Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2011

Stomické zdravotnické prostředky

Datum: 4. 4. 2011
Autor: Bc. Iva Otradovcová

V posledních dvaceti letech došlo k výraznému rozvoji stomických systémů ve firmách po celém světě. V České republice je k lednu 2011 zaregistrováno osm světových firem.

 

Je zřejmé, že individuální edukace nemocného se stomií vyžaduje podrobnou informovanost o všech stomických systémech. Stomická sestra pomáhá vybrat vhodný systém tzv. na tělo. Například pro stomika sáček musí plnit svůj účel, být příjemný pro kůži, velikostí a tvarem odpovídat tělesné konstituci. Stomická sestra má znát a dodržovat Chartu práv stomika, která obsahuje základní doporučení pro zachování kvality života stomika. Uvádí a popisuje speciální potřeby této skupiny tělesně postižených a péči, kterou vyžadují. Mají obdržet informace i péči, která jim umožní vést nezávislý život podle vlastního rozhodnutí, a současně mají participovat na všech důležitých rozhodnutích. Mezinárodní asociace stomiků (International Ostomy Association) deklaruje jako svůj cíl realizaci této charty ve všech zemích světa. Česká republika se zavázala podmínky charty dodržovat.

Ze zkušenosti stomasestry

Řadu let pracuji jako stomická sestra a vedu poradnu pro stomiky. Naši poradnu navštěvuje okolo 300 nemocných s kolostomií, ileostomií a urostomií. Několik nemocných má současně kolostomii a urostomii. Třetím rokem vedu internetovou poradnu pro stomiky, kdy dotazů stále přibývá. Často nemocní konstatují, že jim byla pomůcka přidělena zdravotníkem, aniž by se na jejich názor kdokoli ptal, neměli možnost během hospitalizace vyzkoušet více typů pomůcek, nikdo jim neřekl o možnosti volby. Ozývají se, protože jim přidělená pomůcka nevyhovuje (opakovaně podtéká a maceruje peristomální kůži, nevyhovuje tvar podložky, nevyhovuje typ pomůcky). Opakují se dotazy na limity stomických zdravotnických prostředků. Stomici si stěžují na významné krácení limitů – jsou prý moc drahé. Denně odpovídám na dotazy e-mailem, telefonicky i osobně. Stále opakuji, vysvětluji a hledám, kam nemocného poslat.

Stomie není nemoc

Nikdo, kdo není nositel stomie nebo kdo není denně v kontaktu se stomikem, si neumí představit, co obnáší nosit na těle a na břiše 24 hodin denně, 7 dní v týdnu sáček s vlastními exkrementy. Nikdo se nemůže divit trvalému strachu stomika ze zápachu, z podtečení, z nedostatku stomických pomůcek, ale také z kontaktu s neznámými lidmi. Naše společnost je minimálně informována o této skupině nemocných. Ve veřejnosti jsou stomici známi jako ti, co mají vývod bokem. Společnost je v kontaktu s nimi zdrženlivá, spíše si od nich udržuje odstup a mnozí se jich štítí. Stomik, stomie nebo kvalita života stomika nejsou mediálně zajímavá témata. Výzkumné mezinárodní studie konstatují, že kvalita života jedince po založení stomie výrazně klesá a nezvyšuje se ani po mnohaletém odstupu od operace. Stomie není nemoc, ale zakládá se jako důsledek onemocnění (onkologické, nespecifické střevní záněty a jejich komplikace, úrazy a poranění, důsledek jiného vážného onemocnění).

Stomické zdravotnické prostředky

Stomické zdravotnické prostředky dělíme na jednodílné, dvoudílné, adhezivní technologii, irigační, pomůcky Vitala, drenážní, sběrné denní a noční, přídržné, čisticí, ochranné, deodorační a ostatní.

Jednodílné stomické zdravotnické prostředky Jednodílný stomický systém se skládá z hydrokoloidní podložky, která je pevně spojena se sáčkem. Podložka je hypoalergenní, umí absorbovat vlhkost z okolí stomie, chrání a současně hojí poškozenou peristomální kůži. Obsahuje přírodní želatinu, lepicí polymery a další složky, které se v kontaktu s teplou kůží aktivují a zajistí bezpečné přilnutí. Podložka může mít různý tvar, velikost a tloušťku, podle které je více nebo méně flexibilní. Je plochá, částečně konvexní a zcela konvexní. Podložku můžeme podle typu vystřihovat nůžkami nebo tvarovat prsty na velikost stomie. Sáčky se dodávají v mnoha variantách: průhledné; průhledné s potahem z netkané textilie a průhledovým okénkem; neprůhledné s potahem z netkané textilie; s filtrem, bez filtru, uzavřené, výpustné, urostomické, drenážní. Uzavřený sáček se musí po naplnění max. do 2/3 vždy odstranit a vyměnit. Výpustný sáček se vypouští pomocí suchého zipu nebo plastové svorky několikrát za den podle naplnění. Výměna sáčku se provádí jedenkrát denně. Urostomický sáček se vypouští podle naplnění několikrát za den a mění se jedenkrát za 24 hodin. Výpusť urostomického sáčku je doplněná přechodkou na bezpečné připojení sběrného sáčku.

Jako drenážní sáčky používáme podle množství a hustoty sekretu sáčky výpustné nebo urostomické. Jednodílný systém je flexibilní, diskrétní, jednoduchý na manipulaci a používá se u všech věkových skupin. Vhodný je zejména v bezprostředním pooperačním období, protože dovoluje bezbolestnou aplikaci bez tlaku na břišní stěnu. Pro nemocného je jeho aplikace lépe pochopitelná a nemocný rychleji zvládá praktický nácvik sebepéče. Při edukačním procesu v nemocnici může stomik měnit sáček několikrát denně a tak procvičovat svoji manuální zručnost. Jednodílný systém se snadno odstraňuje z pokožky, ale pokud drží pevně, pomůžeme si při odlepování odstraňovačem ve spreji.

