Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2010

Odhad spotřeby pracovního času vrchních a staničních sester v českých nemocnicích

Datum: 5. 7. 2010
Autor: ing. Tomáš Kotrba, Ph.D.

Souhrn: Přípěvek se zabývá strukturou manažerských a pracovních činností vrchních a staničních sester v nemocnicích v České republice. Výzkum zahrnoval 28 veřejných, městských, fakultních a soukromých nemocnic a konal se od 1. listo­padu do 30. prosince 2009. Cílem bylo zjistit a analyzovat očekávání spotřeby času a výkonu manažerských funkcí vrch­ních a staničních sester. Empirická data byla získána pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 342 responden­tů. Staniční a vrchní sestry byly dotazovány z hlediska spotřeby času v průběhu svého pracovního dne a důležitosti výkonu manažerských funkcí ve své pozici. Výsledky byly porovnány z hlediska skupin nemocnic seřazených podle typu zřizova­tele. Bylo zjištěno, že vrchní a staniční sestry se domnívají, že v průměru nejvíce vykonávají manažerské činnosti (vrchní sestry 204 minut/den, staniční sestry 178 minut/den) a odborné ošetřovatelské činnosti (vrchní sestry 112 minut/den, staniční sestry 124 minut/den). Příspěvek navazuje na disertační práci a předchozí článek autora, ve kterém se zabýval ana­lýzou práce vrchních a staničních sester pomocí metody autosnímkování.

Klíčová slova: dotazníkový výzkum - zdravotnictví - nemocnice - zřizovatel nemocnice - staniční sestry - vrchní sestry - manažerské funkce - srovnání - odhad.

The working time estimation of the head and department nurses in the Czech hospitals

Summary: The paper deals with working and managerial activities of department and head nurses in the Czech hospitals. 28 public, cities', universities' and privacy hospitals involved this research during from 1th November to 30th December 2009. The aim of this research was evaluate and analyze appreciation of time consumption of department and head nurses and performing of managerial functions. The results were made on the base of questionnaires which attended about 342 respondents. The department and head nurses were asked about their consumptions of normal working time and significance of managerial functions. The findings were compared through hospitals classify by founder. Czech department and head nurses in average mostly perform managerial activities (head nurses 204 minutes/day, department nurses 178 minutes/day) and professional health care activities (head nurses 112 minute/day, department nurses 124 minutes/day). The paper connects to thesis of author in which was made working analysis with the research autoscreening methods.

Keywords: questionnaire research - health care - hospitals - hospital founder - department nurses - head nurses - managerial function - comparison - estimation.

Základním posláním všeobecných ses­ter je poskytování základní, speciální a vysoce specializované ošetřovatelské péče. I všeobecné sestry však pracují v manažerských funkcích. Musí umět delegovat, efektivně řídit a rozvíjet své podřízené.

Správné nastavení a rozdělení pra­covních činností dle kvalifikace per­sonálu je pro každou organizaci veli­ce důležité a často kritické. V článku jsou zpracovány výsledky rozsáhlého dotazníkového šetření, které probíha­lo v českých nemocnicích od 1. listopa­du 2009 do 30. prosince 2009.

Dotazníky byly distribuovány pro­střednictvím elektronické pošty přes náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a hlavní sestry, které byly osloveny do­pisem, v němž byl vysvětlen účel a cíl výzkumu. Cílovou skupinou výzkumu byly staniční a vrchní sestry bez ohle­du na jejich odborné zaměření. Sběr dat probíhal kombinovaně, a to jak pomo­cí informačního systému RELA (fun­gujícího na Mendelově univerzitě v Brně), tak v písemné podobě. Dotazníky byly anonymní. Získané výsledky by­ly kategorizovány do základních druhů pracovních činností staničních a vrch­ních sester (administrativní činnosti, odborné ošetřovatelské činnosti, ma­nažerské činnosti a ostatní činnos­ti) na základě předchozích dílčích čás­tí výzkumu autora tohoto článku. Ma­nažerské činnosti byly dále rozděleny z hlediska sekvenčních manažerských funkcí. V článku jsou zpracovány vý­sledky respondentů z 28 organizací: 

•    5 fakultních nemocnic, jedné vo­jenské a dvou městských nemocnic (v článku označené za skupinu fa­kultní a městské nemocnice),

•    11 soukromých nemocnic (v člán­ku označené za skupinu soukromé nemocnice),

•    9 krajských nemocnic (v článku označené za krajské nemocnice).

Počty staničních a vrchních sester, které se zúčastnily dotazníkového šet­ření, jsou zobrazeny v tabulce 1. 

Nemocnice byly vybrány do vyhodno­cení výzkumu záměrně z důvodu je­jich srovnatelnosti. Výzkumu se zú­častnilo 116 respondentů z fakultních, městských a vojenské nemocnice, 109 respondentů ze soukromých nemoc­nic a 117 respondentů z krajských ne­mocnic.

