Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2011

Vývoj zraku a jednoduchého binokulárního vidění u dětí

Datum: 4. 4. 2011
Autor: Renata Staňková

Souhrn: Článek pojednává o vývoji vidění, jeho postupném zdokonalování v určitých obdobích života dítěte, je v něm zmiňována důležitost prevence zrakových vad již v raném věku dítěte.

Klíčová slova: fyziologický vývoj vidění – jednoduché binokulární vidění.

Jednoduché binokulární vidění je schopnost vidět oběma očima pozorovaný předmět jednoduše. Není vrozené, ale spolu s vývojem sítnice a zvláště žluté skvrny se vyvíjí do 1 roku věku dítěte a do 6 let se upevňuje. Vývoj vidění probíhá zároveň s vývojem ostatních smyslových orgánů, liší se však svým tempem. Zrak je u novorozenců vyvinut mnohem méně dokonale než například sluch. U novorozenců není plně vyvinuta sítnice, její vývoj je dokončen zhruba v 6 měsících, definitivně až ve 3 letech. Sada nervových buněk je dána narozením a během života se neobnovuje.

Sítnice: její optická část má zhruba 10 vrstev, důležitá je zejména vrstva tyčinek (130 mil.) a čípků (7 mil.). Jejich rozložení není rovnoměrné – čípky jsou uloženy v místě nejostřejšího vidění (makula – žlutá skvrna), vidíme jimi za denního světla a rozlišujeme jimi barvy. V periferii sítnice jsou tyčinky, kterými rozeznáváme světlo a tmu, slouží k vidění za šera a v noci.

Fyziologický průběh vývoje vidění

Zralý novorozenec má nedokončený vývoj oka, především sítnice a akomodačního svalu. Na sítnici není dokončeno místo nejostřejšího vidění (makula), proto první dny převažuje periferní vidění nad viděním centrálním. Dítě ještě nesleduje, pohyby očí jsou nepravidelné a trhavé, protože nejsou vyvolány podněty ze sítnice, nýbrž z vestibulárního aparátu, mozečku a šíjového svalstva. Novorozenec vidí zpočátku pouze do 8–10 centimetrů. Reaguje pouze na černobílý kontrast a červenou barvu.

Začátkem 1. měsíce života dítě používá každé oko zvlášť, mluvíme o monokulární fixaci. V tomto období může fyziologicky zašilhat.

Od 2. měsíce se vyvíjí binokulární fixace, dítě se začíná dívat společně oběma očima. 

Ve 3. měsíci se vyvíjejí reflexy konvergence a divergence – dítě již dovede sledovat bližší a vzdálenější předměty.

Čtvrtý měsíc je důležitý pro rozvoj akomodace, tzn. schopnosti zaostřovat bližší a vzdálenější předměty.

V 6 měsících je definitivně ukončen vývoj žluté skvrny a mozek již postupně dokáže spojit obrázky obou očí v jeden smyslový vjem.

Ke konci 1. roku, kdy se dítě učí chodit, se binokulární vidění dále zdokonaluje, chůze přispívá k rozvoji prostorového vidění, smyslu pro vzdálenost, upevňuje se vztah mezi akomodací a konvergencí.

Do 6 let se pak dosud vyvinuté vidění stabilizuje.

Závěr

Pro správný vývoj oka je velmi důležité, aby se do něj dostávaly kvalitní světelné podněty. Pokud v období normálního vývoje oka zasáhne nějaká porucha, např. vrozený šedý zákal čočky, úraz oka aj., změní se vývoj v patologický, a může tak vzniknout šilhání nebo tupozrakost. Ze své vlastní praxe vím, jak jsou důležité preventivní prohlídky u dětského lékaře, zvláště pak vyšetření zraku ve 3. a 5. roce života. Ale podceňovat by se neměl ani první rok života dítěte, zejména jeho první polovina. Pokud pediatr zjistí nějakou nejasnost ve vývoji zrakových funkcí v tomto období, měl by dítě neprodleně předat do péče dětských oftalmologů.

Renata Staňková, Centrum dětských odborných zdravotnických služeb, Brno

Literatura:

1. Hromádková L. Strabismus. Brno: IDVPZ, 1995, s. 31–32.

2. Zobanová A. Fyziologický vývoj vidění u dětí během prvních let života. Neonatologické listy, 1997, 3, č. 4, s. 292–296.

 
  • tisk
  • předplatit si