Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2010

Cesta za kvalitou v novém outfitu

Datum: 5. 6. 2010
Autor: Jarmila Škubová

Je červen 2010, žádné zvláštní datum, žádné výročí, a přesto jsme se rozhodli Florence převléknout do nového. Všimli jste si? Udělali jsme s ní to, co děláme občas všichni – znovuzrodíme se. Ostříháme si nebo přebarvíme vlasy, shodíme pár kil, koupíme si něco nového na sebe, změníme líčení. A když už jsme takto pěkní, noví, najednou si všimneme, že i naše chování se jaksi mění k lepšímu a z radosti nad tím se rozhodneme, že něco pěkného budeme dělat.

Stejně tak i Florence. Vychází už od roku 2005 a dosud vypadala navenek pořád stejně. Život kolem však jde dál, je modernější, dynamičtější, ale také dravější. Chceme jít s dobou. Bez nějakých vzletných slov – chceme tvořit pro sestry a ostatní nelékaře časopis, který by odpovídal 21. století a který by jim stál po boku při poskytování kvalitní péče. Ze všech těchto důvodů jsme se rozhodli splnit podmínky pro známku kvality a nabytí práva používat ve Florence titulek recenzovaný časopis.

Připravujeme se na to a tyto podmínky předem plníme. Bez vás, sester, to ale nejde. Naše redakce už vyzvala a bude nadále vyzývat sestry z terénu, ze škol a ostatních odborných pracovišť, aby své příspěvky do odborného časopisu zpracovávaly jako recenzované články. V lednu jsme začali a už v tomto čísle máme blok recenzovaných článků, který tvoří téměř polovinu časopisu! Články mají vedle svých formálních náležitostí dva recenzní posudky vypracované kapacitami v daném oboru a díky tomu jistinu objektivity a správnosti.

Do redakce ale budeme přijímat i kvalitní nerecenzované články a pak na další formáty (aktuality, překladové články, běžné články apod.) mnohem více využijeme našeho webu, Florence plus. Přivítali bychom, kdyby součástí vaší nabídky bylo i sdělení, zda článek chcete recenzovat, případně sami navrhli dva recenzenty. Běžně však vše zajišťuje redakce – autor posléze obdrží fundované posudky, podle kterých bude postupovat dál.

Od letního dvojčísla blok recenzovaných článků zvětšíme na 23 tiskových stran, čímž se dostaneme na požadovaný rozměr – tedy nad polovinu časopisu, který nyní má pro připomenutí 44 stran plus 4 pravidelné vložené strany přílohy VZP – Akcent.

Proč do toho jít? Česká asociace sester byla moudrá, když v novém kreditním systému zvýšila počet bodů za recenzovaný článek o 30 % (u autorů 19), naše redakce zase ocení recenzované články vyššími honoráři. Recenzované články budete potřebovat při závěrečných řízeních na vysokých školách. Zvedne se vaše prestiž – osobní i profesní a ještě před zveřejněním získáte vysoce odbornou zpětnou vazbu, a tedy jistotu, že vaše práce je věcně v pořádku.

Návrhy článků i články samotné posílejte redakci, která vám v případě nejistoty bude plně k dispozici. Poučení pro autory najdete v tomto čísle časopisu nebo na stránkách Florence – www.florence.cz.

Kdybyste potřebovali ještě další informace, obraťte se na mě (jarmila.skubova@florence.cz), na vše odpovím. Napište nám také, jak se vám nová Florence líbí. Za všechny ohlasy předem děkujeme.

Přeju vám vydařenou dovolenou a těším se na spolupráci!

Jarmila Škubová

(jarmila.skubova@ambitmedia.cz)

 
  • tisk
  • předplatit si