Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2011

Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče

Datum: 7. 3. 2011
Autor: Ing. Pavel Kožený, Ph.D.

Ve světě je sledování ukazatelů kvality ošetřovatelské péče běžné, v Česku se tento proces rozvíjí. Sledování výskytu dekubitů probíhá ve zdravotnických zařízeních v závislosti na individuálním uvážení ošetřovatelského managementu nebo na procesu akreditace a obvykle není založené na jednotné metodice.

První pokusy o zavedení národní metodiky se objevily v roce 2000, kdy proběhlo porovnání mezi čtyřmi fakultními nemocnicemi. Druhé porovnání probíhalo v letech 2003 až 2005 v rámci projektu Interní grantové agentury (IGA) Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR), do kterého se zapojilo šest fakultních nemocnic. V roce 2008 byl zahájen projekt MZ ČR v rámci projektů kvality a bezpečí pacientů. Mezi hlavní výstupy tohoto projektu patří vypracování jednotné metodiky (sběr dat o riziku, výskytu, původu a závažnosti dekubitů; výpočet a standardizace ukazatelů kvality péče založené na informacích o struktuře zdravotnického zařízení, o pacientech s rizikem vzniku dekubitu a o pacientech s dekubitem). Jedním ze zásadních výstupů je také zařazení ukazatelů do Národní sady ukazatelů zdravotních služeb. Metodika sběru byla vydána ve Věstníku MZ ČR č. 6/2009 jako metodické doporučení, nemocnice se mohou přidat dle zájmu, je to dobrovolný proces. Pracovní skupina pro kvalitu ve zdravotnictví doporučila tento projekt k pokračování.

Další vývoj standardizovaných ukazatelů kvality ošetřovatelské péče

V roce 2009 bylo Ministerstvem zdravotnictví ČR převzetím projektu Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni pověřeno Národní referenční centrum (NRC) jako funkční, otevřená, nezávislá a transparentní organizace, která vyvíjí a spravuje reprezentativní datovou základnu pro tvorbu a vyhodnocování parametrů kvality a efektivity poskytovaných zdravotních služeb. NRC realizuje projekt, jako Šetření dekubitů, na národní úrovni od začátku roku 2010, a tím zajišťuje další vývoj standardizovaných ukazatelů kvality ošetřovatelské péče s využitím již vypracované metodiky prevalenčního sběru dat. důvody preventivní i ekonomické Motivačním faktorem pro realizaci projektu je potřeba řešení významného problému ošetřovatelské péče. Důvody sledování jsou především preventivní (ochrana pacienta před dalšími komplikacemi v průběhu hospitalizace), ale i ekonomické (nákup efektivních zdravotnických prostředků, minimalizace nákladů na zbytečně vznikající dekubity). Mezi přínosy projektu patří hlavně zvýšení bezpečí, spokojenosti a kvality života pacientů, identifikace a vyhodnocení rizikových faktorů a aplikace preventivních opatření a podpora dalšího rozvoje kvalitní ošetřovatelské péče.

První výsledky po roce a další plány

Tyto přínosy potvrzují i nemocnice zapojené do projektu, které byly po roční spolupráci osloveny k dotazníkovému šetření o evaluaci projektu. Nemocnice pozitivně hodnotily školení projektu, webové stránky, aplikační software (jeho „uživatelskou přívětivost“), výstupy (porovnání ošetřovatelské péče mezi jednotlivými pracovišti, mezi organizacemi), možnost rychle a efektivně na výstupy projektu reagovat a implementovat včasná preventivní opatření hlavně na pracovištích s vysokým počtem rizikových pacientů, rychlost podávání informací, řešení případných problémů a proklientský přístup. Dalším cílem projektu je testování ukazatelů výskytu dekubitů a vytvořené metodiky v praxi (sběr dat o riziku, výskytu, původu a závažnosti dekubitů, informací o pacientech s rizikem vzniku dekubitu a informací o pacientech s dekubitem). Projekt bude dále rozšířen o analýzu faktorů ovlivňujících vznik dekubitů a o vytváření postupů pro minimalizaci jejich výskytu.

