Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2011

Malá a velká novela ošetřovatelského zákona. Odkdy a o čem?

Datum: 7. 2. 2011
Autor: Jarmila Škubová

Ministr zdravotnictví Leoš Heger 6. ledna představil české veřejnosti reformu zdravotnictví po krocích, které jsou již připraveny a které se teprve chystají. Ošetřovatelství se týká tzv. malá a velká novela zákona č. 96/2004 Sb., z nichž ta první je již připravena, druhá se chystá.

Čtyři hlavní pilíře reformy

Hlavními pilíři reformního procesu ve zdravotnictví je definice nároků pa­cienta a definice úhradových standar­dů, definování správného postupu při poskytování péče, kontrola vstupu no­vých technologií a úprava pravomocí a povinností zdravotních pojišťoven.

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb. jako součást reformy

Tento dokument je k datu oznáme­ní reformy (6. ledna) připraven vstou­pit do legislativního procesu formou poslanecké iniciativy. Jeho obsahem jsou některé změny ve výkonu povo­lání, změny ve výkladu výkonu zdra­votnických povolání, změny vztahují­cí se k registraci a změny v celoživot­ním vzdělávání.

1. Změny ve výkonu povolání

Zdravotnický záchranář

•    Všeobecná sestra může získat odbor­nou způsobilost k výkonu povolání zdravotnický záchranář při splnění podmínek specializace a délky výko­nu povolání (minimálně 5 let členem výjezdové složky záchranné služby).

•   Záchranářům bude umožněno pracovat nejen u zdravotnické zá­chranné služby, na akutním příjmu, ale také v lůžkové části anesteziolo­gicko-resuscitačních oddělení.

Zdravotnický asistent

Výkony spojené se sebeobslužnou čin­ností a uspokojováním základních po­třeb pacientů/klientů budou provádě­ny bez odborného dohledu.

Sanitář

Sanitáři, kteří získali dle zákona č. 96/2004 Sb. odbornou způsobilost k výkonu povolání všeobecný sanitář (sanitář pro operační sál, sanitář pro laboratoř a transfúzní oddělení, sani­tář pro zařízení lékárenské péče, sani­tář pro lázně a léčebnou rehabilitaci, sanitář pro autoptické oddělení, sani­tář pro pitevnu), budou ode dne naby­tí účinnosti tohoto zákona zdravotnic­kými pracovníky s odbornou způsobilostí k výkonu povolání sanitář.

2. Změny ve výkladu výkonu zdra­votnických povolání

Novela umožňuje nelékařům, podob­ně jako lékařům, vykonávat některé činnosti ještě před získáním speciali­zované způsobilosti.

3. Změny vztahující se k registraci

•    Prodloužení platnosti osvědčení z 6 na 10 let.

•    Prodloužení všech vydaných a plat­ných osvědčení na 10 let.

•  Zdravotnický pracovník do do­by nabytí právní moci rozhodnutí o prodloužení osvědčení je považován za způsobilého k výkonu povo­lání bez odborného dohledu.

•    Změna zpoplatnění žádosti z 500 Kč na 100 Kč je rozšířena i na prodlou­žení osvědčení.

•    Sestry, kterým končí registra­ce 6. května 2011, ji budou mít ze zákona platnou do 6. května 2015. (Nemusí žádost zasílat na MZ ČR, toto prodloužení je automatické).

Zkouška a zkušební komise k ­vydání osvědčení

Ministerstvo zdravotnictví může orga­nizací zkoušky pověřit pověřenou orga­nizaci. Národní centrum ošetřovatel­ství a nelékařských zdravotních oborů se stalo administrátorem zkoušek.

4. Změny v celoživotním vzdělávání

•    E-learningový kurs a vypracování metodiky této formy vzdělávání ob­sahuje novela vyhlášky č. 423/2004 Sb. o kreditním systému.

•    Novela upřesňuje definici kursu tak, aby byly realizovány výhradně ta­kové kursy, které jsou nutné pro pří­mé poskytování zdravotní péče.

•    Novela definuje  vzdělávací progra­my na vyšších odborných školách.

•    Seznamy akreditovaných zdravot­nických oborů zveřejňuje minis­terstvo zdravotnictví způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Vložení institutu výjimky ze zákona

Ministr zdravotnictví je novelou opráv­něn odstranit tvrdost zákona pro při­znání odborné nebo specializované způsobilosti a vydání osvědčení k vý­konu povolání bez odborného dohledu.

Přechodné ustanovení (osvědčení, registrace)

U osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, která jsou platná ke dni účinnosti tohoto záko­na, se doba platnosti prodlužuje o 4 roky.

Řízení o vydání osvědčení, která nebyla pravomocně skončena do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se do­končí podle zákona č. 96/2004 Sb.

„Velká novela“ zákona č. 96/2004 Sb. jako součást reformy

Plánuje se, že tzv. velká novela zákona č. 96/2004 Sb. vstoupí do standardního legislativního procesu (po postupné pří­pravě v letošním roce) v roce 2012. Jejím obsahem budou podmínky pro výkon povolání nelékařů, hlavně úprava pod­mínek odborného dohledu, přehodno­cení kvalifikačního vzdělávání (SŠ, VOŠ, VŠ – Bc. Mgr.) a přehodnocení podmí­nek celoživotního specializačního vzdě­lávání. Dále bude řešena registrace ne­lékařů, upraveny počty nelékařských povolání, provedeny úpravy specializač­ního vzdělávání, dojde ke zpřesnění zně­ní zákona z důvodu větší srozumitelnos­ti a jednoznačnosti výkladu, budou defi­novány nové role profesních organizací a doplněna sankční opatření.

Text a foto: Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si