Množstevní limity jednodílných pomůcek na 1 měsíc: 60 ks uzavřených sáčků; 30 ks výpustných sáčků; 30 ks urostomických sáčků + 10 ks sběrných sáčků; 30 ks drenážních sáčků.

Dvoudílné stomické zdravotnické prostředky Dvoudílný stomický systém se skládá z hydrokoloidní, flexibilní nebo kombinované podložky s plastovým kroužkem a sáčku stejné velikosti s plastovou přírubou. Při spojení obou částí – podložky a sáčku – musíme slyšet zvukový efekt: zacvaknutí. Podložka obsahuje přírodní želatinu, lepicí polymery a další složky, které se v kontaktu s teplou kůží aktivují a zajistí bezpečné přilnutí. Podložka je hypoalergenní, absorbuje vlhkost z okolí stomie, chrání a současně hojí peristomální kůži. Podložka dvoudílného systému je silnější, zůstává na těle více dní, lépe odolává narušení exkrementy.

Urostomici provádějí výměnu podložky častěji: přibližně po 2–3 dnech, ileostomici po 3–4 dnech a kolostomici si ji nechávají i déle. Není vhodné neúměrně prodlužovat životnost podložky, protože spotřebovaná podložka též poškozuje peristomální kůži. Podložky též mají různý tvar, velikost, tloušťku a některé mají postranní ouška pro přídržný pásek. Podložky můžeme podle typu vystřihovat nůžkami nebo tvarovat prsty na velikost stomie. Jsou ploché, částečně a zcela konvexní. Sáčky se dodávají v mnoha variantách: průhledné, průhledné s potahem z netkané textilie a průhledovým okénkem, neprůhledné s potahem z netkané textilie, neprůhledné bez textilie, s filtrem, bez filtru, s oušky na přídržný pásek, bez oušek, uzavřené, výpustné, urostomické, drenážní. Uzavřený sáček se mění vždy po naplnění, nejčastěji dvakrát denně. Výpustný sáček se během dne vypouští a mění se denně nebo nejdéle po dvou dnech. Urostomický sáček se vypouští průběžně během dne, lze ho přes přechodku napojit na denní nebo noční sběrný sáček a mění se jednou denně.

Pozor: agresivní střevní obsah a moč mohou rozleptat sváry sáčku, pokud si ho stomik ponechá déle, než doporučuje výrobce. Jako drenážní sáčky používáme podle množství a hustoty sekretu sáčky výpustné nebo urostomické. Dvoudílný systém je více rigidní, méně diskrétní, ale déle a lépe drží na poškozené kůži. Velmi výhodný je pro urostomiky a komplikované ileostomiky. Používáme ho u všech věkových skupin, ale více u nemocných s poškozenou peristomální kůží, poruchou jemné motoriky a nesoběstačných. Dvoudílný systém můžeme zajistit přídržným páskem kolem těla. Při denní edukaci nemocného na dvoudílném systému musíme počítat se zvýšenou spotřebou pomůcek.

Množstevní limity dvoudílných pomůcek na 1 měsíc: 10 ks podložek + 60 ks uzavřených sáčků; 10 ks podložek + 30 ks výpustných sáčků; 15 ks podložek + 30 ks urostomických sáčků + + 10ks sběrných sáčků (pouze urostomici); 10 ks podložek+ 30 ks drenážních sáčků.

Stomické zdravotnické prostředky adhezivní technologie Systém adhezivní technologie se skládá ze speciálně složené dvojité podložky. Základ podložky tvoří standardní hydrokoloid s pojivy a lepicími polymery. Vrchní část podložky tvoří pevně uchycený nebo flexibilní lem, na který se přilepuje stomický sáček. U každé firmy se sáček s podložkou spojují trochu jinak a je třeba si to předem vyzkoušet. Podložka je pouze plochá, různé velikosti, tvaru a je více flexibilní než u dvoudílného systému. Podložka je hypoalergenní, absorbuje vlhkost z okolí stomie, chrání a současně hojí peristomální kůži. Sáčky se dodávají v mnoha variantách: průhledné, průhledné s potahem z netkané textilie a průhledovým okénkem, neprůhledné s potahem z netkané textilie, neprůhledné bez textilie, s filtrem, uzavřené, výpustné, urostomické, drenážní. Uzavřený sáček se mění vždy po naplnění, nejčastěji dvakrát denně. Výpustný sáček se během dne vypouští a mění se denně. Urostomický sáček se vypouští průběžně během dne, lze ho přes přechodku napojit na denní nebo noční sběrný sáček a mění se jednou denně. Kontaktní plochu sáčku s podložkou tvoří lepicí lem, který je v celku nebo dělený. Pozor: opakovaně jsem se setkala s nemocnými, kterým byly předepsány pouze sáčky bez podložek a kteří si je nalepovali přímo na peristomální kůži. Lepicí hmota na lemu sáčku není určená pro přímý kontakt s kůží a může ji velmi poškodit, ale pouze pro spojení s plochou podložky. Systém adhezivní technologie je diskrétní a flexibilní jako jednodílný, má některé výhody dvoudílného a je určený pro manuálně zručné, aktivní stomiky. Je třeba dávat pozor při výběru pomůcky, nemocného pečlivě teoreticky i prakticky edukovat, protože při nesprávném zacházení se může při odstraňování sáčku poškodit i vrchní díl podložky a systém se stává nefunkčním. V naší republice nedošlo k masovému používání systémů adhezivní technologie mezi nemocnými. Přesto by stomická sestra měla znát firmy, které systémy dodávají, a měla by mít možnost seznámit se s nimi.

