Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2011

Sestra v následné péči. Hospicová péče – II. část

Datum: 3. 10. 2011
Autor: Mgr. Šárka Urbánková

Hospicová péče v Německu.

 

Pojmem hospic je v Německu označováno speciální pečovatelské zařízení, které poskytuje rozsáhlou paliativní péči umírajícím. Za zakladatele hospicové péče v Německu je považován Johann-Christoph Student (nar. 1942), lékař paliativní medicíny a psychoterapeut.

První hospic v Německu byl založen roku 1986 v Aachenu (Haus Hörn). Po­té následovalo otevření dalších hospi­cových zařízení, u jejichž zrodu stály vždy zejména občanské iniciativy. Hos­pice byly ve svých počátcích financo­vány převážně z peněz darovaných na­dacemi, církevními zařízeními a soukromými dárci. Podporovány byly už tehdy dobrovolnými pracovníky.

Hospice v Německu poskytují tři typy péče: ústavní, částečně ústavní a ambulantní. Zároveň také poskytu­jí podporu pozůstalým. Zřizovatelem hospiců a hospicové péče jsou v Němec­ku převážně neziskové organizace, dob­ročinné spolky, církve a nadace.

Hospic většinou disponuje malým množstvím lůžek a je organizován po­dobně jako malý pečovatelský ústav (dům s ošetřovatelskou péčí, dům s pe­čovatelskou službou). Hospice v Ně­mecku sdružuje Německý hospicový a paliativní spolek, Deutscher Hospiz und Palliativ Verband e.V. (DHPV).

DHPV byl v širokém zastoupení zájmů hospicové činnosti v Německé spolkové republice založen v roce 1992 jako svaz (spolek) pracovního sdru­žení hospiců a dobročinného sdru­žení. Zakládajícími členy byli čestní dobrovolníci, zástupci lokálních hos­picových spolků a ústavních hospiců. DHPV se velkým dílem podílel na vý­voji legislativy vztahující se k poskyto­vání hospicové péče.

Financování hospiců v Německu

V prosinci 1996 byl Německým spol­kovým sněmem schválen § 39a Knihy sociálního zákoníku, který umožňuje realizaci rámcové dohody mezi DHPV a zdravotními pojišťovnami. Do čer­vence 2009 museli hospicoví pacienti připlácet v průměru 7 % na svou pé­či. Od srpna 2009 je tato péče hraze­na zdravotními pojišťovnami z 90 %. Zbylých 10 % hradí hospicová zaříze­ní z finančních darů. Pacient má tedy tuto péči v současné době již plně hrazenou. 

Organizace DHPV

Představenstvo DHPV tvoří 13 osob ze všech spolkových zemí, které jsou ak­tivní v čestné dobrovolnické činnosti – lékaři, zdravotní sestry, ředitelé ústav­ních hospiců a zastupitelé ambulant­ních hospiců a zemských pracovních sdružení. Členy DHPV jsou ústavní, částečně ústavní a ambulantní hospice a paliativní oddělení ze všech 16 spol­kových republik.

Dalšími členy spolku DHPV jsou ce­lostátní organizace, jako Německý spo­lek pomoci nemocným AIDS (Deutsche Aidshilfe), Mezinárodní společnost pro doprovod umírajících a životní podpo­ru (IGSL Hospitz) či Maltézská pomoc­ná služba (Malteser Hilfsdienst).

DHPV kooperuje mezi jinými s Ně­meckou společností pro Alzheimerovu chorobu (Deutschen Alzheimergesells­ chaft), Německou ošetřovatelskou radou (Deutschen Pflegerat) a Německou společností pro paliativní medicínu (Deuts­chen Gesellschaft für Palliativmedizin).

V německém hospici dostane ne­vyléčitelně nemocný ve své posled­ní fázi života šetrnou a uctivou všezahrnující péči. Velkou roli při této pé­či hraje kontrola veškerých symptomů nemoci a terapie bolesti. Při péči o ne­mocného jsou jeho přání vždy na prv­ním místě. Hospicová péče v Německu je v současné době na velmi uspokoji­vé úrovni a mezi státy EU patří k nej­dostupnějším, a to právě díky systému financování.

Pozn.: III. díl bude věnován hospicové péči v Polsku.

Za pomoc při zpracování cizojazyčného zdroje děkuji Janě Sukovaty.

Mgr. Šárka Urbánková, Psychiatrická léčebna Petrohrad, p. o.

Literatura:

1. <http://www.hospice.cz> (Informační portál)

2. <http:// www.wikipedia.org/wiki/hospice>

 

 

 
  • tisk
  • předplatit si