Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2010

Inkontinence v České republice

Datum: 5. 2. 2010
Autor: PhDr. Zdeněk Kučera

V letech 2003 a 2009 provedla Česká společnost podpory zdraví v rámci svého projektu Inco Forum dvě reprezentativní šetření zaměřená na zjištění výskytu nechtěného úniku moči u obyvatel starších patnácti let. Předmětem tohoto článku je srovnání některých dat obou souborů.

Výzkum realizovaný v roce 2003 u 2400 respondentů byl pro­veden s využitím tazatelské sítě agentur STEM a STEM/ MARK, šetření v roce 2009 u 2000 respondentů bylo prove­deno s využitím tazatelů agentury DEMA. Použité dotazníky byly do značné míry identické.

Výsledky

Graf 1 přináší srovnání výskytu samovolného úniku moči v roce 2003 a v roce 2009, z něhož je zřejmé, že po šesti letech přiznává nekontrolovaný únik moči podstatně více dotáza­ných. U úniku moči s denní a týdenní frekvencí se jedná do­konce o zdvojnásobení výskytu.

Únik moči je silně podmíněn věkem (viz graf 2) a také pohlavím. Zatímco u žen s věkem kontinence poměrně rychle klesá, u mužů je pokles pozvolný. K výraznému nárůstu denního a týdenního úniku moči u žen dochází zejména ke konci fertilního období, tj. kolem 40. roku života. Zvláště patrný je rozdíl ve věkové skupině 15-44 let: u žen je prevalence čtyřnásobná oproti mužům (viz tab.).

Ve výzkumu z roku 2009 jsme zkoumali výskyt tzv. hyperak­tivního měchýře, který jsme definovali jako potřebu močit více než osmkrát v průběhu dne a více než jedenkrát v noci. Zjistili jsme že hyperaktivním měchýřem trpí 11 % obyvatel starších 15 let.

Reflexe a řešení problémů spojených s únikem moči

Nekontrolovaný únik moči je s odstupem šesti let vnímán coby zatěžující okolnost mnohem častěji. Určitě ano odpově­dělo v roce 2003 41 % respondentů, zatímco v roce 2009 již 62 %. V protikladu k tomuto zjištění dotázaní oddalují prvou ná­vštěvu lékaře s problémem úniku moči a méně často lékaře navštěvují. Počet osob, které s problémem úniku moči nena­vštívily lékaře, se v průběhu šesti let více než zdvojnásobil. Únik moči řeší respondenti nejčastěji omezením přísunu teku­tin. Toto řešení převažuje zejména u mužů (51 %), u žen to je používání menstruačních vložek (44 %). Ani jedno z těchto řešení není možno považovat za vhodné. Čtvrtina responden­tů přiznávajících problém vidí řešení ve cvičení v kombinaci s dietou (viz graf 3).

Závěry

V průběhu šesti let došlo k výraznému nárůstu případů zejmé­na častého úniku moči. Jedním z vysvětlení mohou být rostou­cí nároky životního stylu, rostoucí obezita apod., druhým vysvětlením pak detabuizace a větší ochota přiznat delikátní problém, kterým únik moči je. Rozpor mezi rostoucím vnímáním inkontinence jako nepříjemné obtíže a klesající ochotou navštívit lékaře vy­světlujeme rostoucí informovaností a snahou zvládnout problém vlastní­mi silami. Ovšem nejčastější řešení — redukce příjmu tekutin a používání menstru­ačních vložek — mohou problém spíše komplikovat.

PhDr. Zdeněk Kučera, Česká společnost podpory zdraví, Praha 

 
  • tisk
  • předplatit si