Množstevní limity pomůcek adhezivní technologie na 1 měsíc: 10 ks podložek + 60 ks uzavřených sáčků; 10 ks podložek + 30 ks výpustných sáčků; 15 ks podložek + 30 ks urostomických sáčků + + 10 ks sběrných sáčků (pouze urostomici); 10 ks podložek + 30 ks drenážních sáčků.

Splachovatelné kolostomické zdravotnické prostředky Splachovatelné stomické systémy používá v České republice minimum kolostomiků, ale ve světě se jejich obliba zvyšuje. Používají je kolostomici v zemích s ekologickým chováním. V naší republice zaregistrovaly firmy jednodílné i dvoudílné splachovací sáčky. Opticky se splachovací systém neliší od standardního jednodílného a dvoudílného. Rozdíl je při likvidaci použité pomůcky. Standardní pomůcka se likviduje jako komunální odpad. Splachovací systém se po použití rozloží na více komponent. Podložka a obal sáčku z netkané textilie se ukládá jako komunální odpad a vnitřní sáček s exkrementy se vhazuje do toalety a splachuje se. Mikrobiální prostředí v odpadu sáček do několika hodin zcela rozloží. Starší stomici se bojí, že by jim sáček mohl ucpat odpad toalety, a ani mladé stomiky splachovací sáčky nezaujaly.

Konvexní stomické zdravotnické prostředky Jednodílné a dvoudílné stomické systémy s částečně a plně konvexní podložkou doplnily portfolio pomůcek nedávno. Konvexní systémy jsou velmi potřebnou a důležitou skupinou pomůcek, protože se používají při ošetřování komplikovaných stomií (retrahované stomie, stomie v kožní řase a záhybu, nevhodně umístěná stomie, stomie v úrovni kůže). Používáním konvexních pomůcek se snižuje spotřeba limitované 60g hydrokoloidní lepicí pasty a různých dalších výplňových materiálů. Částečně i plně konvexní podložky jsou pevnější a tvrdší, aby dobře vyplnily volný prostor okolo stomie. Všechny jsou po straně doplněné oušky na přídržný pásek. Jednodílné i dvoudílné konvexní podložky doplňují uzavřené, výpustné i urostomické sáčky všech typů.

Irigační stomický set

Irigační stomický set se používá u aktivních nemocných, kteří chtějí mít své vyprazdňování kolostomie plánované a pod kontrolou. Při používání irigace si nemocný sám reguluje intervaly mezi jednotlivými výplachy a kontroluje své vyprazdňování. Pravidelná, ale i občasná irigace výrazně zvyšuje kvalitu života kolostomika. Irigovat mohou pouze nemocní s kolostomií na sigmatu nebo na transverzu vlevo.

O možnosti irigace u nemocných s kolostomií založenou na vyšších partiích tlustého střeva rozhoduje konzultace s operatérem. Než nemocného indikujeme k provádění derivační irigace, musí splnit několik podmínek a předpokladů: projevit zájem o metodu, být psychicky, fyzicky a zdravotně způsobilý. Nemocný by měl absolvovat teoretickou edukaci u zkušené stomické sestry, měl by si odnést edukační video nebo CD, které zdarma dodávají do stomických poraden firmy, a měl by se objednat k první praktické edukaci se stomickou sestrou, která mezitím zajistí objednání irigačního setu. Současně upozorní nemocného, že irigační set a irigační příslušenství (výpustné rukávce, náhradní kónus, náhradní hadici s průtokoměrem) hradí pojišťovny pouze z 75 %. Zbytek z ceny zdravotnického prostředku si nemocný musí doplatit ve zdravotnických potřebách. Je to vůči nim nespravedlivé, protože irigující kolostomici jsou pro zdravotní systém těmi nejlevnějšími a nikdy nevyčerpají plné limity stomických systémů. První praktická edukace by měla proběhnout za asistence zkušené stomické sestry, která posoudí celý proces, vysvětlí nemocnému všechny nejasnosti a poradí optimální postup při vlastní irigaci. Irigační set obsahuje plastový zásobník vody s teploměrem, hadici s regulátorem průtoku, zaváděcí konus do stomie a jednorázové odvodné stomické sáčky s uzávěry (odvodné rukávce). Další irigace provádí nemocný již samostatně, ale nejasnosti by měl vždy konzultovat.

Postup při irigaci

Na první irigaci by se měl nemocný dostavit s doprovodem a měl by si donést náhradní spodní prádlo, ručník a hygienické potřeby. Edukace irigace by se měla provádět ve vhodně vybavené koupelně s toaletou nebo na toaletě. Stomická sestra nemocnému znova vysvětlí celý postup. Předvede sestavení irigačního setu, vysvětlí ovládání. Do zásobníku napustí vlažnou vodu (37 °C), 15 ml na kilogram váhy (50 kg = = 750 ml, 80 kg = 1 200 ml), propláchne vodou set až k irigačnímu kónusu, aby v hadicích nezůstal vzduch. Na stomii nalepí uzavřený výpustný rukávec a přes horní vstup zavede prst do stomie a dilatuje vstup do ní. Poté do stomie volně zavede irigační kónus a pozvolna 10–15 minut napouští střevo vlažnou vodou. Kónus vyjme ze stomie asi 5 minut po dokončení napouštění. Otevře dolní konec výpustného rukávce a svede ho do WC. Stolice odchází postupně 30–45 minut. Poté si nemocný sejme výpustný rukávec, který je jednorázový, vyhodí ho do odpadků, osprchuje se a nalepí si stomický sáček, protože může ještě odcházet zbytková stolice. Irigační set propláchne vlažnou vodou a nechá ho volně vyschnout. Irigační kónus omyje mýdlem, opláchne a nechá oschnout. Celý set potom uloží na suché místo. Pokud stomik iriguje pravidelně, střevo si na intervaly zvykne a vyprazdňování se stane kontrolované. Tehdy může nemocný začít používat minisáčky, krytky, zátky nebo jen hydrokoloidní roušku. Výhodné je irigovat přibližně ve stejnou dobu, ráno, dopoledne, večer. Jednotlivé intervaly mezi irigacemi jsou individuální a každý si sám musí vysledovat, který mu vyhovuje. Někteří stomici irigují denně a někteří 1krát za 48 nebo 72 hodin. Irigační set se používá též pro aplikaci léčebných látek přes stomii do postiženého tenkého nebo tlustého střeva. Kónus se nechává ve stomii zavedený i po aplikaci látky, slouží jako uzávěr, aby léčivá látka nevytekla předčasně. Léčebnou irigaci provádí zkušená stomická sestra a pouze po indikaci lékařem.