V první části dotazníku se respon­denti vyjadřovali k důležitosti pracov­ních a manažerských činností při své práci. Odborné ošetřovatelské činnos­ti (kam patří zástup za personál na oddělení/klinice, asistence při opera­cích) považuje většina vrchních ses­ter (85 %) i staničních sester (86 %) ze všech nemocnic za velmi důležité. Ta­ké většina vrchních sester (86 %) a sta­ničních sester (95 %) se chce ve své práci více věnovat odborným ošetřo­vatelským činnostem. Výsledky z jed­notlivých nemocnic dle zřizovatelů nebyly rozdílné. Podobně respondenti hodnotí výkon personální a manažer­ské činnosti, které považují ve většině případů za velmi důležité. To je z hle­diska nemocnic velmi pozitivní. Kladně lze rovněž hodnotit od­povědi vrchních i staniční sester ze všech nemocnic, které se dále vyjad­řovaly k důležitosti všech manažer­ských funkcí - plánování, organizová­ní, vedení lidí a kontrole. Respondenti si ve většině případů uvědomují, že ty­to činnosti jsou z hlediska výkonu je­jich povolání velmi důležité. V tabul­ce 2 jsou zobrazeny výsledky odhadu spotřeby času pro manažerské činnos­ti, které staniční a vrchní sestry vykonávají ve svém povolání.

Vrchní sestry odhadují, že nejvíce času v průměru tráví kontrolními čin­nostmi (průměrně 50 minut/den). Vý­sledky se v jednotlivých nemocnicích z hlediska zřizovatele neliší, pouze ve fakultních a městských nemocni­cích na prvním místě převažuje orga­nizace kliniky (průměrně 54 minut/ den). Na druhém místě všem ostat­ním vrchním sestrám nejvíce času za­bere organizace kliniky (průměrně 47 minut/den). Staniční sestry (kro­mě respondentů z krajských nemoc­nic) uvádějí, že nejvíce času věnují organizaci a kontrole svého oddělení (průměrně 45 minut/den). Na třetím místě se umístily vizity, které jedno­značně převažují v krajských nemoc­nicích (průměrně 52 minut/den). Po­rovnání odhadu struktury pracovní­ho času u vrchní a staniční sestry je v grafech 2 a 3.

Z grafů je patrné, že struktura čin­ností v relativním zastoupení se u sta­ničních a vrchních sester příliš neliší. Odpovědi na otázku, zda by se respon­denti chtěli více věnovat manažer­ským a personálním činnostem, by­ly jednoznačné. Ve všech nemocnicích (vrchní 87 %, staniční 62 %) převažuje názor, že by se všeobecné sestry chtě­ly více věnovat personálním a mana­žerským činnostem. Pouze v soukro­mých nemocnicích převažuje názor, že staniční sestry nechtějí vykonávat více těchto činností (56 %). 

Ambice vrchních a staničních sester

Většina staničních sester (77 %) ze všech typů nemocnic je se svou součas­nou pracovní funkcí spokojena a ne­chce pracovat ve vyšší či nižší funk­ci. Pouze ve fakultních a městských nemocnicích 25 % staničních sester by rádo dosáhlo pozice své nadříze­né vrchní sestry. Rovněž většina vrch­ních sester (88 %) by dle dotazníkové­ho šetření v budoucnu ráda pracovala ve své současné funkci. Respondenti -vrchní sestry - nemají ambice dosáh­nout funkce náměstkyně pro ošetřo­vatelskou péči či hlavní sestry.

V další otázce se respondenti vyja­dřovali k tomu, zda se chtějí více věno­vat neodborným ošetřovatelským čin­nostem. Všechny vrchní sestry (kromě jedné z krajské nemocnice) se vyjád­řily, že se ve své práci nechtějí věnovat neodborným ošetřovatelským činnos­tem. S tím také souhlasily téměř všech­ny staniční sestry. Pouze jeden respon­dent z fakultní nemocnice a tři z kraj­ské nemocnice mají opačný názor.

Dále staniční a vrchní sestry hod­notily administrativní činnosti ve své práci, jak je vidět v tabulce 3.

Za důležité či velmi důležité pova­žuje administrativní činnosti většina vrchních i staničních sester ze všech nemocnic. 82 % všech staničních ses­ter se nechce věnovat více administrativním činnostem. Stejný názor má 84 % staničních sester. Rozdíly z hlediska zřizovatelů nemocnic neby­ly statisticky významné. V tabulce 4 je zobrazen odhad struktury pracovních činností staničních a vrchních sester.

