Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Pětiletá vrchní sestra

Datum: 7. 9. 2009
Autor:

Irena Vlasáková oslavila 22. června páté narozeniny. Přesto je už „vrchní sestrou“. Sesterskou uniformu pro tuto pacientku dětské onkologie Dětské fakultní nemocnice v Brně přešili ze skutečné uni­formy dospělé sestry. Má i čestné členství v České asociaci sester, stvrzené certifikátem.

Nejmladší vrchní sestra má za sebou první službu. Čekalo ji měření tlaku, ředění infúze, stlaní postele, přebalování nemocného miminka i razítkování úředních lejster.

„Vždycky si přála být zdravotní sestrou a nyní, kdy se léčí s akutní leukémií, a poznala tedy důvěrně chod nemocnice, své přání specifikovala na vrchní sestru,“ říká maminka malé pacientky Irena Málková. Její dcerka onemocněla začátkem roku a maminka je šťastná, že se zdravotní stav dítěte hodně zlepšil. O to, že se Irenka stala zřejmě nejmladší vrchní sestrou na světě, se postarala nezisková organizace Moje přání, která funguje teprve od dubna a snaží se plnit přání právě těžce nemocným dětským pacientům.

„Pro děti je hodně motivační splněné přání. Myslím, že je to velmi záslužná činnost,“ domnívá se opravdová vrchní sestra z brněnské dětské nemocnice Martina Petlachová, která své malé „kolegyni“ na první službě asistovala.

 
  • tisk
  • předplatit si