Ochranné stomické zdravotnické prostředky Ochranné prostředky používáme preventivně, brání poškozování kůže a podporují hojení poškozené peristomální kůže. Ochranné prostředky mají všechny firmy, liší se složením, agresivitou, množstvím a možnostmi aplikace. Ochranné filmy a silikony jsou nejčastěji ve formě napuštěných jednorázových roušek, zásobníků s aplikátorem nebo ve spreji. Po nanesení na kůži se musí nechat zaschnout a teprve potom lepit stomickou pomůcku.

Pudry a ochranné zásypy se dodávají v zásobníku s aplikátorem. Na poškozenou a vlhkou kůži se nanáší jemným posypem, přes který se lepí stomická pomůcka. Ochranné a hydratační krémy a tělová mléka jsou v měkkých plastových zásobnících a aplikují se preventivně na peristomální kůži, udržují ji vláčnou a částečně ji vyživují. Ochranná nelepicí pasta se aplikuje po nalepení podložky dvoudílného a adhezivního systému na volnou poškozenou i nepoškozenou kůži. Pasta obsahuje olejovou bázi, proto se nanáší až po nalepení podložky a můžeme ji průběžně doplňovat. Lepicí adhezivní pasta s alkoholem i bez alkoholu se používá k vyrovnávání kožních nerovností. Aplikuje se přímo do kožních nerovností nebo k otvoru podložky a je nutné nechat ji trochu zavadnout. Po přitlačení se podložka pevně spojí s pastou a podkladem a zabrání podtékání. Stejnou funkci má pasta v proužcích nebo stomické tvarovatelné kroužky. Nové konvexní pomůcky částečně eliminují a snižují spotřebu lepicí pasty. Ochranné hydrokoloidní destičky a roušky se používají individuálně – preventivně, a to na poškozenou kůži. S jejich pomocí lze zvětšovat adhezivní plochu pomůcky atd. Nemocný má roční limit na stomické ochranné prostředky 360 g nebo 2 760 Kč. Limit zůstává stejný od roku 1990, kdy byl nastavený. Ochranné prostředky se indikují individuálně podle potřeby nemocného, který je edukován o jejich funkci a používání.

Čisticí stomické zdravotnické prostředky Jsou základem pro pravidelné, šetrné a hygienické ošetřování, dočišťování peristomální kůže u všech typů stomií (derivační i výživné). Používají se po základním omytí nebo osprchování stomie vlažnou vodou a mýdlem. Dočišťují a odmašťují peristomální kůži. Na peristomální kůži se důrazně nedoporučuje používat čisticí roztoky s obsahem benzínu nebo alkoholu, protože toxicky poškozují kožní buňky. Moderní stomické čisticí roztoky a pěny jsou hypoalergenní, šetrné a přitom velmi účinné. Všechny formy čistidel se nanášejí přímo na kůži a otírají se šetrně netkanou textilií, která kůži mechanicky nepoškozuje a nedráždí. Čisticí prostředky jsou dodávány v různých formách – mycí pěna s aplikátorem nebo ve spreji, čisticí a tělové roztoky v lahvích, jednorázové roušky napuštěné čisticím roztokem nebo silikonem, čisticí roztoky a silikony ve spreji, jednorázové mycí žínky, atd. Na čisticí prostředky má nárok každý stomik v limitu do 500 Kč na měsíc. Limit zůstává stejný od roku 1990, kdy byl nastavený.

Deodorační stomické zdravotnické prostředky Jsou doplňkovým sortimentem, který částečně eliminuje zápach ze stomického sáčku a uvnitř stomického sáčku nebo deodorizuje místnost, ve které si stomik vyměňuje stomickou pomůcku. Jsou to prostředky, které nejsou bezprostředně potřebné k ošetřování vlastní stomie a pouze zkvalitňují prostředí a vylepšují pocity stomika při výměně plného sáčku. Tyto prostředky se používají hodně pocitově, ale nemohou a ani neumí ovlivnit činnost filtru u stomického sáčku. Pouze kvalitní filtr stomického sáčku zajistí, že stomik není cítit. Deodorační prostředky se dodávají v různých formách, např. éterický olej, roztok, deodorant a pudr. Aplikují se ze zásobníku s aplikátorem nebo kapátkem a sprejem.

Přídržné stomické zdravotnické prostředky Do této skupiny patří přídržné pásky, kterými lze jistit jednodílné i dvoudílné stomické systémy k tělu. Dodávají je všechny firmy ke svým systémům. Liší se pouze v šířce a délce. Stomik má nárok na 2 kusy přídržného pásku ročně. Specifickým přídržným a podpůrným prostředkem je stomický břišní pás. Dodávají se různě široké a různě pevné. Speciální stomický pás s předstřiženým otvorem je určený pro specifickou skupinu stomiků. Nepředstřižené břišní pásy si mohou stomici upravit individuálně nebo je neupravovat vůbec. Vždy je výhodou nejdříve si prohlédnout a vyzkoušet více typů pásů a teprve potom si vybraný pás nechat předepsat. Stomik si může nechat předepsat pás 2krát ročně.

