Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2011

Telekonference o vzdělávání v roce 2011

Datum: 7. 3. 2011
Autor:

Šest velkých českých nemocnic uspořádalo 20. ledna další ročník telekonference Vzdělávání a role nelékařských zdravotnických pracovníků v r. 2011.

Přednášeli a diskutovali nelékaři z Ústřední vojenské nemocnice Praha (ÚVN), Všeobecné fakultní nemocni­ce Praha (VFN),  Fakultní nemocnice v Motole (FNM), Fakultní nemocni­ce Ostrava (FNO), Fakultní nemocni­ce Olomouc (FNO) a Masarykova on­kologického ústavu (MOÚ).

Konference řešila obecné, dlouho­dobé otázky vzdělávání, ale i konkrét­ní problematiku na konkrétním pra­covišti. Hovořilo se o tom, že se mě­ní role sester a na tyto změny by měly reagovat i změny v jejich celoživotním vzdělávání (D. Jurásková, VFN).

Otázku, jak motivovat sestry, aby se chtěly samy vzdělávat, položila R. Ša­monilová z neonatologického odděle­ní VFN. Ocenila výhody vzdělávání na pracovišti, které nemocnice sestrám nabízí, přičemž budoucnost profesního rozvoje sester vidí mj. ve zdokonalování jazyků a stážích v zahraničí. Pak už by­la hlavně řeč o rolích nelékařů, hodně se mluvilo o roli zdravotnického asistenta (ZA) v období, kdy se čeká na platnost malé novely zákona č. 96/2004 Sb. Od ní se očekává, že některé funkce bude moci ZA vykonávat již bez odborného dohledu. Od r. 2008 začala FNO zařa­zovat do provozu různých oddělení ZA. O zkušenostech s nimi hovořila vrchní sestra S. Fišarová. Jejich přínos vidí ve zlepšení ošetřovatelské péče, zvýšil se celkově počet personálu.

Eliška Němcová (ÚVN) hovořila o konkrétní nové roli sestry pro kontro­lu infekcí, kterou provádí, a kompeten­cích, které jí přináší. Popsala pracov­ní den takové sestry. Vzdělávání získá­vá v certifikovaném kursu nemocnice. Zazněla ještě celá řada příspěvků sester z různých pracovišť, přičem se potvrdi­la výchozí teze o tom, že role sestry se skutečně dynamicky mění.

Text a foto jš

 
  • tisk
  • předplatit si