku budou zdravotnickým zařízením poskytnuty, a to na dobu půl roku. VZP vysvětlila, že finance jsou poskytovány podle určitého vzorce, který způsobuje, že do zdravotnických zařízení přicházejí v nižších nebo vyšších částkách, ale po dvou měsících dojde k vyrovnání. Pro příští rok se počítá se zahrnutím těchto nákladů do zdravotněpojistných plánů. Po dotazu odborů bylo upřesněno, že VZP nemůže žádným způsobem předmětnou finanční částku podmiňovat tím, že je určena na platy sester a porodních asistentek, bude pouze podle počtu sester a porodních asistentek stanovena. Částka od zdravotních pojišťoven pokryje slib ministerstva z cca 60–75 %. Bylo sděleno, že se na financích musejí podílet i zřizovatelé a poskytovatelé. To bylo zvláštní, protože ani zástupci kraje a už vůbec ne zaměstnavatelé se k tomuto závazku na jednání pracovní skupiny aktivně nepřihlásili. Naopak. Na druhou stranu je důležité, že všichni zúčastnění se přihlásili k prioritě zachovat personální vybavení zdravotnických zařízeních.

MZ upřesnilo výklad k přeřazení sester

Pracovní skupina se také zabývala úpravou výkladu ministerstva zdravotnictví k přeřazení sester především do 10. platových tříd. Ve výkladu ministerstva ze dne 9. července se uvádí, že pro zařazení do 10. platové třídy je rozhodující, zda zaměstnanec poskytuje specializovanou ošetřovatelskou péči bez odborného dohledu. Přitom se předpokládá, že v rámci celého spektra ošetřovatelské péče současně vykonává i základní ošetřovatelskou péči. Do této třídy se zařadí též zaměstnanec, který pod odborným dohledem poskytuje vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči. Tento výklad ale způsobil chybný postoj některých personalistů. Šlo o to, že se rozšířila informace, že do 10. třídy se přeřadí pouze sestry, které vykonávají komplexní základní péči bez odborného dohledu (do 30. června zařazené do 9. platové třídy) a k tomu ještě nějakou tu specializovanou. Při tomto výkladu a postoji by ale nebyl naplněn slib ministerstva, že většina sester bude přeřazena do vyšší platové třídy, a hlavně by se postupovalo proti nařízení vlády, proti ustanovení nového katalogu prací. Uveďme příklad: do 30. června bylo poskytování komplexní základní ošetřovatelské péče bez odborného dohledu zařazeno do 9. platové třídy. Od 1. července je přesně tato komplexní základní ošetřovatelská péče zařazena do 10. platové třídy. Pokud tedy sestra byla do konce června v 9. platové třídě s uvedenou činností, od 1. července má být přeřazena do 10. platové třídy. Těsně před jednáním zdravotnické tripartitní skupiny ministerstvo odborovému svazu zaslalo opravenou verzi výkladu, kde je uvedeno totéž, co v katalogu prací, do 10. platové třídy je zařazen zaměstnanec, který poskytuje bez odborného dohledu komplexní základní ošetřovatelskou péči. Celý nový výklad ze začátku srpna bude po jeho obdržení zveřejněn na svazových internetových stránkách (www.zdravotnickeodbory.cz) a k zařazení bude samostatný článek v Bulletinu OSZSP ČR.

Závěr: čekají nás horké dny

Závěr k zásadnímu bodu jednání o tom, jak je plněn platový a mzdový slib ministerstva, byl rozpačitý: někomu bylo jasné, že je vše vyřešeno, někomu ne, zaměstnavatelé finance nemají, zástupci kraje také ne, někdo nazval výsledek jednání rozprávkou o chytré horákyni. Já osobně jsem nahlásila, že zaměstnanci půjdou na zaměstnavatele a ti budou individuálně jednat se zdravotními pojišťovnami. Myslím, že si užijeme všichni, pěkně se poznáme a doufám, že ve finále k patřičnému navýšení mezd a platů dojde. Podle některých zpráv jsou zdravotnická zařízení, kde ke zvýšení mezd/platů dochází, i když jsou finance v očekávání.

Prostředky z fondů EU

Na programu tripartitní zdravotnické pracovní skupiny byla dále otázka využití finančních prostředků z Evropské unie. Ministerstvo seznámilo účastníky s projekty, které se konají.

Účastníci byli seznámeni také s úkoly ministerstva, které si uložilo do října. Mezi základní cíle patří využití financí na vzdělávání, programy prevence, koncepce geriatrie, protikrizová opatření, opatření proti dopadům případné pandemie a také modernizace hygienické služby.

Posledním bodem jednání byly náměty pro připravované jednání meziresortní komise ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí. Zástupci kraje předložili náměty pro jednání, například uznávání ošetřovatelských výkonů, uznávání indikovaných rehabilitačních výkonů. Zástupci obou ministerstev se shodli, že řešení financování zdravotní péče v zařízeních sociálních služeb a naopak sociálních lůžek ve zdravotnických zařízeních je problémem.

Ing. Ivana Břeňková, OSZSP (6. 8. 2009)

 
  • tisk
  • předplatit si