Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2011

Týmovost v hojení ran

Datum: 7. 3. 2011
Autor:

Kongres s tradicí, který stmeluje spolupráci a ukazuje směr.

 

V Pardubicích se ve dnech 27.–28. ledna konal IX. celostátní kongres s mezinárodní účastí Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů. Uspořádala ho Česká společnost pro léčbu rány ve spolupráci s Univerzitou Pardubice Fakultou zdravotnických studií a  Pardubickou krajskou nemocnicí, a. s. Záštitu nad ním přijali hejtman Pardubického kraje Mgr. Radko Martínek a rektor Univerzity Pardubice Prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc.

Pardubice

IX. celostátní kongres Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů

Zájem o pasivní a zvláště aktivní účast byl obrovský – letošní ročník přiví­tal kolem devíti set účastníků. Léč­ba ran a kožních defektů je obor, je­hož výsledky jsou závislé na práci v tý­mu. Proto se kongresu v očekávání nových zkušeností, nejnovějších po­znatků i profesních kontaktů zúčast­nili opět nejen lékaři specialisté, kteří se zabývají léčbou rány, ale i zdravotní sestry, psychologové, sestry specialist­ky na hojení ran, rehabilitační pracov­níci, fyzioterapeuté a další odborníci. Některé přednášky byly zaměřené na širokou problematiku platící ve všech oborech, které se starají o rány a de­fekty, jiné byly vysoce specializované. v průběhu kongresu přednesli svá sdě­lení i špičkoví odborníci ze Slovenska, Německa, Nizozemí, Francie a Belgie.

Jen edukovaný pacient přichází včas a spolupracuje

Kongres se tradičně prezentoval širokou nabídkou přednášek, workshopů, sym­pozií a posterů. Tématem zmiňovaným téměř všemi byla edukace – neboť jen edukovaný pacient přichází a spolupra­cuje. Samostatně byla tématu věnována přednáška Mgr. M. Koutné z VFN Pra­ha, která hovořila o tom, že léčit s úspě­chem lze jen toho pacienta, který se léčit chce, tzn. edukovaného pacienta. Neu­kázněnost a neznalost u pacientů pro­dlužuje a prodražuje léčbu, která je sa­ma o sobě drahá. Otázku, zda je možné takového chronicky nespolupracujícího pacienta odmítnout, řešil MUDr. J. Čer­ný z polikliniky Dobříš.

Prostor pro sestry v podiatrii

Tématem, kterému se nevyhnul ani tento ročník, byly kompetence jednotli­vých členů v týmu zabývajícím se hoje­ním ran a kožních defektů, především kompetence sestra-lékař. V přednášce Aktuality v podiatrické péči kupříkla­du hovořila Prof. A. Jirkovská z Centra diabetologie IKEM o tom, že zde budou v péči zastoupeny rozhodující měrou podiatrické sestry. Seznámila audito­rium s kursy, které pracoviště připravi­lo na tento rok a které opravňují absol­venty tuto funkci vykonávat.

Management rány jako kongresový evergreen

S problematikou kompetencí, kte­rá byla na kongresu řešena, souvise­la i problematika řízení léčby a péče – wound management, fungování týmu, komplexnost léčby (přednáška ze Slo­venska). Šířeji než v minulých roční­cích zde byla zpracována právní pro­blematika zaměřená na ochranu zdra­votníka před obviněním z pochybení, například při vzniku dekubitu u pa­cienta. v této souvislosti byla mnoho­krát zdůrazněna „ochranná“ role per­fektně vedené lékařské a ošetřovatel­ské dokumentace.

Mgr. N. Müllerová z FN Plzeň pre­zentovala aktuální přednášku Deku­bitus – indikátor kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni. Hovořila o hlavních výstupech projektu MZ ČR, který řešil sběr dat o riziku, výskytu, původu a závažnosti dekubitů. Výstu­pem z projektu je metodika vydaná ve Věstníku MZ ČR a aplikační software. Metodika i SW byly vyvíjeny a ověře­ny ve zdravotnických zařízeních fakultního a nefakultního typu.

S touto přednáškou souvisel in­teraktivní workshop společnosti Nu­tricia, kde byly výsledky a zkušenosti jednoho z ověřujících pracovišť (MOÚ Brno) předány sestrám a kde se cvičně řešily již konkrétní úkoly při zavádě­ní sledování výskytu dekubitů na kon­krétním pracovišti a hodnotil se vliv výživy na jejich výskyt.

Aktivní, jak má správně být, by­ly také workshopy firmy Lohmann a Rauscher, které vedla Mgr. Marké­ta Koutná z pražské Všeobecné fakult­ní nemocnice. Rozdělila posluchačky do skupin a dala jim vylosovat číslo ka­zuistiky, kterou pak měly popsat a na­vrhnout správný postup léčby i pro­středky, které by při tom použily. Je tře­ba říci, že se „zkoušené“ sestry ukázaly jako věci znalé, takže vedoucí worksho­pů opravovala v podstatě jen drobnosti.

Příčina? Diabetes mellitus

Kongres ukázal, jak mnoho zdravotní­ky trápí strmě vrůstající křivka výsky­tu diabetes mellitus v populaci a s tím pak související výskyt diabetické nohy a dalších závažných, kupříkladu der­matologických defektů. Přednášejí­cí se tu zabývali širokou problemati­kou: prevencí vzniku diabetické nohy, hojením chirurgických ran, například po amputaci, a dalšími typy péče. Vý­hledy v diagnostice a léčbě tohoto onemocnění přednesl v obecněji pojaté přednášce MUDr. J. Brož z FNKV.

Každý si našel své

Vedle novinek v pomůckách a materi­álech, které byly představeny přímo na kongresu (např. prof. H. Smola z Ně­mecka, speciální pěnové krytí) nebo na stáncích a při prezentacích výrob­ců a dodavatelů, bylo možno dozvědět se i o zkušenostech pracovišť s biolo­gickou léčbou, například s larvální te­rapií anebo účinnou terapií použitím myromycety Pythium oligandrum na hnisající rány. (Kolektiv: odd. Klinické mikrobiologie geriatrické centrum kožního odd. Pardubické krajské ne­mocnice.) Významná byla přednáška o zkušenostech s léčbou pacientů růz­ných diagnóz v hyperbarické komoře (MUDr. M. Hájek, Centrum hyperba­rické medicíny, MN Ostrava). Zájem­ci mohli dále vyslechnout přednášky o alternativních metodách hojení ran, zajímavé kazuistiky a mnohé další.

Komu se po loňském ročníku kon­gresu mohlo zdát, že léčba ran a kož­ních defektů již nic významně nového přinést nemůže, ten se letos přesvědčil o opaku. a to platí i do budoucna, pro ročníky příští. Stává se už nezadržitel­nou tradicí i zvykem, že se do Pardu­bic jezdí nejen za perníkem.

 
  • tisk
  • předplatit si