Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2010

Sestra v politice

Datum: 5. 10. 2010
Autor: Jarmila Škubová

Prezidentka Mezinárodní rady sester (ICN) Rosemary Bryant upozornila letos v červnu dopisem sestry světa na rostoucí výskyt chronických onemocnění. Uvedla, že sestry jsou v boji proti nim vedoucí silou a mimo jiné též „partnery při obhajování nezbytných sociálních, ekonomických a politických změn".

U nás nejsou sestry příliš zvyklé an­gažovat se v politice. To neplatí pro Mgr. et Mgr. Evu Proškovou z Ústavu teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK.

Co vás vedlo do politického života?

Podle mého názoru je zájem a ochota být aktivní v politickém životě nezbyt­nou podmínkou demokratické formy vlády. Pokud máme mít zemi založe­nou na systému zastupitelské demo­kracie, musíme mít demokratické po­litické strany. To bez ochoty lidí obě­tovat alespoň trochu času nejde. Bez obyčejných lidí se politické strany mě­ní jen v uzavřené a nekontrolovatelné kluby. Je velmi lehké nadávat na poli­tické strany a politiky. Jenže to je k ni­čemu - jsou takové, jakými jsme jim dovolili být. Do politické strany mě tedy vedl pocit odpovědnosti - chtěla jsem ovlivňovat výběr lidí i témat, kte­rým je třeba se věnovat.

Co rozumíte pod pojmem sestra ja­ko obhájkyně pacienta?

Role sestry - obhájkyně pacienta je ne­dílnou součástí současného ošetřova­telství, patří mezi základní atributy role sestry, jak je definována moder­ním ošetřovatelstvím. Obvykle se zde zdůrazňuje povinnost sestry posky­tovat péči v souladu se zájmy pacien­ta a hájit jej i proti případnému škod­livému jednání jiných zdravotnických pracovníků. Některé zájmy pacien­tů, které jsou ohroženy, však nelze ře­šit takto jednoduše. Pak nastává otáz­ka - jak má sestra hájit zájmy klientů propouštěných z nemocnice bez zajištění adekvátní navazující péče? Jak se má postavit k situaci, kdy nemůže po­skytovat kvalitní ošetřovatelskou péči, ať již z důvodu nedostatku personálu, či pomůcek? Má mlčet, když jsou propouštěny kvalifikované sestry a ošet­řovatelky a v péči o klienty zařízení sociálních služeb nahrazovány laiky, kteří si do dvou let (pokud dříve neodejdou) udělají stohodinový kurs? Jsem přesvědčena, že je povinnos­tí sestry snažit se hájit i zde zájmy pa­cientů - a to už jinak než politickým působením nejde. Sestra ale musí há­jit i svou profesi, svůj stav. Bez kvalit­ního vzdělání a bez odpovídajícího fi­nančního ohodnocení kvalitní péče o pacienty či klienty zajištěna nebude. V zahraničí je působení sester v politi­ce považováno za nedílnou a nezbyt­nou součást profese.

Kandidujete do zastupitelstva Pra­hy. Jaké jsou v politice vaše podzim­ní plány?

Ráda bych se věnovala zdravotní a so­ciální problematice, zejména jejím průnikům. V Praze je řada velmi kva­litních zařízení zdravotně-sociální pé­če, postrádám zde však koncepčnost v grantové politice; zlepšit lze prová­zanost péče. Nejsou stanoveny atribu­ty dostupnosti služeb, situace se tedy v jednotlivých částech Prahy liší. Mým dlouholetým snem je zavedení, či spí­še obnovení komunitních sester a pod­pora jejich (nejen) preventivního pů­sobení v rámci škol nebo územních komunit.

Jarmila Škubová

Foto Kateřina Petrů 

 
 
  • tisk
  • předplatit si