A nakonec jsou k dispozici ještě zahušťovací stomické zdravotnické prostředky.


Charta práv stomika

Každý stomik má právo:

• na předoperační poradenství, aby si byl plně vědom významu operace a znal základní skutečnosti o životě se stomií;

• na dobře provedenou, vhodně umístěnou stomii, s plným a přiměřeným přihlédnutím k pohodlí pacienta;

• na kvalitní a profesionální lékařskou a ošetřovatelskou péči i psychosociální podporu v předoperačním a pooperačním období, v nemoci i své komunitě;

• na podporu a informovanost rodiny, známých a přátel, aby lépe chápali podmínky a změny, nutné k dosažení uspokojivé úrovně stomikova života;

• na úplnou a objektivní informaci o vhodných pomůckách a výrobcích, které jsou v jeho zemi k dispozici;

• na možnost neomezeného výběru dostupných stomických pomůcek;

• na informace o organizacích stomiků v jeho vlasti a službách a podpoře, které poskytují;

• na ochranu proti jakékoliv formě diskriminace;

• na jistotu, že osobní informace týkající se operace vedoucí k vytvoření stomie budou důvěrné, aby bylo zachováno jeho soukromí, že informace o jeho zdravotním stavu nebude sdělena nikým, kdo ji má právo znát, žádnému subjektu, který je angažován ve výrobě, prodeji nebo distribuci stomických pomůcek ani žádné osobě, která by mohla profitovat přímo nebo nepřímo, dík svému vztahu ke komerčnímu trhu se stomickými pomůckami, bez výslovného svolení stomika.


Stomické zdravotnické prostředky firmy B. Braun

Jednodílný systém Flexima

Uzavřené sáčky jsou k dispozici ve třech velikostech – mini, midi, maxi, kdy se velikost podložky zvětšuje s kapacitou sáčku. Hydrokoloidní podložka má tvar nepravidelného pěticípého květu. Sáček se dodává průhledný nebo potažený netkanou textilií a má v horním pólu plochý filtr. Sáčky jsou předstřižené na určité velikosti nebo k vystřižení dle velikosti stomie. Výpustné sáčky jsou pouze v jedné velikosti, s filtrem, průhledné i potažené netkanou textilií, předstřižené i k vystřižení. Mají tzv. flow control vypouštění – kdy po otevření výpustě nedochází hned k odtoku obsahu sáčku, ale musí následovat ještě jeden manévr, aby se sáček kontrolovaně vyprázdnil. Urostomické sáčky jsou pouze průhledné, jedné velikosti s otáčivou výpustí a přechodkou na sběrný sáček.

Dvoudílný systém almarys twin

Systém obsahuje 3 druhy podložek – standardní želatinové, kombinované s želatinovým středem a lemem z mikropóru a konvexní. Vrchní část podložky tvoří rigidní plastová příruba se zámkem, který jistí upnutí sáčku, a ouška na přídržný pásek. Sáčky se spojují s přírubou podložky, musí zapadnout. Uzavřené a výpustné sáčky mají filtr, jsou průhledné i neprůhledné a velikostně se musí shodovat s velikostí podložky. Urostomické sáčky jsou pouze průhledné a dají se napojit na sběrný sáček. Systém doplňují velkoobjemové výpustné sáčky se širokou výpustí, které lze napojit na sběrný výpustný sáček o objemu 2 litrů.

Dvoudílný pooperační set almarys twin POSt-OP

Obsahuje speciální sterilní podložky s můstkem pro axiální stomie a sterilní pooperační průhledné sáčky.

Systém adhezivní technologie Flexima Key

Speciální dvojitá podložka musí velikostně odpovídat sáčku. Sáček se vkládá do vodicího zářezu na dolním pólu podložky, a tím se přilepí přesně na lepicí plochu podložky. Uzavřené a výpustné sáčky mají filtr, jsou průhledné i neprůhledné a urostomické. 

Jednodílný drenážní systém Draina

První řada obsahuje sterilní graduované sáčky tří velikostí – mini, medium, large, s urostomickým uzávěrem a možností napojení na sběrný sáček. Druhá řada obsahuje stejné sterilní sáčky s okénkem, které se dá podle potřeby odklopit a provést výkon uvnitř sáčku. Do sáčků odchází sekret, nemocný není v trvalém vlhku, nezapáchá a množství může průběžně sledovat. Sáčky umožňují kvalitní život pro nemocné s dočasnou nebo trvalou drenáží.

Irigační set Iryflex

Dodává se kompletní v uzavřeném pouzdře. Obsahuje zásobník na vodu, hadici s regulátorem průtoku, pojistný konus. Výplachové sáčky (irigační rukávce) jsou na jedno použití, lepicí plocha není z hydrokoloidu a je určena pouze ke krátkodobému použití. Set i výplachové sáčky hradí pojišťovna pouze z 75 %.

Stomické krytky Irifix a Petite Krytka Petite je určena pro irigující kolostomiky, má minimální savou kapacitu a slouží pouze k zachycení malého množství střevního sekretu. Krytka se mění jako sáček. Intimní krytka Irifix se používá u irigujících kolostomiků a shora vypadá jako náplast. Spodní část se zasunuje do střeva na krátkou dobu, odvádí pouze plyny.


