Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2010

Uzavřený systém na odvod průjmovité stolice v prevenci infekcí

Datum: 3. 5. 2010
Autor: Kateřina Čamková

FLEXI-SEAL FMS - ŘEŠENÍ FEKÁLNÍ INKONTINENCE

Inkontinence stolice představuje ztrátu kontroly nad tlustým střevem. Tekutá stolice je velmi agresivní k pokožce a ve velmi krátké době způsobuje poškození kůže, vytváří vhodné podmínky pro šíření infekce, jejíž zvládnutí je časově i finančně náročné. Článek představuje moderní a elegantní řešení fekální inkontinence u pacienta, včetně ekonomické rozvahy jeho výhodnosti.

Současná nabídka možností, jak zvlá­dat tekuté či polotekuté stolice, je ne­dostatečná a doprovází ji řada kompli­kací. Výrazný posun v řešení přináší Flexi-Seal, který je určen nejen pro pa­cienty upoutané na lůžko.

Použití a výhody katetru Flexi-Seal

Jednou z bariérových ošetřovatelských technik u pacientů, kteří trpí inkontinencí stolice a mají úporné průjmy, může být odvodný systém na tekutou či polotekutou stolici Flexi-Seal.

Zavedení katetru Flexi-Seal je še­trné, bezpečné pro personál i pacien­ta. Do rekta je zaveden nízkotlaký re­tenční balónek, který je bezpečný pro sliznici rekta, nemusí se opakovaně vypouštět a napouštět, snižuje množ­ství nežádoucích příhod na minimum. Silikonový katetr odvádí účinně teku­tou stolici s minimálním podtékáním do sběrného sáčku, eliminuje kontakt pacienta či zdravotnického personálu se stolicí, a tím výrazně snižuje riziko šíření infekce.

Flexi-Seal FMS může být zaveden až 29 dní, šetří čas potřebný pro zvládání jednotlivých epizod inkontinence stoli­ce, snižuje množství materiálu a pomů­cek pro hygienu pacienta i ložního prá­dla, zlepšuje komfort nejen samotného pacienta, ale i zdravotníků.

Při zavedení Flexi-Sealu se odvá­dí stolice silikonovým katetrem do sběrného sáčku a nedochází k zavleče­ní střevních bakterií a vzniku infekce v močových cestách, v operačních ra­nách, dekubitech. Nedochází k šíření střevních bakterií, jako jsou kmeny Escherichia coli a enterokoky, do krevní­ho řečiště, do dýchacích cest (u pacien­tů s invazivními vstupy, UPV a další).

Další výhodou použití Flexi-Sealu je zabránění přenosu infekce ze stolice do operačních ran, dekubitů či jiných chronických ran, stejně jako zabráně­ní přenosu nozokomiálních nákaz.

Jednou z mnoha výhod použití Flexi--Sealu je úspora času ošetřovatelského personálu.

Budeme-li se držet definice průj­mu - stolice o hmotnosti 250-300 g při jedné defekaci, minimálně 3 stolice/den, vodnatá konzistence - mů­žeme si velmi jednoduše spočítat čas, který stráví personál toaletami u pa­cientů s průjmem a inkontinencí stoli­ce, uvedený v tab. 1.

V tabulce je počítáno s 20 minuta­mi na jednu toaletu u pacienta po stoli­ci. Na našem oddělení nikdy neprovádí toaletu pouze jedna sestra, ale vždy mi­nimálně dvě a více sester, v závislosti na stavu pacienta, jeho hmotnosti a schop­nosti spolupráce s personálem.

Je zde zřetelně vidět, kolik času musí personál strávit umýváním pa­cienta. A klademe si další otázku: kolik času zůstává sestře na další důle­žité činnosti, jako jsou ošetřovatelské intervence, zpracování vizity, vedení veškeré dokumentace, která nám li­neární rovnicí narůstá?

Při použití Flexi-Sealu zůstává se­stře mnohem více času, který mů­že věnovat pacientovi i jinak než jen umýváním. Flexi-Seal přináší mnoho výhod - proč tedy není používán častěji? Největším důvodem zůstává pravděpo­dobně cena, která „omráčí" každého manažera. Na naší ARK jsme si udě­lali cenovou kalkulaci prostředků nut­ných k toaletě pacienta po stolici, kdy ji provádějí jenom dvě sestry. Vzali jsme v potaz, zda má pacient dekubit, či ne. Na ošetření jednoho dekubitu v sakrální oblasti jsem počítala pouhých 100 Kč (tab. 2).

Z tab. 3 je zřejmé, jak rychlá je ná­vratnost finančních prostředků u pa­cientů s nezvladatelnými průjmy. Ne­ní zde kalkulace nutnosti podávat an­tibiotika při vzniku nozokomiálních nákaz či ekonomické náklady pro­dloužené hospitalizace. Není zde za­počítána ani námaha personálu a je­ho bolest zad při časté manipulaci s pacientem.

Co můžeme čekat, pokud Flexi-Seal nezavedeme?

• Rány v oblasti rekta, stehen a pánve se infikují ze stolice, dojde k dehiscenci ran nebo jejich sekundárnímu hojení. Vytvoří se opruzeniny a po­ranění kůže, případně vzniknou dekubity druhého a třetího stupně. Velmi se zvyšuje riziko onemocně­ní přenosných orofekální cestou.

