Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2011

ČAS měsíc po volbách

Datum: 6. 6. 2011
Autor: Jarmila Škubová

Psychiatrická sekce ČAS zvolila pro svůj 14. ročník konference Po stopách psychiatrického ošetřovatelství datum 20. dubna. Odborný program mohl tak být aktualizován o informace z programového a volebního Fóra delegátů ČAS, které se konalo necelý měsíc před touto akcí – 26. března.

S obšírným sdělením o minulém, současném a budoucím fungování ČAS vystoupila na kongresu psychiatrické sekce nově zvolená prezidentka Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA – a bylo to její první oficiální vystoupení po volbách. V úvodu poblahopřála předsedovi psychiatrické sekce a vrchní sestře ÚVN Mgr. Tomáši Petrovi ke zvolení do prezidia ČAS. Je zřejmé, uvedla, že členská základna volbou předsedy psychiatrické sekce dala najevo, že i psychiatrie, dříve nezaslouženě vnímaná jako popelka, se stala respektovaným oborem.

O zákoně č. 96/2004 sb. a nutnosti jeho novelizace

Mezi sestrami je známo, že Česká asociace sester stála u zrodu zákona č. 96/2004 Sb. Ten však po jisté době přestal rozvíjející se ošetřovatelské praxi a vzdělávání postačovat. „Nestydím se za to, že jsme ,pachateli‘ tohoto zákona,“ uvedla D. Jurásková. „V té době to bylo to nejlepší, co ČAS mohla pro sestry udělat. Nyní, po šesti letech, po veškerých postupně probíhajících změnách ve zdravotnictví a v profesi, nastala příležitost k tomu, aby bylo možno tento zákon kultivovat, měnit a zbavovat ho byrokracie. Nebylo vinou sester, že jeho proměna nebyla rychlejší. K jeho novelizaci zpočátku nebylo politické klima. To se změnilo v roce 2008, kdy byla ČAS přizvána ke spolupráci na reformách zdravotnictví. Tehdy vyvinula obrovské úsilí, aby byly do zákona přijaty takové změny, které by profesi sestry zjednodušily a zefektivnily. To se podařilo zrealizovat až v letošním roce.“ V současné době ČAS spolupracuje na tzv. velké novele, která by zákon přetvořila v dokument odpovídající požadavkům kladeným na moderní ošetřovatelství, včetně jeho postavení v reformovaném zdravotnictví, tedy zákon, který profesi nelékaře usnadňuje a zefektivňuje a neklade jí překážky.

Ohlédnutí s dobrým pocitem

V celé své (nyní již dvacetileté) historii se ČAS zabývala vedle interních záležitostí i vnějšími podněty, především těmi, které předkládá svým členským zemím Mezinárodní rada sester (ICN). Každoročně jsou vyhlašována aktuální, klíčová témata ošetřovatelství, které ČAS promítá do svých aktivit prostřednictvím prezidiálních konferencí konajících se dvakrát ročně.

V ohlédnutí za historií zmínila také D. Jurásková spolupráci ČAS s některými vydavatelstvími odborné literatury, kdy u vybraných publikací poskytovala odbornou garanci. Zmínila také časopis moderního ošetřovatelství Florence, který pravidelně informuje o činnosti ČAS, publikuje recenzované odborné články a nelékařům vedle vzdělávání nabízí i široké publikační možnosti. Připomněla, že v sídle ČAS je již dnes k dispozici obšírná knižní literatura nakladatelství Grada, tituly, na kterých se ČAS přímo podílí. „Velkým přínosem pro ošetřovatelství je skutečnost, že prostřednictvím ČAS mohou sestry ovlivňovat tituly, které vznikají,“ uvedla D. Jurásková. Každý rok slaví ČAS Mezinárodní den ošetřovatelství a oceňuje své nejlepší členy cenou Florence Nightingale. Podílí se i na dalších akcích, kterými se nelékaři představují laické veřejnosti i jinak než s tonometrem a injekční stříkačkou v ruce. Jsou to plesy, soutěže o Nej setřičku, SestraFest apod.

Co dala (a může dát) Česká asociace sestrám?

Dana Jurásková reagovala na dotazy některých sester: Co mi ČAS může dát? Proč bych měla být členkou ČAS? „Takovéto otázky se mohou objevit,“ řekla prezidentka. „Spíše však ukazují na určitou míru neinformovanosti či nezájmu jednotlivců.“ ČAS na tuto otázku odpověď zná.

D. Jurásková shrnula to nejpodstat­nější, co ČAS sestrám v uplynulém volebním období „dala“.

Napravila chybu v zákoníku práce, která znevýhodňovala zdravotnická povolání v souvislosti s nepřetržitým provozem.

Podařilo se vydat novelu kreditní vyhlášky a její další znění se připravuje.

Registrace nelékařů prošla zásadními změnami a zbavila se obrovské byrokratické zátěže. V souvislosti s prodloužením registrační doby upozornila D. Jurásková, že se jedná o jednorázové administrativní a také dočasné opatření, které bylo provedeno s cílem předejít kolapsu systému ošetřovatelské péče. Uvedla, že celoživotní vzdělávání bude i nadále kontrolováno, ale vše bude podstatně jednodušší.

Byl snížen registrační poplatek;

Podařilo se prosadit do zákona firemní školky – někde už fungují nebo vznikají.

V roce 2009 byly navýšeny platy zdravotnickým pracovníkům, všeobecným sestrám a porodním asistentkám, byla zrušena 8. platová třída. „Bohužel se nepodařilo prosadit tento návrh i pro ostatní zdravotnické pracovníky. Oprávněně se na nás zlobili laboranti, fyzioterapeuti a další,“ uvedla D. Jurásková. „Navýšení všem by systém neunesl.“ V roce 2010 to bylo napraveno u záchranářů.