Stomické zdravotnické prostředky firmy Coloplast

Jednodílný systém SenSura, alterna free a alterna

Plochá a mírně konvexní oválná podložka systému SenSura je tvořena dvouvrstvým materiálem. Plochá oválná podložka systému Alterna free je hydrokoloidní se spirálovou lepicí plochou. Uzavřené sáčky SenSura a Alterna free mají filtr a jsou k dispozici ve třech velikostech – mini, midi, maxi – a velikost podložky se zvětšuje s kapacitou sáčku. Sáček se dodává průhledný, průhledný potažený netkanou textilií s průhledovým okénkem a suchým zipem na zmenšení, potažený netkanou textilií. Na vrcholu sáčku je membráno uhlíkový filtr. Sáčky si nemocný vystřihuje. Výpustné sáčky SenSura a Alterna free s filtrem jsou k dispozici ve třech velikostech – mini, midi, maxi – a velikost podložky se zvětšuje s kapacitou sáčku. Sáček se zavírá pomocí suchého zipu a výpusť sáčku je omyvatelná. Sáček se dodává průhledný, průhledný potažený netkanou textilií s průhledovým okénkem a suchým zipem na zmenšení, potažený netkanou textilií. Na vrcholu sáčku je membráno uhlíkový filtr. Sáčky si nemocný vystřihuje. Urostomické sáčky SenSura jsou v midi a maxi velikostech, s plochou i mírně konvexní podložkou, průhledné i potažené netkanou textilií. Urostomický systém Alterna má maxi, midi s plochou kulatou podložkou. Sáčky jsou průhledné i potažené netkanou textilií. Všechny urostomické sáčky mají přechodku na sběrný sáček. Jednodílný systém obsahuje i dětské stomické pomůcky uzavřené, výpustné a urostomické.

Dvoudílný systém SenSura Click, alterna free a alterna

Systém SenSura Click se skládá z oválné dvouvrstvé ploché nebo mírně konvexní podložky a sáčku. Systém Alterna free se skládá z oválné celoželatinové podložky se spirálovým lepením a sáčku. Systém Alterna se skládá z hydrokoloidní kulaté ploché podložky a sáčku. Podložky se se sáčky spojují přes přírubové kroužky, které jistí zámeček na přírubě sáčku. Uzavřené, výpustné a urostomické sáčky mají filtr, jsou průhledné nebo potažené netkanou textilií a velikostně se musí shodovat s velikostí podložky. Urostomické sáčky lze napojit na sběrný sáček. Na všechny systémy lze napojit přídržný pásek. Dvoudílný systém obsahuje i dětské stomické pomůcky uzavřené a urostomické. Systém adhezivní technologie easiflex Speciální dvojitá kulatá podložka musí velikostí odpovídat sáčku. Sáček se lepí na volnou plochu podložky. Uzavřené a výpustné sáčky mají filtr, jsou průhledné i neprůhledné.

Pooperační set

Obsahuje sterilní podložku, sáček a sponu. Podložku lze vystřihnout až do velikosti 100 mm. Je určený pouze pro nemocniční péči.

Stomické zátky

Používají kolostomici po provedené irigaci. Krytka je shora plochá a zdola se zasunuje do stomie.

Irigační set alterna

Dodává se kompletní v uzavřeném pouzdře. Obsahuje přítlačnou podložku, zásobník na vodu s teploměrem, hadici s regulátorem průtoku, pojistný konus a odvodné sáčky. Set i odvodné sáčky hradí pojišťovna pouze z 75 %.


Stomické zdravotnické prostředky firmy ConvaTec

Jednodílný systém Stomadress a esteem

Systém Stomadress obsahuje dětské jednodílné výpustné a urostomické sáčky, velkoobjemový výpustný sáček do průměru 100 mm a jednodílnou krytku pro irigující stomiky. Jednodílný systém Esteem má hydrokoloidní elipsovitou podložku. Uzavřené sáčky s filtrem jsou průhledné i potažené netkanou textilií. Výpustné sáčky s filtrem mají uzávěr na dvojitý suchý zip nebo plastovou svorku. Sáčky jsou průhledné nebo potažené netkanou textilií. Urostomické sáčky mají zesílenou podložku, jsou průhledné i neprůhledné a lze je napojit na sběrný sáček. Všechny jednodílné sáčky Esteem jsou ve dvou velikostech – standard a malý.

Dvoudílný systém Natura

Obsahuje více druhů podložek. Podložka Stomahesive je celoželatinová, plochá a vystřihuje se. Podložka Natura flexibilní se vystřihuje, střed má z hydrokoloidu a okraj z tenké, flexibilní, ale hojivé hmoty. Podložka Natura, plochá a konvexní, tvarovatelná, se nevystřihuje, ale tvaruje suchými palci směrem k přírubovému kroužku. Vytvarovaný otvor tvoří zvýšený lem okolo stomie, který následně těsně přilne a brání podtečení exkrementů pod podložku. Podložku je nutné uchovávat v originálním balení, aby nedocházelo k vysychání tvarovatelné hmoty. Uzavřené, výpustné sáčky s filtrem i bez filtru a urostomické sáčky jsou průhledné, neprůhledné bez potahu z netkané textilie. Uzavřené sáčky jsou ve velikostech mini a standard, výpustné mají dvojitý suchý zip nebo plastovou svorku a jsou ve velikostech standard a extra velký, urostomické sáčky lze napojit na sběrný sáček a jsou ve velikostech standard a malý. Dvoudílný systém doplňuje nízkotlaký adaptér – plastový pružný lem. Adaptér zajišťuje spojení sáčku s podložkou bez tlaku na břišní stěnu. Je velmi vhodný v bezprostředním pooperačním období a trvale u urostomiků, pokud používají dvoudílný systém.

Systém adhezivní technologie esteem synergy

Systém má speciální dvojitou podložku na vystřihování. Je celoželatinová, flexibilní, plochá nebo konvexní. Tvarovatelná podložka má tři velikosti – malá, standard a velká. Uzavřené a výpustné sáčky s filtrem jsou průhledné a potažené netkanou textilií. Systém adhezivní technologie obsahuje i dětské stomické prostředky s flexibilní podložkou a uzavřeným nebo výpustným sáčkem. Sáčky mají potah z netkané textilie s motivem medvídků.

