Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2011

Při redukci váhy nezapomínejme na vlákninu

Datum: 4. 4. 2011
Autor: MUDr. Karel Šuk, CSc.

Je nepochybné, že pro mnohé je udržování váhy velice náročnou řeholí. Takoví lidé, i jen při mírné nekázni přívodu kalorií, přiberou neúměrně mnoho, a bohužel také rychle. Jistý slovutný internista učil, že je třeba si naladit tzv. hladinu sytosti, a tu přejídáním nezvyšovat. Není nic horšího než nervozita a zvučná práce žaludku naprázdno.

Hlad a chuť jsou úhlavní nepřátelé diety. Hlad přemůžeme s pomocí vlákniny, chuť s pomocí pevné vůle. Pro udržení váhy a linie doporučuji svým pacientkám, zejména boubelkám, vlákninové tablety Unilakt, který obsahuje několik velmi důležitých složek. Především je to jablečná vláknina (45 %), která se skládá především z rozpustné vlákniny (pektinu) a částečně z hrubé vlákniny. Význam rozpustné vlákniny spočívá především v příznivém vlivu na metabolismus glukózy a cholesterolu. Nerozpustná vláknina způsobuje tzv. kartáčový efekt, který spočívá v čištění střev a jejich úplném vyprazdňování. Tím omezuje riziko tvorby vychlípenin střevní stěny. Oba typy vlákniny hrají úlohu při kontrole tělesné hmotnosti a jejich pomocí se dá systematicky hubnout.

Unilakt obsahuje kromě vlákniny ještě další složky, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Je to především řasa Chlorella, která dodává tělu chybějící látky s vitaminy, posiluje imunitní systém, upravuje střevní vylučování a díky CGF (Chlorella růstový faktor) urychluje obnovu a růst buněk. Obsahuje velké množství přírodního betakarotenu, vitaminu B1, B2, B3, B6, B12, vitaminu C, biotinu, kyseliny listové, vitaminu E a řadu minerálů a stopových prvků. Další složkou jsou probiotické bakterie, které vytvářejí nepříznivé prostředí pro růst nežádoucích bakterií, tím zvyšují odolnost proti onemocněním trávicího traktu a upravují střevní mikroflóru poškozenou např. užíváním antibiotik. Skořice zabraňuje nadýmání a zlepšuje krevní oběh.

Tabletky je třeba užívat před každým jídlem, a to v množství 10 kusů. Večerní pokrm doporučuji konzumovat nejpozději v 17.30 hodin. Při večerním pocitu hladu je nutné vzít 10 až 15 tablet. Tento způsob skutečně během tří měsíců pomůže zhubnout o 10 až 12 kg. Při pravidelném užívání Unilaktu organismus také snadněji odolává chřipkovým onemocněním a virózám.

MUDr. Karel V. Šuk, CSc.

 
  • tisk
  • předplatit si