Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2010

Keleman S. Ztělesněná zkušenost.

Datum: 5. 7. 2010
Autor: Praha: Portál, 2010

Portál, s. r. o., Praha 2010, 108 s., ISBN 978-80-7367-6643

Můžeme se změnit, vylepšit? Stanley Keleman, Ameri­čan, který se tím jako ředitel Center for Energetic Studies v Kalifornii zabývá, říká, že ano, ovšem jako vždy je tu také ale. Je to asi podobné jako s počítačem - nemáte-li odpovídajícím způsobem fungující hardwa­re, můžete zkoušet sebechytřejší software, ten dokáže ovšem jen to, co mu zastaralá mašina dovolí.

Zrovna tak nemůže člověk podle Kelemana změ­nit svou mysl, aniž by zapracoval napřed na těle. Psychologický vhled je samozřejmě důležitý, sám o sobě ovšem nevytváří dostatečné východisko pro změnu. Myšlenky, emoce jsou strukturovány do tělesných vzorců, a proto nové chování vzniká rozebráním sta­rých modelů a vytvořením nových.

Kelemanova kniha je tak čtivým průvodcem na těchto cestách za sebou samým. Vede zájemce v pěti postupných krocích, díky ilustracím pochopitelným a názorným způsobem. Tyto postupy nejsou jen jakousi svépomocí či psychosomatickým vylepšováním schránky těla i ducha, ale pomáhají stavět emoce na reálnější základy, a tak najít hledajícímu jeho skuteč­nou přirozenost.

Publikace je druhým dílem Anatomie emocí, kterou nakladatelství Portál vydalo v roce 2005, a je určena zájemcům o psychologii i různým zdravotnic­kým profesím.

 
  • tisk
  • předplatit si