Bezsáčkový stomický systém vitala

Je nejnovější zdravotnický prostředek pro systém kontrolovaného vyprazdňování u kolostomiků s vývodem založeným na sigmatu, kteří se vyprazdňují formovanou stolicí. Odchod řídké stolice je kontraindikací pro aplikaci Vitaly. Speciální pevná krytka s měkkým středem se nasazuje na podložku dvoudílného systému Natura, se kterým je kompatibilní. Výrobce doporučuje používaní vystřihovací podložky, ale z vlastní zkušenosti mohu doporučit i použití podložky tvarovatelné. Krytka umožňuje plynulý odchod plynů a brání odchodu formované stolice po dobu až dvanácti hodin. Lze ji začít používat již 8 týdnů po operaci, pokud nemocný splní vstupní podmínky. Konstrukce krytky nepoškozuje a nedeformuje střevní sliznici stomie. Vitala je dodávána ve dvou velikostech: 45 mm a 57 mm. Zatím může systém indikovat pouze certifikovaný lékař nebo certifikovaná stomická sestra, kteří absolvovali školení firmy ConvaTec a složili závěrečnou zkoušku před mezinárodní komisí a stali se certifikovanými. 

Vitala konzultanti

K těmto konzultantům je možné odeslat po dohodě jakéhokoliv nemocného. Vstupní konzultace trvá přibližně 1–2 hodiny. Sestra s nemocným vyplní vstupní dotazník, souhlas se vstupem do programu, vysvětlí mu postup používání Vitaly, pustí ukázkové CD s postupem nasazení systému, odpoví na položené dotazy a provede praktickou edukaci nasazení Vitaly na podložku. Pokud nemocný používal zatím pouze jednodílný systém, provede teoretickou a praktickou edukaci o dvoudílném systému Natura, vybaví nemocného dvoudílným systémem minimálně na 14 dní a ten se ho musí naučit používat. Potom si dohodnou další konzultaci na aplikaci Vitaly. Konzultant by měl nemocného upozornit, že při prvních aplikacích systému může docházet k podtékání stolice pod podložku a může dojít ke zvýšené spotřebě stomických pomůcek. Je potřeba vytrvat nebo znova kontaktovat konzultanta. Je samozřejmé, že systém nebude a nemůže vyhovovat každému, kdo si ho vyzkouší. Takový nemocný se vrátí ke své stávající pomůcce – je to jeho právo volby.

Flexi-Seal

Flexi-Seal je speciální systém pro dlouhodobé zvládání odchodu řídké až tekuté stolice u imobilních a dlouhodobě ležících nemocných. Systém může zůstat zavedený až 29 dní podle přesných instrukcí. Používání systému brání kožním komplikacím, je prevencí dekubitů a výrazně snižuje spotřebu zdravotnických prostředků. Současně šetří práci všem, kteří ošetřují tuto skupinu v domácím, sociálním a zdravotnickém zařízení. Ošetřující personál musí být k používání systému proškolený. Pojišťovny systém nehradí.


Stomické zdravotnické prostředky firmy Dansac

Jednodílný systém Solo, Dansac light, Nova 1, Nova active a Novalife

Systém Solo má hydrokoloidní podložku ve tvaru kosočtverce a oválu. Uzavřené sáčky jsou s fitrem, výpustné bez filtru s uzávěrem na plastovou svorku. Systém Dansac Light a Nova 1 mají kosočtvercovou plochou podložku, uzavřené a výpustné sáčky s filtrem a uzávěrem na suchý zip. Uzavřený sáček Nova Active a NovaLife s filtrem mají oválnou velmi tenkou flexibilní podložku. Systém Active je pouze v jedné velikosti, systém NovaLife má tři velikosti – mini, midi, maxi – a podložka se zvětšuje s velikostí sáčku. Výpustné sáčky Nova 1 jsou ve velikosti standard a maxi. Výpustné sáčky Nova 1 X3 s filtrem mají centrálně konvexní podložku a uzávěr na suchý zip. Urostomické sáčky mají X3 konvexní podložku, jsou průhledné i s netkanou textilií a lze je napojit na sběrný sáček. Všechny sáčky jednodílného systému jsou na vystřihování nebo předstřižené. Sáčky s X3 podložkou potřebují na vystřižení speciální typ nůžek. Systém doplňují Solo Mini Cap krytky pro irigující kolostomiky, které jsou předstřižené.

Dvoudílný systém Duo Soft, Nova 2, Novalife F a Novalife 2

Ploché podložky Duo Soft mají tvar kosočtverce, jsou hydrokoloidní a potažené textilií. Sáčky jsou uzavřené s filtrem, výpustné s plastovým uzávěrem a urostomické. Podložky Nova 2 jsou oboustranně celoželatinové, ploché, konvexní a X3. Sáčky jsou s filtrem, uzavřené, výpustné standard a maxi na suchý zip. Nova 2 doplňují velké sáčky se širokou urostomickou výpustí, kterou lze odstranit a sáček vypouštět pomocí plastové svorky. Všechny podložky se se sáčky spojují pomocí plovoucího přírubového kroužku, který umožňuje spojení pomůcek bez tlaku na břišní stěnu.

Dvoudílný splachovatelný systém Nova life 2 F

Podložka Nova Life F je diskrétní podložka s filtrem ke dvoudílnému splachovatelnému systému. Uzavřené splachovací sáčky je možné kombinovat se sáčky nesplachovacími. Podložka Nova Life 2 je plochá kruhová podložka v několika velikostech. Sáčky jsou zatím pouze uzavřené s filtrem.

Irigační set Dansac

Dodává se kompletní v uzavřeném pouzdře. Obsahuje zásobník na vodu, hadici s regulátorem průtoku, pojistný kónus a 2 ks odvodných sáčků na jedno použití. Firma nedodává náhradní odvodné sáčky. Set hradí pojišťovna pouze z 75 %.


