Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2010

Závislost účinnosti léků stimulujících tvorbu folikulů na odbornosti aplikujícího subjektu

Datum: 3. 5. 2010
Autor: Růžena Svobodová

Souhrn: Byla provedena krátkodobá studie vlivu způsobu aplikace léků v rámci in vitro fertilizace (IVF) laiky či zdravotníky v domácím prostředí, resp. zdravotnickém zařízení. Předběžné výsledky naznačují, že charakter aplikujícího subjektu a pro­středí není statisticky významný s ohledem na počet produkovaných diploidních zygot ve skupině sledovaných žen. Klíčová slova: IVF - aplikace léků - charakter prostředí - kvalifikace subjektu

Summary: A short study of the influence of the method of drugs application by a non-specialist and qualified health worker during the process of in vitro fertilisation (IVF) has been performed. The preliminary results showed that regardless of both the competence of workers applying the drugs and the background have no statistically significant effect on the number of produced diploid zygotes in the group of the studied women.

Keywords: IVF - drugs application - background - competence

Úvod

V České republice v posledních letech neustále stoupá počet oplodnění me­todou in vitro fertilizace (IVF). Jed­ním z kroků IVF je stimulace tvorby folikulů, která je pro ženy časově ná­ročná, obzvláště pro pacientky z míst vzdálených od center asistované re­produkce (CAR). Z toho důvodu se aplikace stimulujících léků neprová­dí pouze v ambulancích CAR, ale vy­užívá se i dalších zdravotnických zaří­zení, eventuálně i domácího prostře­dí. Za těchto podmínek pak ze strany CAR není dostatečná kontrola o jejich správném podávání. Cílem předlože­né práce bylo pokusit se na souboru pacientek v rámci cyklů IVF o vyhod­nocení efektivity stimulace ovarií po­mocí folikuly stimulujícího hormonu (FSH) v závislosti na místě, respektive odbornosti jeho aplikace a analogicky vyhodnotit efektivitu aplikace hormonálního přípravku Pregnyl (hCG - lid­ský choriový gonadotropin), podané­ho k indukci dozrání oocytů.

Metodika

Místo a odbornost aplikace bylo dá­no rozhodnutím pacientky v závis­losti na jejích časových možnostech a místních podmínkách. V období 1. 9. - 7. 11. 2008 bylo zaznamenává­no místo a odbornost osoby, která lé­ky aplikovala u všech pacientek ve vě­ku do 35 let včetně, stimulovaných k IVF. Pacientky byly poté rozděleny do tří skupin:

1. Aplikace doma laikem (DL). Léky byly podávány v domácím prostře­dí laikem bez zdravotnické kvalifi­kace.

2. Aplikace doma zdravotníkem (DZ). V tomto případě byly léky podává­ny kvalifikovaným zdravotníkem v domácím prostředí. 

3. Aplikace ve zdravotnickém zaříze­ní (ZZ), kdy byly léky aplikovány ve zdravotnickém zařízení (CAR, event. jiné zařízení) kvalifikova­ným zdravotníkem.

V případě, že lék byl aplikován ve sledovaném období více než dvakrát odlišně mimo pravidelné aplikační místo, pacientka byla ze sledované stu­die vyřazena. Vzhledem k odlišnos­ti podávání léku Puregon solution inj. a Fostimon, který je dodáván jako su­chá substance v ampulce a spolu s ním zvlášť ampulka na ředění, vyhodnoti­li jsme tyto preparáty odděleně. Roz­hodnutí, zda sledovaná pacientka bude léčena preparátem Puregon inj., ne­bo Fostimon, bylo randomizováno bez ohledu na její zdravotní stav a nezá­visle na rozhodnutí ošetřujícího léka­ře nebo pacientky. Aplikace léku Puregon PEN byla ze souboru vyřazena, neboť ten si všechny pacientky apliku­jí samy doma. Všechny pacientky pak dále aplikovaly týž hCG.

Výsledky a diskuse

Relativní věkové zastoupení sledova­né skupiny žen zahrnuje věkový in­terval 25-35 let a je znázorněn v gra­fu 1. Jejich počet v dané věkové kate­gorii od dosaženého věku 27-28 let (6 pacientek) mírně narůstá až k po­čtu 17 (34 let), respektive 15 (35 let). Zastoupení jednotlivých aplikujících subjektů shrnují grafy 2-4, ze kte­rých plyne, že ačkoliv způsob apli­kace jednotlivých léků mírně kolísá (ZZ 41-48 %, DZ 34-40 %, DL 15-19 %), aplikace kvalifikovanými zdravotníky jednoznačně převažuje.

Ve sledovaném období byla zazna­menána aplikace u 188 žen, přičemž uvedeným kritériím vyhovělo 122 žen, které dospěly k odběru oocytů punkcí folikulů. Jako parametr kvality po­dání léků byl hodnocen počet diploidních zygot, který odráží jak počet oocytů, tak jejich kvalitu, především zralost. Jeho průměrné hodnoty včetně statis­tické odchylky v jednotlivých skupi­nách jsou přehledně znázorněny v grafech 5-7. Porovnáme-li uvedené závis­losti, počet diploidních zygot nepříliš významně, avšak jen mírně kolísá.

Závěr

Byla provedena studie vlivu způso­bu aplikace léků v rámci IVF laiky či zdravotníky v domácím prostředí a ve zdravotnickém zařízení. Předběžné výsledky naznačují, že charakter apli­kujícího subjektu není statisticky vý­znamný s ohledem na počet produkovaných diploidních zygot ve skupině sledovaných žen. Zdá se, že tedy není nutné pacientky k aplikaci směrovat pouze do zdravotnických zařízení. Pro učinění obecnějších závěrů však bude nutná rozsáhlejší studie.

Růžena Svobodová, Centrum asistované reprodukce, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Mgr. Jana Vacková, Miroslava Kollmanová, Lenka Holá, MUDr. Karel Řežábek, CSc., Centrum asistované reprodukce, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Recenzovali:

Prim. MUDr. Milada Brandejská, vedoucí IVF programu a GENNET Scientific board, Centrum asistované reprodukce, GENNET, s. r. o., Praha

MUDr. Georgij Minajev, Centrum reprodukční medicíny a repro­dukční genetiky, 2. LF UK a FN Motol, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si