Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2010

Sestry v čele změn

Datum: 5. 1. 2010
Autor: Jindra Pavlicová

V Praze se dne 3. prosince 2009 ve spolupráci s EDTNA/ ERCA konal mezinárodní kongres nefrologické sekce ČAS Sestry v čele změn v péči o klienty. Zúčastnila se ho ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA. 

Předsedky­ně sekce Bc. Jindra Kracíková podala zprávu o činnosti a plá­nech nefrologické sekce. Past prezidentka EDTNA/ERCA Jitka Pancířová vystoupila s přednáškou Evropská sestra v čele změn s podporou odborných asociací. Předsedkyně sekce nef-rologických sester SR Mgr. Alžběta Ondová hovořila na téma placebo efekt při léčbě bolesti.

Odborný program obsahoval celkem 20 aktivních sdělení a 5 posterů. Hovořilo se např. o tématech, jako je hemodialy-zační léčba, peritoneální dialýza, komplikace léčby, důležitost dietní intervence, placebo efekt, plazmaferéza, edukace pa­cientů, dialyzační problematika u dětských pacientů. Kromě odborných nefrologických sdělení během konference zazněly i přednášky na téma vzdělávání sester v nefrologii, ma­nagement času, ošetřovatelská dokumentace atd. Pro vzdělává­ní nefrologických sester byly zmíněny akreditované kursy. Ten­to typ vzdělávání však nenahrazuje zrušenou nefrologickou specializaci. Účastníci se shodli, že je to výzva pro znovuzavedení tohoto vzdělávání. Dále byli seznámeni s jednáními o sestře jako nositelce výkonů. Nefrologické sestry se domnívají, že Sa­zebník výkonů změny v tomto smyslu vyžaduje a navrhují peritoneální dialýzu v domácím prostředí jako výkon sestry.

Jindra Pavlicová, členka prezidia ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si