Stomické zdravotnické prostředky firmy Eakin

Jednodílný systém Pelican

Jednodílné uzavřené, výpustné sáčky s filtrem jsou potažené netkanou textilií s průhledovým okénkem a v základu průhledné nebo neprůhledné. Mají tenkou plochou nebo konvexní podložku z hydrokoloidu, kulatého tvaru. Uzavřené a výpustné sáčky na suchý zip jsou ve velikostech maxi, standard a mini. Urostomické sáčky mají plochou nebo konvexní podložku a výpusť lze schovat do krytu z netkané textilie. Pro irigující kolostomiky je určena krytka Stoma Cap. Dětský systém obsahuje výpustné a urostomické sáčky s barevným potiskem.

Jednodílný drenážní systém eakin

Obsahuje průhledné sáčky s hydrokoloidní podložkou bez filtru, se širokou výpustí na plastovou sponu. Horizontální a vertikální sběrné sáčky s extra velkou a pevnou hydrokoloidní podložkou lze vystřihávat podle potřeby na velký defekt nebo více malých defektů. Dodávají se v mnoha velikostech – mini, medium, large, extra large a extra large s okénkem. Do sáčků různých velikostí odchází sekret, nemocný není v trvalém vlhku, nezapáchá a množství může průběžně sledovat. Sáčky lze používat i u velkých dehiscentních ran s masivní sekrecí. Sáčky umožňují kvalitní život pro nemocné v domácím prostředí.

Jednodílný systém Stomocur a Clinic

Systém Stomocur má tři druhy podložek – hydrokoloidní, hydrokoloidní s algiátem a extra tenkou z mikroskinu. Uzavřené a výpustné sáčky s výpustí na suchý zip mají filtr a jsou potažené netkanou textilií s průhledovým okénkem. Mají standardní a mini velikost. Urostomický sáček má extra tenkou podložku z mikroskinu a filtr. Systém Clinic má výpustný sáček s extra velkou podložkou.

Dvoudílný systém Stomocur Clic

Systém Clic má ploché a konvexní hydrokoloidní podložky. Uzavřené a výpustné sáčky na suchý zip mají potah z netkané textilie s průhledovým okénkem a filtr. Urostomické sáčky jsou průhledné a je možné je napojit na sběrný sáček.

Systém adhezivní technologie Stomocur Soft

Systém Soft obsahuje dvojitou podložku z hydrokoloidu nebo mikroskinu, na kterou se přesně nalepuje sáček. Uzavřený a výpustný sáček s filtrem jsou potažené netkanou textilií a s průhledovým okénkem.


Stomické zdravotnické prosředky firmy Salts

Stomické zdravotnické prostředky firmy Salts jsou registrované od ledna 2011, a proto mohu popsat pouze některé, celé portfolio ještě neznám.

Jednodílný systém

Podložky systému jsou hydrokoloidní, ploché a konvexní, různých tvarů a velikostí. Sáčky jsou uzavřené a výpustné na suchý zip, s filtrem, průhledné i potažené netkanou textilií a s průhledovým okénkem. Sáčky jsou v několika velikostech a lepicí plocha se zvětšuje s velikostí sáčku. Urostomické sáčky mají více velikostí, mají rigidní výpusť a lze je napojit na sběrný sáček.

Systém adhezivní technologie Salts Hormony

Systém má speciální dvojitou podložku na vystřihování. Je plochá, celoželatinová nebo flexibilní. Uzavřené a výpustné sáčky s filtrem jsou průhledné a potažené netkanou textilií s průhledovým okénkem.


Stomické zdravotnické prostředky firmy Welland

Jednodílný systém Flair active, Flair, Freeform

Systém Freeform obsahuje nejzákladnější uzavřené a výpustné sáčky bez filtru s hydrokoloidní plochou podložkou. Výpustné sáčky jsou s plastovou sponou. Sáčky mají velikost standard a velkoobjemový. Systém Flair a Flair Active má hydrokoloidní plochou podložku, sáčky s filtrem jsou průhledné nebo s potahem z netkané textilie, uzavřené a výpustné na suchý zip. Urostomické sáčky jsou pouze průhledné a lze je napojit na sběrný sáček.

Jednodílný systém Flair active XtRa splachovací

Jednodílný splachovací systém používá minimum kolostomiků. Opticky se splachovací systém neliší od standardního jednodílného. Rozdíl je při likvidaci použité pomůcky, kdy se vnitřní sáček s exkrementy splachuje do WC mísy, kde se postupně zcela rozloží. Zbytek pomůcky se likviduje jako komunální odpad.

Jednodílný systém Curvex a Convex

Obsahuje uzavřené a výpustné sáčky s filtrem a výpustí na suchý zip s částečně konvexní a zcela konvexní podložkou. Sáčky jsou průhledné, s potahem z netkané textilie, maxi a midi. Urostomické Curvex sáčky jsou průhledné i neprůhledné a lze je napojit na sběrný sáček.

Dvoudílný systém Flair

Je kombinace dvoudílného systému a adhezivní technologie v jednom. Obsahuje plochou nebo konvexní hydrokoloidní podložku s textilním krytím. U přírubového kroužku podložky je speciální pruh hmoty, na kterém se sáček opakovaně spojuje přilepením s podložkou. Uzavřené a výpustné sáčky na suchý zip mají filtr, jsou průhledné i potažené netkanou textilií. Urostomické podložky jsou ploché, celoželatinové a neprůhledné sáčky lze napojit na sáček sběrný.

Stomické destičky Supla

Jsou destičky se savým středem a adhezivním okrajem. Jsou určené pro krátkodobé krytí ileostomie, kolostomie a urostomie. Mohou je používat kolostomici po provedení irigace.

Bc. Iva Otradovcová, stomická sestra, edukační specialistka, Chirurgická klinika 2. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice Praha

 
  • tisk
  • předplatit si