Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2009

Proč jsou sestry nespokojené?

Datum: 7. 9. 2009
Autor: Bc. Lenka Pavlíková; Bc. Mgr. Helena Michálková

Fluktuace sester je v České republice poslední dobou stále velmi aktuální a všeobecných sester je ve zdravotnických zařízeních ne­dostatek. Naše šetření, s jehož výsledky vás seznámíme, se zabývalo důvody, proč jsou sestry nespokojené a proč ze zdravotnictví od­cházejí. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 134 sester. Probíhalo v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Strakonicích, Písku, Táboře a Pelhřimově.

Výsledky jsou alarmující

Alarmující je, že z výzkumného souboru 36 % sester přemýšlí o odchodu ze zaměstnání (viz graf 1). Mezi nejčastějšími důvody odchodu udávaly sestry směnný provoz, nízké finanční ohodnocení, špatné pracovní podmínky, špatný kolektiv a mnoho nekvalifikované práce (viz graf 2).

Dotazníkové šetření potvrdilo, že fluktuaci sester ovlivňuje šíře nabídky pracovních míst na trhu práce v místě, kde žijí. 25 % sester v dotazníku uvedlo, že neuvažuje o odchodu ze zaměstnání, protože nemají kam odejít. 23 % odpovědělo, že má dobrý kolektiv. 15 % má dobré pracovní podmínky. 8 % je dobře finančně ohodnoceno. 27 %respondentů neuvažuje o odchodu z důvodu rodinného zázemí v místě (viz graf 3).

Ukázal se neuralgický bod – je jím management

Dle názoru sester vedoucí pracovníci zdravotnických zařízení nerealizují opatření zabraňující fluktuaci. Říkají: „Jestliže prožijeme jednu třetinu života v práci, chceme, aby se nám tam líbilo, abychom se mohly realizovat, do práce se těšit, být v ní respektovány, a ne neustále ignorovány nebo podceňovány.“

Je třeba změnit myšlení a jednání manažerů. To vyžaduje novou filozofii postavenou na přesvědčení, že v moderním ošetřovatelství je sestra důležitější než vybavení oddělení nebo špičková technika.

Problémy sester může vyřešit management

V příspěvku jsme zmapovaly několik oblastí. První se týkala nepřetržitého provozu, v druhé oblasti jsme se zabývaly šíří nabídky pracovních míst na trhu práce a třetí oblast hodnotila management nemocnic. Přestože náročný směnný provoz, práce o svátcích a o víkendech stojí za tím, že se zvyšuje fluktuace sester, hlavní příčinou je podle jejich názoru špatná politika managementu nemocnic. Z výsledků šetření plyne, že fluktuace sester ve zdravotnických zařízeních by se mohla snížit, pokud by management nemocnic poskytl sestrám možnosti větší flexibility pracovní doby, umožnil jim práci na oddělení, které by je zajímalo a uspokojovalo. Podle názoru sester je jedním ze základních předpokladů úspěchu jakékoli organizace zdravá organizační kultura, která přináší pozitivní motivaci a posílení týmové práce. Kdyby se to podařilo, sestry by se cítily dobře. 

Bc. Lenka Pavlíková

Bc. Mgr. Helena Michálková Nemocnice Strakonice, a. s., chirurgické oddělení

 
  • tisk
  • předplatit si