Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2010

Koukolík F. Jádro. Televizní eseje.

Datum: 5. 7. 2010
Autor: Praha: Galén, 2010

Galén, Praha, 2010, 312 s., ISBN 978-80-7262-663-2

Pokud by se případný návštěvník z vesmíru chtěl přehledně a zasvěceně seznámit s člověkem plane­ty Země, s tím, jaké síly řídí jeho i celé společenství, a kdyby ovládal shodou okolností češtinu, asi by se zbavil svého úkolu nejlépe, kdyby si přečetl pár knih profesora Koukolíka. Dostal by dosti komplexní, strhující a dá se říci, že i nelítostnou odpovědi Ale sděle­nou moudře, s nevtíravým smyslem pro humor toho, kdo ví své, a to dobře.

Řadu odborně fundovaných, a přitom velmi čti­vých knih Františka Koukolíka teď rozmnožilo nakladatelství Galén o další publikaci nazvanou Jádro. Ne­jde o výlet někam do Temelína, ale o soubor desítek pětiminutových televizních vyprávění na různá, ale vždy zajímavá témata, dobře do hloubky i šíře propra­covaná. Kdyby nebyl profesor Koukolík vždy tak svůj, dalo by se hovořit o spisovatelské spřízněnosti s Lewisem Thomasem a jeho pronikavým a zároveň živým vi­děním všeho, co souvisí se životem, přírodou a společ­ností, například v knize Myšlenky pozdě v noci.

Čtenářům, kteří už tvorbu předního českého neuropatologa, pražského člena Newyorské akade­mie věd, popularizátora vědy, ověnčeného cenami doma i v zahraničí, a autora více než dvaceti publi­kací znají, není třeba nic vysvětlovat. Ti, kteří se roz­hodnou pro knihu Františka Koukolíka poprvé, svůj seznam velmi oblíbených autorů určitě rozšíří.

 
  • tisk
  • předplatit si