Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2010

Ohodnocení sester domácí péče

Datum: 5. 4. 2010
Autor: Bc. Ludmila Kondelíková

V loňském roce, jak mnozí vědí, se sdružili zástupci většiny poskytovatelů domácí zdravotní péče k tomu, aby zajistili společný postup při jednáních se zdravotními pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví a dalšími subjekty, které mají vliv na vytváření podmínek pro poskytování domácí zdravotní péče.

Do sdružení poskytovatelů domá­cí zdravotní péče se zapojila Chari­ta ČR, Česká asociace sester - sek­ce domácí péče, Sdružení majitelů a poskytovatelů domácí péče a Aso­ciace domácí péče ČR. Zástupci těch­to organizací vypracovali a minister­stvu zdravotnictví předali připomín­ky k novele vyhlášky č. 134/1998 Sb. a k úhradové vyhlášce pro rok 2010. Tyto připomínky obsahovaly komi­sí doporučené úpravy Seznamu výko­nů a zásadní připomínky k navržené­mu systému úhrad poskytované do­mácí zdravotní péče v roce 2010. Ty však nebyly MZ bez řádného zdůvod­nění akceptovány.

Mzdové indexy nelékařů od r. 1997

Osobní náklady kalkulované v bo­dových hodnotách jednotlivých zdravotnických výkonů prostřed­nictvím tzv. mzdových indexů stag­novaly od 1. 7. 1997, kdy byl vydán nový Seznam zdravotnických výko­nů s bodovými hodnotami. Až v ro­ce 2006 došlo k navýšení mzdových indexů lékařů jako reakce na opakované navyšování mzdových tari­fů v nepodnikatelské sféře. U nelékařských odborností mzdové inde­xy navýšeny nebyly, přesto i na ně byla uplatněna související regula­ce limitací historickými rozpočty. Tím došlo k diskriminaci nelékařských odborností po dobu tří násle­dujících let. 

Rok 2009

K navýšení mzdových indexů neléka­řů došlo až k 1. 1. 2009. V rámci jed­nání o úhradách na rok 2009 s ná­městkem ministra byla přislíbena realizace mzdových indexů a jejich dopadů do systému veřejného zdra­votního pojištění ve dvou letech. To­mu odpovídá i veřejná deklarace mi­nisterstva zdravotnictví v odůvodně­ní k úhradové vyhlášce na rok 2009. U odbornosti 925 - domácí zdravot­ní péče - navýšení mzdových indexů představovalo v celkových úhradách segmentu navýšení o cca 20 %, při­čemž v důsledku současného sníže­ní hodnoty bodu z 1,11 Kč na 1,00 Kč bylo toto navýšení v celkových úhradách sníženo o cca 10 %. Z toho vy­plývá, že hodnota bodu, snížená v ro­ce 2009, měla být v roce 2010 narov­nána na původní hodnotu 1,11 Kč, k čemuž nedošlo.

Hrubé mzdy sester v domácí péči

I když došlo ke skokovému navýšení mzdových indexů v roce 2009, sou­časné kalkulované osobní náklady ve zdravotnických výkonech sester domácí péče pro rok 2010, stanove­né úhradovou vyhláškou, odpovída­jí hrubé mzdě zdravotních sester do­mácí péče ve výši 16 454 Kč. Pro pří­pad uvažované degresivní sazby hodnoty bodu pak odpovídají hru­bé mzdě 11 518 Kč. To jsou hodno­ty hluboko pod vyhlášenou průměrnou hrubou mzdou všeobecné sest­ry v ČR.

Současně upozorňujeme, že reali­zované snížení vypočteného objemu ze 110 % na 105 % (objemu nepodlé­hajícího degresivní hodnotě bodu) má velmi silný demotivační dopad na ten­to segment. Tato skutečnost je potencována snížením sestupné hodnoty bodu z 0,85 Kč na 0,70 Kč a stanovením roku 2008 referenčním obdobím, tedy obdo­bím, od kterého se odvíjí stanovení li­mitu úhrady v základní hodnotě bodu.

Negativní dopad na strukturu pacientů v domácí péči

Zhoršení parametrů úhrad a regula­cí má velmi negativní motivační do­pad na strukturu pacientů v péči po­skytovatelů domácí zdravotní péče. V důsledku toho hrozí přesun přede­vším náročné klientely do lůžkových zdravotnických zařízení, což je nepo­chybně alternativa nejen finančně ná­ročnější, ale i z hlediska pohody paci­enta méně výhodná.

Za Asociaci domácí péče ČR, sekci domácí péče České asociace sester, Charitu ČR, Sdružení majitelů a po­skytovatelů domácí péče:

Bc. Ludmila Kondelíková, koordinátorka segmentu domácí zdravotní péče, prezidentka Asociace domácí péče ČR

 
  • tisk
  • předplatit si