Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2011

Dezinfekce, sterilizace. Ruce zdravotníků odpovídají za většinu nozokomiálních nákaz

Datum: 7. 2. 2011
Autor: K. Bořecká

Ruce jsou nejcennějším nástrojem ve zdravotnictví. U zdravotníků jsou odpovědné za 60 % všech nozokomiálnich nákaz. Toto číslo ukazuje, že dosud stále nejsme schopni přejít na moderní „habituální automatizmus“, tj. uvědomovat si, že mytím pouze odstraňujeme špínu, sekrety a mrtvé buňky a psychologicky si zlepšujeme osobní prožitek očištění. Přitom zapomínáme, že pouze dezinfekcí se zbavujeme potenciálně patogenní přenosné mikroflóry.

V Evropě je zaznamenáno až 5 miliónů přípa­dů nozokomiálních nákaz, což zvyšuje mor­talitu, prodlužuje pobyty v nemocnicích min. o 8,5 dne, zvyšují se náklady na péči. Léčba jediné nozokomiální nákazy stojí v průměru 55 tis. Kč, přitom náklady na jedny hygienicky ošetřené ruce jsou nižší než 1 Kč. Všichni jsou si toho vědomi. Metodické instituce, jako je WHO a ministerstva zdravotnictví jednotlivých zemí, vydávají pokyny, doporučení, pořádají kampa­ně na celé roky, dokonce v některých zemích je zdravotnický personál odměňován za dostateč­né a správné používání dezinfekcí na ruce (viz odkaz 1).  A přece to nestačí.

Nedbalost a mýty

Různé hygienické studie uvádějí, že hygienic­ká doporučení dodržuje někde méně než 50 % lékařů a sester. Přenos infekcí podporuje nevě­domost, nedbalost, neakceptace dezinfekčních prostředků, někde jsou to nedostatečné tech­nické předpoklady, chybějící viditelnost efek­tu dezinfekce. Rozhodně se nebudu u zdravot­níků zabývat nevědomostí nebo nedbalostí (již z profesionální etiky), ale neakceptace dezin­fekčních prostředků je podpořena pověrou, že dezinfekce vysušuje a poškozuje pokožku – vel­ký omyl!

Kvalitní dezinfekce a její podmínky

Časté mytí rukou vysušuje pokožku, odstra­ňuje přirozenou hydrolipidovou bariéru, a tím přímo „otevírá brány infekcím“. Naopak pou­žívání kvalitní dezinfekce s obsahem ošetřu­jících emoliencií udržuje pokožku hydratova­nou, vláčnou a také subjektivní pocity bývají příjemnější než po častém mytí.

Za kvalitní dezinfekci považujeme tako­vou, která disponuje co nejširším spektrem účinku, tedy baktericidní, fungicidní a plně virucidní, tj. s účinkem i na malé neobalené viry. A tím se již  nabídka           zužuje. Základem alkoholové dezinfekce musí být etanol, nejlé­pe doplněný jinou synergicky působící látkou. Viry jsou rychle se množící kolonizátory. Je­den vir se během dvou hodin může rozmnožit až do počtu jednoho bilionu.

Dále nelze podceňovat technické podmín­ky dezinfekce. Všeobecně platí: „Kam nedo­hlédnu, tam nedojdu.“ Je nutné, aby dávkova­če, nejlépe bezdotykové, byly co nejblíže mís­tu použití.  Při větší mobilitě personálu jsou dobrou variantou jejich malá (kapesní) indi­viduální balení. Nejideálnější je bezdotyko­vá varianta baterie, která dávkuje vodu, my­cí emulze i dezinfekci. Počáteční větší inves­tice se rychle vracejí úsporou vody, dezinfekce i mýdla v důsledku přesného dávkování, ale hlavně tím: „Když se ničeho nechytám, nemo­hu přenést infekci.“

Jsme na obou stranách – jako poskytovatelé i jako pacienti

Mikroorganizmy nejsou vidět pouhým okem, necítíme je, nepoznáme je po chuti, ale jsou všudypřítomné! Také okamžitý efekt hygienic­kých opatření není vidět. Mikrobiologie nám ale může tento mikrosvět zprostředkovat, a to samo nás většinou již vede k zamyšlení a mož­ná také ke změně přístupu.

Není smyslem tohoto článku dávat návod,  jak si dezinfikovat ruce. Obrázkové samolepky s tradičními šesti kroky a dobou expozice visí téměř u každého umyvadla v nemocnici nebo ambulanci. Stojí za to ale podívat se na inter­net, jak zajímavě se dá udělat názorná presen­tace této problematiky (viz odkaz 2). Jde o to, proč k dezinfekci přistupovat zodpovědně. Od­pověď na to je v podstatě jednoduchá: protože dezinfekce a hygiena jsou nejméně nákladným způsobem řešení vzniku a šíření infekčních ne­mocí. A my, zdravotníci, jsme na obou stranách péče o zdraví: jednak jako poskytovatelé, jed­nak jako pacienti. Proto se starejme o druhé ja­ko o nás samotné.

Literatura:

1. http://zpravy.idnes.cz/sestricky-v-milane-dosta­vaji-premie-pokud-si-dobre-myji-ruce-prr-/zahra­nicni.asp?c=A110101_184650_zahranicni_abr

2. http://www.youtube.com/watch?v=0at_jtzJCDM

Ing. Kamila Bořecká
(připraveno v kooperaci s ženevskou universitou)

 

 
  • tisk
  • předplatit si