Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2010

Diferenciální diagnostika záchvatového onemocnění kojence

Datum: 5. 1. 2010
Autor: Angelika Remová

Ošetřovatelský tým Kliniky dětské neurologie FN Ostrava tvoří sestry u lůžka a laborantky v EEG a EMG laboratořích. Úloha jednotlivých členů je rozdílná, mají ale společný cíl - podílet se na správné diagnos­tice a léčbě dětí se záchvatovým onemocněním.

Naše laboratoř byla jako první v re­publice schopna provádět 24hodinovou video EEG monitoraci s jícnovou pH metrií v diferenciální diagnostice epileptických a neepileptických zá­chvatů.

Klinické projevy indikující hospitalizaci

Mezi klinické projevy, které vedou k při­jetí dítěte na Kliniku dětské neurologie, patří ublinkávání nebo zvracení, neklid, poruchy spánku (zejména nočního), dráždivost, chronický křik, neprospívá­ní, apnoické pauzy, změny svalového na­pětí, změny na kůži a sliznicích. Pro diagnózu GER (gastroezofageální reflux) jsou typické projevy regurgitace, zvracení, váhové neprospívání, bolesti břicha, bolesti na hrudi, ezofagitida, striktura jícnu, dráždivost a pláč, odmí­tání jídla, pláč při krmení, pyróza, noč­ní kašel bez známek infektu. GER je návrat kyselého žaludečního ob­sahu zpět do jícnu bez jakéhokoliv vol­ního úsilí, čímž je jícen poškozován a může v něm vzniknout zánět, popřípa­dě slizniční eroze. V kojeneckém věku se považuje za funkční, věkově vázaný stav, který odezní nejčastěji ve starším koje­neckém věku, ale může se vyskytnout i u batolat a starších dětí. Dvacet pro­cent kojenců má příznaky GERD (gastroezofageální refluxní choroby), u třeti­ny dětí je nutná léčebná intervence. Refluxní chorobajícnu je důsledkem po­ruchy motility, která připouští abnor­mální a prolongovaný styk jícnové sliz­nice s kyselým žaludečním obsahem. Příčinou GER je nepoměr mezi agresiv­ními faktory a obrannými mechanismy jícnu, porucha peristaltiky jícnu, nedo­statečnost dolního jícnového svěrače nebo přejídání dítěte. Pro správné určení diagnózy GER je nutné pečlivě sledovat všechny symptomy a získat od rodičů podrobnou ana­mnézu. Vstupními vyšetřeními jsou neurologické vyšetření, sono na GER, sono mozku a nativní EEG vyšetření. Při negativním EEG nálezu a při přetr­vávání potíží i přes zavedená antirefluxní opatření je indikováno video EEG s 24hodinovou jícnovou pH metrií. Při pozitivním video EEG s epileptickým nálezem je dítě léčeno antiepileptiky a zůstává v péči dětského neurologa. Při fyziologické EEG křivce a pozitivní pH metrii předáváme dítě do péče dětského gastroenterologa. Při negativní EEG křivce i pH metrii zůstává dítě v péči dětského neurologa, nechává se zavede­né antirefluxní opatření a rodičům se doporučuje domácí monitorování de­chu.

Úloha sestry u lůžka

Součástí diferenciální diagnostiky je adekvátní ošetřovatelská péče. Sestra u lůžka monitoruje dech, puls, SpO2. Dítě ukládá do zvýšené polohy, krmí je v menších dávkách a v kratších interva­lech. Mezi jídlem a po jídle je nutné ne­chat dítě odříhnout. Podáváme zahuš­těnou stravu, vedeme přesné časové údaje o krmení, zvracení, neklidu dítě­te, záchvatu, který musí sestra v doku­mentaci podrobně popsat. Nedílnou součástí je edukace matky a její násled­ná kontrola.

Úloha EEG laborantky

EEG laborantka připravuje a asistuje při zavedení pH metrické sondy a napojuje dítě na video EEG přístroj. Po celou dobu monitorace sleduje dítě i záznamy. Výsledkem vyšetření je kontinuální zá­znam videa EEG a jícnové pH metrie. Dále se zobrazuje EKG křivka a satura­ce O2. Kritériem pro GERD je počet epizod — nad 30/24 hod., z toho mini­málně 7 epizod nad 5 minut, nejdelší epizoda delší než 10 minut.

Kazuistika 1

Devítiměsíční dítě — z anamnézy: bratr otce léčen pro epilepsii, nyní bez potíží, dítě z druhé fyziologické gravidity bez komplikací, psychomotorický vývoj v normě. Na naše pracoviště přijat pro opakované paroxysmální projevy charakteru infan­tilních spasmů. Provedená vyšetření včetně nativního EEG záznamu negativní. Sono na GER pozitivní, proto indikováno video EEG s 24hodinovou pH metrií jícnu. Výsledek: EEG křivka fyziologická, dle pH metrie prokázán GER s poklesem pH jícnu až na 2,1. Závěr: dítě pro prokázané onemocnění GER předáno do péče gastroenterologa.

Kazuistika 2

Šestiměsíční dítě — z anamnézy: 4. gra­vidita, fyziologická, bez pozoruhodnos­tí, pouze benigní šelest na srdci. Na naše pracoviště dítě přeloženo z JIP Nový Jičín, kam bylo přijato pro generalizované křeče horních i dolních konče­tin, 2minutové nereagování, pokles satu­race O2 na 70 %. Z vyšetření pozitivní sono na GER: difúzní nespecifická abnormita v nativním EEG záznamu. Indikováno video EEG s 24hodinovou jícnovou pH metrií. Výsledek: iktálně zachyceny generalizované výboje vycházející z pravé temporální krajiny a prokázán GER, ale sou­vislost se záchvaty jen nekonstantně. Závěr: nasazena antirefluxní i antiepileptická léčba a dítě předáno do péče dětského neurologa a gastroenterologa dle místa bydliště.

Závěrem je třeba podtrhnout jedno­značný přínos video EEG s pH metrií při diferenciální diagnostice záchvato­vých onemocnění. Vyšetření umožňuje upřesnění diagnózy a nasazení adekvát­ní léčby.

Angelika Remová, Klinika dětské neurologie FN Ostrava

Literatura:

NEVŠÍMALOVÁ S, ŠONKA K et al. Poruchy spánku a bdění. Praha: Maxdorf, 1997.

KOMÁREK V, ZUMROVÁ A et al.: Dětská neurologie. Praha: Galén, 2000.

 

 
  • tisk
  • předplatit si