Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Platům svítí zelená

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Jarmila Škubová

Slib ministerstva zdravotnictví daný příspěvkovým organizacím byl právně splněn. Od července by mohly mít sestry zaměstnané v příspěvkových organizacích plat vyšší o 15 procent, tedy celkem asi o 2600 korun měsíčně více. Toto přilepšení patří do souboru tzv. stabilizačních opatření, která by měla zabránit v odchodu všeobecných sester a porodních asistentek mimo resort. Pracovníci ministerstva jsou přesvědčeni, že k tomu dostatečnou sílu mají, některé managementy o tom však pochybují. Mno­hé si kladou otázku, kde na to vzít.

Podle nařízení vlády č. 130/2009 Sb. došlo k navýšení platových tarifů všech zaměstnanců v platové sféře o 3,5 %, tzn. i všeobecných sester, a to s účinností od 1. června 2009. Dále pak podle nařízení vlády č. 201/2009 Sb. byla s účinností od 1. července 2009 pro zdravotnické pracovníky, kteří poskytují zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních, zavedena nová stupnice platových tarifů, zvýšená o další 3,5 %. Současně bylo zrušeno nařízení vlády č. 133/2009 Sb., kterým byl původně přiznán zvláštní příplatek ve výši 3,5 % platového tarifu s účinností od 1. července 2009. A konečně podle nařízení vlády č. 137/2009 Sb. bude převážná většina všeobecných sester a porodních asistentek přeřazena do vyšších platových tříd, tj. z 8. do 9., z 9. do 10. a z 10. do 11. platové třídy. Průměrně si na tarifech tímto přesunem do vyšších platových tříd všeobecné sestry polepší o 2600 Kč.

Mzdy všeobecných sester a porodních asistentek v obchodních a akciových společnostech

Z iniciativy ministerstva dojde ke zvýšení mezd také u sester a porodních asistentek pracujících v obchodních a akciových společnostech. Není jich málo – dnes tvoří asi 40 procent z celkového počtu těchto pracovníků. Nárůst mezd na smluvním základě by měl podle vyjádření ministerstva zhruba kopírovat pohyb platů v příspěvkových organizacích. Je to naprosto nezbytné, neboť diference v odměňování je již neúměrná a neustále se zvětšuje.

Pokud by ve mzdové sféře k navýšení průměrné mzdy všeobecných sester a porodních asistentek nedošlo a průměrná mzda by zůstala ve výši 20 504 Kč, rozdíl mezi průměrnou mzdou (akciové a obchodní společnosti) a průměrným platem sester (příspěvková sféra) by činil 5785 až 6185 Kč. Navíc trend v pohybu mezd naznačil, že později by mohlo být hůř. Tím by se personální situace u zdravotních sester a ostatního nelékařského personálu stala kritickou. Každý si dovede představit, jak uvažuje sestra, která vidí, že její kolegyně „odvedle“, se stejnou specializací, se stejným vzděláním a na stejném postu vydělává o 6 tis. korun více.

Odměňování sester a porodních asistentek v sociální sféře

Nařízení vlády, kterým byly platy upraveny, se vztahuje také na sestry v sociálních službách. Jestli u sester v nemocnicích a ambulancích byl na zvýšení nejvyšší čas, pak v těchto zařízeních, kde jejich nedostatek bolestně dopadá na klienty (například z domovů důchodců odešlo v poslední době na 6 tisíc sester), dvanáctá už dávno odbila. Průměrný plat pracovníka v sociálních službách je dnes 14,5 tis. Kč. Není výjimkou, že takto jsou zde odměňovány i sestry, které v zájmu úspor zaměstnavatel na tuto práci převedl. Nejedna sestra řeší dilema, zda návrh na přeřazení s odpovídajícím platovým snížením přijmout, či zda má odejít jinam. Nezřídka odchází a svoji práci přenechává zbylým. Nastává situace, která se řeší zavíráním oddělení nebo maximálním zvýšením intenzity práce. Například je známo zařízení, kde o 240 ležících a bezmocných klientů pečuje 13 sester. Aby byla dodržena metodika výpočtu zdravotnického personálu, mělo by být v zařízení na tento počet klientů v dané situaci zaměstnáno 30 sester. Tento příklad popisuje krajní stav, který je už nikoli jen neetický, ale doslova nebezpečný. Únava, vyčerpání a nedostatek času všeobecných sester se nemohou neodrazit na kvalitě péče. Nařízení vlády zvýšit plat zdravotním sestrám a porodním asistentkám jako řešení jejich odcházení však provozovatelům domovů důchodců a ústavů sociální péče spíše přidělalo vrásky. Dalo se to očekávat. Mnozí na to totiž zatím nemají. Šetří, kde se dá, ale státní dotace do sociální sféry jsou v letošním roce výrazně nižší než vloni. Řešení není ani ve zvýšení plateb klientů. Už dnes mnohá zařízení na nejvyšší platbu dosahují, navíc jak ukázala šetření, 40 procent klientů na ni jednoduše nemá. Není výjimkou, že se na uhrazení platby v zařízení sociální péče za maminku nebo za tatínka skládá celá rodina.

Počkejme si

Rozhodnutí o navýšení platů a mezd všeobecných sester a porodních asistentek žije teprve krátce, takže na nějaké zobecnění konkrétních zkušeností z praxe se zdá být ještě brzy. Víceméně se však všichni shodují, že k tomu, aby byly sestry stabilizovány ve své profesi a aby jim bylo dáno to, co jim náleží, tj. spravedlivé ohodnocení, ocenění práce a kvalitní podmínky pro to, aby ji mohly vykonávat, závisí na celém složitém a propleteném systému zdravotnických vztahů, na systému, v němž ať se změní cokoli, vždy se to promítne i do ošetřovatelství. Jednoduše řečeno, na sestry se nesmí zapomínat.

Jarmila Škubová

 
  • tisk
  • předplatit si