Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2011

Hospicová péče – IV. část

Datum: 5. 12. 2011
Autor: Mgr. Šárka Urbánková

Výjimečnost, pevná vedoucí pozice a soucit

Výjimečnost, pevná vedoucí pozice, soucit je mottem amerického hospicového hnutí. První hospice v moderním pojetí vznikly v USA před 25 lety jako nová alternativní metoda péče o dlouhodobě nemocné.

V tomto období existovalo ve všech státech USA méně než 100 hospiců. V roce 1992 byl založen Americký hospic (American hospice, AH), nejstarší organizace, která hospicovou péči zajišťuje a řídí. Patří mezi deset největších a své pobočky provozuje např. ve státech Phoenix, Oklahoma, Arizona, Atlanta, Georgia, Virginia a dalších. Zakladatel a čestný ředitel AH Andrew T. Parker měl hlavní zásluhu na vývoji legislativy, která umožnila pokrytí nákladů na hospicovou péči.

Dnes je hospic v USA výhradním poskytovatelem služeb, které jsou plně podporovány programy Medicare, Medicaid i soukromými poskytovateli zdravotního pojištění. (Medicaid a Medicare jsou dva americké vládní programy, které poskytují zdravotní a sociální služby určitým skupinám lidí. Přestože oba programy jsou velmi odlišné, oba spravuje Centers for Medicare a Medicaid Services, divize amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb.) Medicare je forma sociálního pojištění, program, který slouží více než 44 milionům lidí (od roku 2008). Medicaid je program sociální péče (nebo sociální ochrany), který slouží asi 40 milionům lidí. V současnosti v USA existuje přes 3 000 organizací poskytujících hospicovou péči.

V moderní historii se její původní koncept diametrálně změnil. Nyní je hospicová péče určena pacientům, jejich rodinám a opatrovníkům. Hlavním úkolem zařízení je poskytnout kompletní servis v tíživé situaci, kdy je potřeba vyrovnat se s život ohrožující nemocí. Stejně tak jsou pracovníci vyškoleni k poskytování psychické podpory pro rodiny a nejbližší přátele.

Obsah pojmu hospicová péče v americkém pojetí

Dnes je hospicová péče v USA poskytována týmem profesionálně vyškolených pracovníků a dobrovolných pomocných sil. Jejich hlavním úkolem je být pacientům nablízku v momentě, kdy je to nejvíce potřeba. Péče je zaměřená zejména na tišení bolesti a podchycení jiných symptomů nemoci, které by mohly způsobit trápení na sklonku života. Standardy jsou v USA považovány za důležitý nástroj k hodnocení kvality paliativní péče, a to jak ze strany pacienta a lékaře, tak i pojišťoven.

Hospic nabízí i tzv. Program pro pozůstalé, který je určen pro členy rodin zemřelého po dobu jednoho roku. Patří mezi první předplacené služby amerického zdravotního systému, které jsou vypláceny po smrti pacienta. Za každý dolar určený na hospicovou péči Medicare Trust ušetří dvakrát tolik.

Hospic se zavazuje k péči na bázi důvěrnosti, hlavně umožní pacientům výběr prostředí, kde se cítí nejlépe – ve vlastním domově, v domově pro dlouhodobě nemocné s pečovatelskou službou apod. Dále se zavazuje zachovat kvalitu života ve všech možných směrech. Rovněž nabízí slib pomoci, zajištění péče a ochoty být nablízku. Poskytuje rovněž právo zemřít důstojně, s většinovým podílem na rozhodová­ní v otázkách smrti. Právo zachovat si své místo v rodinném kruhu a také právo individuálního přístupu při zajištění potřeb. Filosofie hospicové péče respektuje právo pacienta a rodiny, nabízí právo prožít zbytek života co možná nejkvalitněji.

Zajištění kvality péče a volitelné výhody

Všechny organizace jsou buď akreditované, nebo se na akreditaci připravují. Ta je zajištěna Programem akreditace veřejného zdraví (CHAP). CHAP akreditace je status, který stanovuje hospic jako výhradního poskytovatele péče v této oblasti. Všechny programy Amerického hospice jsou chráněny licencí v místě působení a opatřeny certifikátem CMS – Medicare. V některých státech USA Medicaid poskytuje hospicové volitelné výhody. Podle federálních směrnic jsou výhody k dispozici osobám, které mají lékařsky potvrzenou nevyléčitelnou chorobu. Jedinec je považován za nevyléčitelně nemocného, pokud prognóza jeho života nepřesahuje 6 měsíců. Jedinci, kteří splňují tyto požadavky, mohou zvolit právě ony tzv. Hospice Medicaid benefits. Mezi státy, které je svým nemocným poskytují, patří např. Arizona, Georgia, New Jersey, Oklahoma a Virginia. V souvislosti s tímto typem péče se začínají objevovat nové modely poskytování péče pacientům a jejich rodinám, které jsou založeny na předpokladu, že péči je nutné dohodnout společně s pacienty a jejich příbuznými. Je tedy nutné brát do úvahy nejen znalosti a zkušenosti ošetřovatelského personálu, ale také zkušenosti pacientů a jejich blízkých.

Mgr. Šárka Urbánková, Psychiatrická léčebna Petrohrad, p. o.

 
  • tisk
  • předplatit si