Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2010

Kdo má léčit ránu?

Datum: 5. 3. 2010
Autor: Jarmila Škubová

Jestli může být úspěch nějaké léčby maximálně závislý na spolupráci odborníků v týmu, pak je to bezpochyby léčba ran a kožních defektů. Plnohodnotnými členy takového zdravotnického týmu jsou nejen lékaři odpovídajících specializací, ale i zdravotní sestry, psychologové, sestry specialistky na hojení ran, rehabilitační pracovníci, fyzioterapeuti a další odborníci.

Výzkumy mezi zdravotníky ukazují, že léčba ran a kožních defektů u nás ne vždy odpovídá daným možnos­tem - nejnovějším poznatkům o léčbě a technickým možnostem. Důvodů je více - počínaje nedoceněním problé­mů pacientů a náročným managemen­tem, konče obavami z finanční nároč­nosti takové léčby či podceněním eru­dice sester. Často zadrhává spolupráce právě v týmu, nejsou zcela vyjasněné kompetence, neví se, kdo má u kon­krétní diagnózy hlavní slovo.

Událostí, která by měla přispět k vytváření funkčních týmů při hoje­ní ran a která by zpostředkovala výměnu zkušeností a nejnovějších po­znatků, se letos stal VIII. celostátní kongres s mezinárodní účastí na té­ma Mezioborová spolupráce při léč­bě ran a kožních defektů, uskutečně­ný 28.-29. ledna v Pardubicích. Uspo­řádala ho Česká společnost pro léčbu rány společně s Univerzitou Pardu­bice Fakultou zdravotnických studií ve spolupráci s Pardubickou krajskou nemocnicí, a. s.

Do Pardubic se sjelo na tisíc od­borníků, specialistů zastupujících celé spektrum medicíny i ošetřovatelství, lékařů i nelékařů. Tomu odpovídal i obsah jednotlivých sdělení. Některé přednášky mapovaly obecnou proble­matiku platící ve všech oborech, které se starají o rány a defekty (např. bolest, novinky v materiálech a krytí ran, ma­nagement léčby rány), jiné byly vysoce specializované (např. specifika raných komplikací v ortopedii, péče o jizvy u popálených pacientů, sreening a te­rapie syndromu diabetické nohy). Mi­mo českých a slovenských specialistů svá sdělení přednesli i špičkoví odbor­níci z Kanady, Německa, Nizozemska, Itálie a Chorvatska.

Otázka pro sestru a lékaře

Položily jsme dvěma účastníkům kon­gresu, členu předsednictva výboru ČSLR prim. MUDr. Ivo Burešovi a se­stře specialistce pro hojení ran Mgr. Matkétě Koutné, otázku: V čem vidí­te hlavní problém mezioborové spo­luprácepři hojení ran? 

Prim. MUDr. IVO BUREŠ, Geriatrické centrum Pardubické krajské nemocnice, a. s.:

Problém mezioborové spolupráce ne­vidím, pokud se setkám s lidmi, kte­rým jde o to, jak pacientovi při léčbě ran různé etiologie pomoci. Jsou to odbor­níci z nejrůznějších oborů, kteří jsou z praxe a kteří si jsou přitom dobře vě­domi, že jedinec neumí a nemůže vše.

Problém ale může nastat mimo pra­xi - například mezi vedeními odbor­ných společností. Ta si hájí tzv. své kom­petence. Jejich členové tím ale bohužel dokazují, že jim o pacienty příliš ne­jde. Ale oč jim tedy jde? Jsou to často projevy narcismu a ješitnosti. Získaná odbornost není totiž zárukou, že odbor­ník bude léčit - třeba konkrétně chro­nické rány - tak jak bych mohl. A už vů­bec ne tehdy, pokud je rána pro daného lékaře jen okrajovou záležitostí, pokud ji léčí stále stejným způsobem, jak se to učil na fakultě před desítkami let. I když poznatky jsou již někde jinde.

Ale pro zdravotní pojišťovny je to odborník! Zdravotní pojišťovny jsou druhý hráč, ovšem svým významem ten největší, který často rozšíření kompentencí a mezioborové spoluprá­ci brání. Připadá mi, že svými posto­ji a regulačními opatřeními tlačí od­borné společnosti k tomu, aby se ne­otvíraly vzájemné spolupráci. Ale to je jen můj názor.

A pak je tu další věc. V léčbě ran, zejména ve vedení lokální terapie, by­chom se jako lékaři měli více otevřít práci sester, neměli bychom je podce­ňovat a občas si vyslechnout jejich ná­zor. Umožnit jim, aby mohly vykazovat své kódy, které odpovídají realitě a potřebě.

Pokud se opravdu chceme sta­rat o pacienty s chronickou ranou, mě­li bychom se pro spolupráci vzájemně více oficiálně otevřít. Dbát hlavně na kvalitu a úroveň zdravotní péče ve prospěch pacienta. A pro zdravot­ní pojišťovny i pro stát to bude jistě i ekonomicky výhodnější.

Hlavní smysl konference Mezio­borová spolupráce při léčbě ran a kož­ních defektů spočívá ve snaze, aby se mezi zdravotníky ze všech oborů šíři­ly možnosti kvalitní péče při léčbě ran. Abychom o sobě věděli, přejímali vzá­jemně dobré zkušenosti a vyvarova­li se zkušeností špatných. Abychom si ukázali, kam jdou trendy při léčbě ran, popovídali si o výsledcích výzkumu a nových studií v této oblasti. 

Mgr. MARKÉTA KOUTNÁ, Ambulance pro hojení rány VFN:

Podle mého názoru pro efektivní multioborovou spolupráci schází standard na ošetření a léčbu rány, který by mu­sel být respektován všemi obory. Od pardubického kongresu očekávám při­lákání zájmu nových a dalších lékařů k této problematice, seznámení odbor­níků mezi sebou ať osobně, nebo pomo­cí svých prezentací. Například vloni mi na mou dotazníkovou akci prezentova­nou na kongresu odpovědělo poměrně hodně lékařů, a kupodivu i lékaři chi­rurgové měli velmi povzbudivé názory.

Text a fota Jarmila Škubová, šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si