• Čeká nás nákladné a neefektivní ošetřování pacienta, kterého převa­zujeme, umýváme a převlékáme po každé stolici. Musíme využít pomo­ci dalších sester a sanitářek při otá­čení a posouvání pacienta.

•   Čekají nás bolavá záda.

•   Budeme mít bolavého pacienta, po­kud je při vědomí a každé otáčení vnímá bolestivě a negativně vnímá každou stolici a každý převaz.

Závěr

Na naší klinice používáme Flexi-Seal od ledna 2008. Převažují výhody za­vedení Flexi-Sealu u pacientů s nezvládatelnými stolicemi, kde je vyso­ké riziko vzniku proleženin, u pacien­tů s dekubity, u polytraumatizovaných pacientů, kde je nařízená minimální manipulace.

Ekonomické náklady na pořízení Flexi-Sealu se brzy stírají ekonomickou náročností na zdravotnické prostředky, léky, antibiotika a časovou a fyzickou náročností zúčastněného personálu.

Kazuistika

Pacient A. Z., nar. 1941, byl léčen pro různé komplikace tepenné i koronární aterosklerózy, stp. aortobifemorálním bypassu, stp. femoropopliteálním bypassu vlevo, hypertenze III, DM II, později na inzulinu, stp. amputaci LDK v oblasti lemuru 10/07.

Byl přijat na naši ARK 12. 5. 2008 pro progredující delirantní stav s eti-ologií počínající sepse, provedena nekrektomie pahýlu LDK, pacientovo vě­domí se nadále zhoršovalo, progredoval septický stav. Chirurg indikoval revizi, nemocný byl intubován, nasa­zeny vazopresory.

17. 5. byla provedena exartikulace v kyčelním kloubu. Pacient dostával antibiotika, byl sedován, řízeně ven­tilován, nadále vazopresory. Zaveden epidurální katetr k analgetizaci. Po 2 dnech vzestup teplot a zánětlivých markerů, nasazena kontinuální elimi­nace z nonrenální indikace. Krátce po exartikulaci pro obrovské ischemické změny dochází ke vzniku sakrálního dekubitu.

20. 5. bylo provedeno CT mozku a pánve s nálezem vzduchových bub­lin v oblasti levého třísla, chirurg roz­pustil část operační rány, kde nale­zl nekrotické hmoty zasahující hlubo­ko do podkoží, v rámci anatomických možností ošetřil defekt.

21. 5. pacient přeložen k terapii v hyperbarické komoře pro suspektní anaerobní infekci v ráně po exartikulaci DK v kyčli vlevo.

Vzhledem k rozsáhlé dehiscenci operační rány po exartikulaci chi­rurg indikoval provedení derivační cékostomie k zamezení kontaktu stolice s otevřenou ranou.

Aplikováno 8 pobytů v hyperbarické komoře. Chirurg provedl nekrektomii, rána bez hnisavé sekrece, bez třaskání, v laterální části již granulace.

Pacient nadále v chronickém septickém stavu, oběhově nestabilní, na vazopresorech, umělá plicní ventila­ce, funkční stomie. Dekubit v sakru již s nekrózou.

30. 5. přeložen zpět na naši kliniku.

5. 6. pro fluidotorax provedena drenáž hrudníku, hrudní drén na spád.

6. 6. provedena punkční dilatač­ní tracheostomie vzhledem k myokardiální výkonnosti a známkám multiorgánového selhávání. Kardiochirurg provedl převaz defektu a vložení pěny k VAC terapii.

27. 6. došlo k napojení VAC systé­mu též na sakrální dekubit.

1. 7. živá peristaltika, stolice odchází per vias naturalis i do stomie. Vzhledem k zatékání na sakrální dekubit, který je ošetřen VAC systémem, byl zaveden Flexi-Seal. Objemy stolice do Flexi-Sealu byly denně mezi 50 až 500 ml. Tyto hod­noty byly rovněž velmi cenné pro denní bilancování příjmu a výdeje tekutin.

Díky Flexi-Sealu nedocházelo ke znehodnocení VAC terapie, k zanese­ní další infekce do ran a bylo možno méně často manipulovat s pacientem, který měl i přes veškerou medikaci velké bolesti a byl psychicky labilní.

Sestry pravidelně kontrolovaly funkčnost Flexi-Sealu, zda není zalo­men, zda stolice a hleny volně odcháze­jí hadičkou, občas podpořily tok stoli­ce hadičkou. Ze začátku aplikace Flexi-Sealu docházelo k menšímu obtékání stolice kolem balónku. Správným pota­žením a nasednutím balónku na svěrače jsme tento problém odstranili.

Značnou dobu hospitalizace probí­haly marné pokusy o zlepšení sepse, kdy stav kolísal, ale po celou dobu hospitali­zace se nepovedlo obnovit perfúzi. Přes veškerou intenzivní péči pacient 19. 7. zemřel. Flexi-Seal byl zaveden 18 dní.

Kateřina Čamková, Anesteziologicko-resuscitační klinika FNsP, Ostrava

Literatura:

1. MAĎAR R, PODSTATOVÁ R, ŘEHOŘOVÁ J. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada Publishing, 2006.

Fota Bc. Renáta Morávková (1, 2) a autorka (3, 4)

 
  • tisk
  • předplatit si