Vrchní sestry se domnívají, že nej­více času (průměrně 204 minut/den) věnují manažerským a personálním činnostem, což lze hodnotit velice po­zitivně. Na druhém místě je odbor­ná ošetřovatelská činnost (průměrně 112 minut/den). Výsledky nemocnic dle zřizovatelů se významně statistic­ky nelišily. Obdobně pracovní činnosti ohodnotily staniční sestry. Manažerské činnosti opět u nich převažují (průměr­ně 178 minut/den). Na druhém mís­tě staniční sestry odhadly nejvíce času pro výkon odborných ošetřovatelských činností, které ve všech nemocnicích kromě krajských převažovaly nad hod­notou uvedenou vrchními sestrami.

Poměrně vysoký odhad času pro vy­konávání ostatní a neodborné ošet­řovatelské činnosti jak u sester vrch­ních (průměrně 62 minut/den), tak staničních (průměrně 83 minut/den) lze hodnotit velice negativně. Tento typ činnosti by měl vykonávat spíše po­mocný zdravotnický personál.

Při testování závislostí v kategorii vrchních sester vyšla statisticky vy­soce významná kladná korelace me­zi proměnnými: odhad vykonávání personální činnosti a proměnnou po­čet podřízených (0,3146). Vrchní sest­ry uvedly, že čím více mají podříze­ných, tím více vykonávají personální činnosti (kam patří jednání s podří­zenými, pohovory, řešení sporů, mo­tivace atd.).

Nejsilnější záporná korelace byla zjištěna u staničních sester mezi pro­měnnými: odhad množství vykonáva­né administrativy a odhad množství vykonávané odborné ošetřovatelské činnosti (-0,2675). Z dotazníkových odpovědí vyplývá, že čím více staniční sestry vykonávají administrativu, tím méně času mají pro odborné ošetřo­vatelské činnosti. Kladná korelace by­la naopak zjištěna mezi proměnnými: odhad množství administrativy a od­had množství manažerské činnosti (0,2244), z čehož vyplývá, že staniční sestry se domnívají, že administrativa pozitivně souvisí s výkonem manažer­ských činností.

Nejsilnější záporná korelace v ka­tegorii vrchní a staniční sestry do­hromady je mezi proměnnými: od­had odborné ošetřovatelské čin­nosti a odhad manažerské činnosti (-0,2910). Dle dotazníkového šetření se všichni respondenti domnívají, že čím více vrchní a staniční sestry vy­konávají odbornou ošetřovatelskou činnost, tím mají méně času pro ma­nažerské činnosti. 

Závěr

Výzkum odhadu struktury spotřeby času pro pracovní a manažerské čin­nosti proběhl ve dvaceti osmi vybra­ných nemocnicích a zúčastnilo se ho celkově 155 staničních a 187 vrchních sester. Zřizovatelem nemocnic byly kraje, města, Ministerstvo zdravotnic­tví ČR, Ministerstvo obrany ČR a sou­kromí zřizovatelé. Všechny staniční a vrchní sestry v dotazníkovém šetře­ní hodnotí veškeré manažerské činnosti za velmi důležité, což lze hodno­tit pozitivně. Nejvíce času věnují vrch­ní sestry dle svého odhadu kontrolním činnostem. Na druhém místě je potom organizace provozu kliniky/oddělení. Staniční sestry uvádějí, že nejvíce času věnují organizaci provozu a na druhém místě jsou kontrolní činnosti. Ve všech nemocnicích u staničních sester převažuje názor, že by se respondenti chtěli více věnovat personálním a manažer­ským činnostem. Za důležité považuje administrativní činnosti většina vrch­ních i staničních sester. Vrchní sest­ry se domnívají, že nejvíce času (v prů­měru 204 minut/den) věnují manažer­ským a personálním činnostem, což lze hodnotit velice pozitivně. Na druhém místě je odborná ošetřovatelská čin­nost (v průměru 112 minut/den).

Obdobně pracovní činnosti ohod­notily staniční sestry. Manažerské činnosti v této skupině responden­tů opět převažují (v průměru 178 mi­nut/den). Poměrně vysoký odhad času pro vykonávání neodborných ošetřo­vatelských činností u vrchních sester (v průměru 62 minut/den) a u sester staničních (v průměru 83 minut/den) lze hodnotit negativně. Většina vrchních a staničních sester ze všech ty­pů nemocnic je se svou současnou pra­covní funkcí spokojena a nechce pra­covat ve vyšší či nižší funkci. Vrchní i staniční sestry se domnívají, že čím více vykonávají odborné ošetřovatel­ské činnosti, tím méně času mají pro manažerské činnosti a administra­tivu. Staniční sestry se domnívají, že administrativa pozitivně souvisí s vý­konem manažerských činností.

Ing. Tomáš Kotrba, Ph.D., Ústav managementu, Provozně-ekonomická fakulta, Mendelova univerzita, Brno

Recenzovaly:

Mgr. Erna Mičudová, náměstkyně ředitele pro nelékařské zdravotnické pracovníky, FN Brno

Mgr. Marie Malinková, NCONZO, Brno

 
  • tisk
  • předplatit si