Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Příspěvek pro děti s perinatální zátěží

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Jana Hrabáková

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze získala grant na vybudování Centra komplexní péče pro děti s perinatální zátěží, které bude součástí Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK. Nové centrum by mělo významně přispět k řešení celkové situace těchto dětí. Projekt je financován jednak z norského finančního mechanismu, jednak z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR a VFN v Praze a bude realizován v období březen 2009 až únor 2011.

Záměrem projektu je vytvořit centrum pro tyto rizikové novorozence a kojence; centrum, které díky individuálnímu přístupu a komplexní péči bude přispívat ke zvýšení kvality jejich života a snížení rizika trvalých následků. Toto centrum následné komplexní péče bude představovat v současné době chybějící článek mezi péčí perinatální (péče gynekologicko-porodnická a neonatologická) a péčí praktického lékaře pro děti a dorost.

Inkubátory pro nedonošené děti

Speciální inkubátory poskytující nedonošeným novorozencům dokonalou péči pracují ve všech perinatologických centrech v republice. Jsou připraveny přímo na porodních sálech, takže ohlídají ohroženého novorozence prakticky už od prvních okamžiků jeho života. Jejich součástí je kromě resuscitačního lůžka především přístroj pro umělou plicní ventilaci a pulsní oxymetr.

„Tato zařízení jsou pro nedonošené novorozence životní nutností,“ potvrzuje MUDr. Richard Plavka, primář neonatologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze. „Umožňují podporu dechu a přesné dávkování kyslíku a dalších látek, které pomáhají ještě nedokonale vyvinutým plícím nejen dýchat, ale i urychlit jejich dozrání.“ Rozhodující ovšem nejsou čísla, ale kvalitní život. U nezralých a nedonošených novorozenců často rozhodují první minuty života. Lékaři v tomto smyslu mluví o „zlaté“ půlhodině. Proto lékaři preferují tzv. transport plodu v děloze, tedy koncentraci očekávaných předčasných porodů do perinatologických center. Podaří se to u 85–90 % předčasných porodů. Tyto děti, obvykle s porodní váhou pod 1500 gramů, mají velkou šanci na přežití bez zdravotních následků.

„Počet novorozenců výrazně vzrůstá,“ říká primář Plavka. „ Podíl na tom má mimo jiné i zvyšující se počet vícečetných těhotenství s nezralými novorozenci. Ovšem počet lůžek a kvalifikovaného personálu se nezvýšil. V perinatologických centrech chybí 120 lůžek, specializované sestry jsou pod velkým tlakem a odcházejí na méně náročná pracoviště. Musíme si uvědomit, že ošetřovací doba je u ohrožených novorozenců 50–60 dnů. Takže až příliš často zoufale hledáme volné lůžko.“

Více informací naleznete na www.kontobariery.cz/Projekty/ Norske-fondy.aspx.

Jana Hrabáková

 
  • tisk
  • předplatit si