Výhody zvoleného softwaru

Šetření dekubitů se provádí pomocí aplikačního softwaru (ASW), který zajišťuje standardizovaný sběr dat podle metodiky doporučené MZ ČR a umožňuje celorepublikové srovnání ukazatelů podle vypočítaných referenčních hodnot. Metodika prevalenčního vyhodnocení rizika a výskytu dekubitů byla vypracována za účelem sjednocení sběru dat a jejich vyhodnocení. Metodika umožňuje publikovat ve spojení s použitým ASW výskyt rizika a výskyt dekubitů v rámci jednotlivých zdravotnických zařízení a srovnávat výsledky šetření s referenčními hodnotami pro různé typy oddělení. Použitý ASW byl vyvinut v rámci této metodiky jako nástroj jednotného sběru a zpracování dat a umožňuje rovněž standardizaci výpočtu predikce vzniku dekubitu. Tím obohacuje škálu ukazatelů o ukazatele standardizované na přítomnost i míru rizika vzniku dekubitu.

Nabídka v rámci projektu

NRC v rámci tohoto projektu nabízí:

Šetření dekubitů podle otestované jednotné metodiky schválené MZ ČR,

• celorepublikové srovnání ukazatelů podle vypočítaných referenčních hodnot,

nastavení a přístup do webového rozhraní,

vyhodnocení sběru výskytu dekubitů a vedení databáze (primární a odvozené ukazatele za jednotlivá oddělení, skupiny oddělení a zdravotnické zařízení; referenční hodnoty za celou databázi; výpočty stejných ukazatelů v agregaci více šetření v průběhu jednoho roku; vytvoření systému sledování a porovnávání údajů o výskytu dekubitů mezi zdravotnickými zařízeními),

odborné školení zaměřené na metodiku vyhodnocování rizika vzniku dekubitů a sběru dat, kde je důraz kladen na správné pochopení a používání modifikované škály predikce rizika dle Nortonové a na správné vyhodnocení stupně postižení tkání u zjištěného dekubitu dle Hibbsové; výklad ukazatelů a jejich použití; používání aplikace pro sběr dat a pro práci s aplikací/ webovým prostředím.

Sledované ukazatele:

Podíl počtu pacientů s dekubitem zjištěným v nemocnici (na pracovišti) z počtu pacientů v riziku

Podíl počtu pacientů s dekubitem nově vzniklým v nemocnici (na pracovišti) z počtu pacientů v riziku

Podíl počtu dekubitů zjištěných v nemocnici (na pracovišti) z počtu pacientů v riziku

Podíl počtu nově vzniklých dekubitů v nemocnici (na pracovišti) z počtu pacientů v riziku

Podíl počtu dekubitů nově vzniklých v nemocnici z predikovaného počtu nově vzniklých dekubitů (standardizovaný ukazatel)

Celá řada podpůrných ukazatelů vztažených k typu pracovišť a popisujících kvalitu sběru dat a schopnost vyhodnocovat riziko vzniku dekubitů

Odborný panel pro konečné vyhodnocení klinicky specifických ukazatelů v oblasti ošetřovatelské péče.

NRC bylo pověřeno MZ ČR správou a dalším vývojem výstupů projektů zaměřených na řešení problémů kvality zdravotní péče. V rámci projektu Národní sada ukazatelů zdravotních služeb zorganizovalo odborný panel pro konečné vyhodnocení klinicky specifických ukazatelů v oblasti ošetřovatelské péče. Panelu se účastnili experti daného klinického oboru a experti reprezentující stanovisko zdravotnického systému a plátců.

Doporučené ukazatele pro ošetřovatelskou péči

PQ0077xNS – Standardizovaný počet pacientů s dekubitem vzniklým v organizaci zjištěný prevalenční metodou

PQ0287xNS – Standardizovaný počet dekubitů vzniklých v organizaci zjištěný prevalenční metodou

Národní referenční centrum navázalo na problematiku šetření dekubitů na národní úrovni. Plní tak svoji roli centrální referenční organizace zajišťující metodické a praktické služby, jejichž cílem je zvyšování kvality a efektivity péče, bezpečí pacientů a eliminace zbytečných nákladů. Má k dispozici celou řadu nástrojů (jednotná metodika, aplikační software atd.), které se osvědčily při šetření dekubitů ve všech typech nemocnic. Tyto nástroje lze využít i při sběru dat o dalších nežádoucích událostech. Více o tomto projektu se dozvíte na http://www.dekubity. nrc.cz/dekubity/.

(pavel.kozeny@nrc.cz) www.nrc.cz

 
  • tisk
  • předplatit si