Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Jak dopadl první průzkum ČAS o platech?

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Bc. Irena Pejznochová

Česká asociace sester ve dnech 15.–17. srpna průzkumem zjišťovala, zda a jak se plní vládní nařízení o navýšení platů sester a související řádné převedení sester do vyšších tarifních tříd dle platného katalogu prací. 

Osloveny byly všechny sekce a regiony ČAS. Akce se zúčastnilo 89 zdravotnických zařízení z krajů: Praha, Středočeský kraj (Čáslav, Kolín, Beroun, Kutná Hora), Ústecký kraj (Ústí nad Labem), Královéhradecký kraj (Hradec Králové), Plzeňský kraj (Plzeň), Karlovarský kraj, Jihočeský kraj (Strakonice, Tábor), Vysočina, Jihomoravský kraj (Brno), Zlínský kraj, Olomoucký kraj (Prostějov), Moravskoslezský kraj (Frenštát p. Radhoštěm, Opava, Hamzová), Pardubický kraj (Svitavy), Liberecký kraj.

Mezi dotazovanými byly sestry z krajských a městských zdravotnických zařízení, akciových společností apod. (52 %), z fakultních nemocnic (28 %), ze soukromého sektoru – ambulancí praktických a odborných lékařů (20 %). Z lůžkových oddělení bylo 40 %, ambulance tvořily 30 %, následná lůžka a agentury domácí péče po 15 procentech. První navýšení platu, které se na základě nařízení vlády z 1. 6. 2009 mělo realizovat u všech zdravotnických pracovníků o 3,5 procenta, podle průzkumu proběhlo jen u 24% z nich. 60% respondentů uvedlo, že k žádnému navýšení nedošlo. Zbývajících 16 % oznámilo, že jim byla vyplacena jednorázová částka ve výši 2000 Kč.

Vládní nařízení dále ukládá zřizovatelům zdravotnických zařízení navýšit platy všeobecným sestrám o další 3,5 %. Toto navýšení v průzkumu hlásilo jen 24 % sester, 60 % nezaznamenalo žádnou změnu a zbývajících 16 % obdrželo jednorázovou částku 2000 Kč.

Třetí fází vládního nařízení je převedení všeobecných sester do tarifních tříd podle katalogu prací. Realizace tohoto opatření by sestrám měla přinést 7,5% zvýšení platu. Průzkum však ukázal, že jen ve 30 % byly sestry do vyšších platových tříd převedeny, zbývajících 70 % zůstalo v původních třídách. Nejčastěji uváděným důvodem neplnění vládního nařízení je absence navýšení plateb od pojišťoven (Prostějov, Čáslav, Praha, Strakonice, Brno, Turnov, Svitavy, Kolín, Kutná Hora). Managementy argumentují nedostatkem finančních prostředků, scházejí pravidla pro odměňování zdravotnických pracovníků (smluvní platy).

Jako relativně dobrá se ukázala situace ve fakultních nemocnicích a zdravotnických zařízeních přímo řízených ministerstvem zdravotnictví. Špatná je ve zdravotnických zařízeních řízených kraji, akciových společnostech a v soukromém sektoru.

Česká asociace sester si je vědoma závažnosti situace, a proto připravuje další systém sledování situace v regionech. Vyzývá proto všechny všeobecné sestry, porodní asistentky a ostatní zdravotníky nelékaře, členy i nečleny ČAS, k účasti na dotazníkovém šetření, které se v současné době připravuje a které bude zveřejněno na webových stránkách ČAS.

Bližší informace můžete získat:

Přímý přenos z tiskové konference MZ 18. 8. 2009 (www.ct24online – vyhledávač tiskové konference – brífink MZ 18. 8. 2009), prezentace ČAS z tiskové konference 18. 8. 2009 (www.cnna.cz).

Bc. Irena Pejznochová , tiskové oddělení ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si