ČAS zahájila jednání s ministerstvem zdravotnictví o výkonech nelékařů, hrazených pojišťovnou. Díky tomu se osamostatnila některá povolání.

„V současné době neexistuje ve zdravotnictví pozice, která by byla nelékařům upírána, a my máme šanci se o ni ucházet,“ uzavřela D. Jurásková.

ČAS se chystá na jednání s ministerstvy

Dana Jurásková informovala, že za ČAS aktuálně jednala se zástupci 23 nelékařských povolání, kdy se slaďoval postup pro jednání s ministerstvem zdravotnictví tak, aby memorandum (podepsané letos ministrem a zástupci ČAS) mělo konkrétní dopady (viz níže zpráva tiskového oddělení ČAS).

ČAS je členem Národní ekonomické rady vlády pro zdravotnictví (NERV) a členem mezirezortní pracovní skupiny, která bude řešit problematiku dlouhodobé péče v ČR. Díky svému členství v těchto skupinách je ČAS oprávněna do jejich jednání vstupovat. Významné bude upozornění na zneužívání práv sester, zejména v oblasti sociální péče, dodržování zákoníku práce a dalších předpisů.

Dlouhodobé a trvalé úkoly

D. Jurásková uvedla:

ČAS bude nadále posilovat postavení nelékařských zdravotnických profesí v českém zdravotnictví a usilovat, aby se zvyšováním kompetencí a odpovědnosti byly zvyšovány i platy nelékařů.

ČAS bude usilovat o prosazování zájmů nelékařských zdravotnických profesí při přípravě důchodové a zdravotnické reformy. Přitom nechce být hlasem, který by posiloval závislost organizace na státě.

Dominantní problematikou pro ČAS zůstává odbornost. Tato její stránka bude posilována i jako mediální obraz. I nadále bude ČAS vydávat standardní operační postupy.

ČAS bude usilovat o to, aby u soudů působil větší počet soudních znalců – sester a ostatních nelékařů.

Dalším významným úkolem bude posilování bezpečnosti zdravotníků při výkonu povolání. Této problematice bude věnována nejbližší konference ČAS (5. května).

Prioritou ČAS bude posílení prevenční složky práce nelékařů. ČAS by se měla stát hlavním garantem dlouhodobé zdravotnické péče v ČR.

Trvalým úkolem je zefektivnění komunikace uvnitř ČAS.

Kulaté stoly

Od května se konají v krajích kulaté stoly pořádané Ministerstvem zdravotnictví. Jejich prostřednictvím bude představena filozofie zákona č. 96/2004 Sb. a poskytovány informace o vzdělávání z ESF, jehož je ČAS garantem a spoluorganizátorem. Cílem je přizpůsobit vzdělávací program jednotlivým krajům.

ČAS o poradě s odbornými společnostmi nelékařů

Na zasedání 14. 4. 2011 se sešli členové prezídia ČAS se zástupci dalších profesních a odborných společností sdružujících nelékaře. Na programu byla tato témata:

1 Spolupráce profesních nelékař­ských organizací s ČAS a MZ ČR. Bylo řečeno, že spolupráce je žádoucí a může být vedena jak vzájemným předáváním informací, společným jednáním na ministerstvu, samostatnými poradami na aktuální témata, tak prostřednictvím internetu.

2 Reforma zdravotnictví není nelékaři odmítána absolutně. Tito pracovníci jsou připraveni na ní dále spolupracovat, konstatují však, že zatím není dostatečně jasné nové postavení nelékařů, jejich kompetence a odpovědnost.

3 Spolupráce s odborovými orga­nizacemi. Každá profesní organi-zace bude samostatně spolupracovat s OSZSP ČR.

4 Zásadní filozofie velké novely zá­kona č. 96/2004 Sb. – kulaté stoly. ČAS poskytla informace a vysvětlila další záměry MZ ČR v projednávání velké novely zákona č. 96/2004 Sb. V počáteční fázi se analytických prací na zákoně účastnila z profesních organizací pouze ČAS. Nyní ČAS garantuje, že každá odborná společnost dostane možnost získat informace o postupech prací a možnost vyjádřit se k připraveným obecným tezím. Podrobnosti pro každou profesi budou řešeny s jejími zástupci.

Koordinace postupu při prosa­zování vyšších kompetencí pro nelékaře. ČAS informovala o záměru vytvořit pracovní skupinu pro zpracování podkladů, návrhů řešení a přípravu kalkulačních listů do Sazebníku výkonů, případně návrhů změn vyhlášky. Nabídla spolupráci profesím, které v první fázi kooperují na podobných či shodných činnostech (prioritně intenzivní péče a záchranáři).

6 Úvaha o těsnějším propojení pro­fesních nelékařských organizací. V rámci kulatých stolů bude projednávána také role profesní organizace, která by v budoucnu mohla kompetenčně velmi posílit. Ministerstvo zdravotnictví zastává názor, že by to měla být organizace zřizovaná ze zákona – komora nelékařů. ČAS vyzvala odborné společnosti, aby se svými členy tuto otázku projednaly. Nabídla zorganizovat seminář pro lepší pochopení i orientaci ve stávajícím komorovém zákoně. ČAS již v této chvíli deklarovala obecné principy, které jsou pro ČAS při vzniku takové organizace zásadní.

Praha 24. dubna Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, prezidentka České asociace sester Ing., Bc. Irena Kouřilová, viceprezidentka České asociace sester www.cnna.cz. Z tiskové zprávy ČAS

Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si