Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2011

Mezioborová konference o hojení ran

Datum: 6. 6. 2011
Autor: Jarmila Škubová

Druhou největší akcí svého druhu v Česku se letos stal VI. ročník českobudějovické odborné konference nazvané Problematika hojení ran.

Akce, která 12 dubna proběhla pod záštitou České asociace sester a kterou pořádala Nemocnice České Budějovice, a. s., se zúčastnilo na 300 nelékařů nejrůznějších odborností: všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotničtí záchranáři a sociální pracovníci. Zahájila ji Mgr. Jitka Otásková, MBA, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a hlavní sestra nemocnice, která své pracoviště reprezentované 2 381 zaměstnaci představila. Zdůraznila, že se nemocnice od letošního roku může prezentovat certifikátem získaným na základě dozorového auditu zajišťování bezpečnostní politiky. Systém řízení bezpečnostních informací tak v nemocnici probíhá podle normy ISO 27001.

Konference s filosofií

Konference se nesla ve velmi praktickém duchu. Na našem trhu působí řada firem, které nabízejí velký a stále se rozšiřující sortiment moderních obvazových materiálů, včetně terapeutických obvazů. Volit ten správný postup u konkrétního pacienta, s konkrétním defektem a v konkrétní fázi hojení, je stále obtížnější. Každá přednesená zkušenost ověřená v praxi byla proto velmi cenným přínosem pro všechny zúčastněné. Shoda panuje v tom, že v rozhodování o použití materiálu v konkrétních podmínkách hraje nemalou roli ekonomická efektivita takové léčby. Bylo vidět, že i nad tím sestry uvažují. Mnohá sdělení obsahovala ekonomickou rozvahu – srovnání nákladů na léčbu defektů za použití různých materiálů.

Hydrogelové obvazy

O výhodách terapeutických obvazů mluvila Ing. Irena Kouřilová, lektorka vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, externí auditorka kvality a technický expert pro certifikaci ISO 9001:2000. Pozitivní vliv vlhkého prostředí na hojení ran je prokázaný. Přednášející na úspěšných kazuistikách dokumentovala zkušenosti s použitím hydrogelových obvazů, které mají řadu velmi příznivých vlastností. Nicméně i k jejich užití, podobně jako u jiných materiálů, je třeba přistoupit až po zhodnocení rány. Například u tzv. pergamenové kůže starých lidí není vhodné užívat fólii s hydrogelem, raději mastný mul. Z hydrogelu se uvolňuje voda a pod filmem se vytvoří až nadmíru vlhké prostředí.

Co lze tedy očekávat od terapeutických obvazů? Podporují a urychlují čisticí proces v ráně, a to je priorita. Dále odsávají exsudát, uchovávají vlhkost v ráně, urychlují buněčnou aktivitu, zrychlují hojení, podporují granulaci, napomáhají fyziologickému odstraňování nekrotické tkáně, jsou ekonomické, eliminují bolest, zvláště při převazech.

Přednášející doporučila následující postup:

• suchá nekróza (Hydrosorb gel)

• macerace (TenderWet)

• čistění (Hydrocoll)

Na závěr sdělení zdůraznila důležitost edukace pacienta a jeho rodiny, znalost, v jaké fázi se rána nachází a znalost vlastností obvazů.

Zkušenosti stomasestry, která se zabývá léčbou ran

Lenka Kubešová z chirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, je stomasestra, která se rovněž zabývá léčbou ran. Podle vlastní zkušenosti s úspěchem používá Menalind crem na okolí rány u stomií i u defektů. Přednášející byla první z řady těch, které chválily dobré vlastnosti AMD mikrobiální pěny při léčbě infekčních chronických ran. Výrobek, jehož hlavní výhodou jsou antimikrobiální účinky, vydatně odsává sekret a je účinný i při zvládání hypergranulace. Přednášející uvedla, že s úspěchem užívá SysOrb alg., krytí se stříbrem, které je vhodné téměř na každou ránu. Prostředek Atrauman úspěšně zabraňuje přechodu rány do fáze hypergranulace, která bez nejmenších problémů přechází do fáze epitelizace. Bioaktivní krytí Mel-Max (s obsahem pohankového medu a polyhydratovaných ionogenů) se používá s úspěchem na podporu granulace a epitelizace, nejlépe u chronických ran. Toto krytí je vhodné pro hojení kontaminovaných a infikovaných ran. Autorka uvedla několik kazuistik komplikovaného hojení u chirurgických pacientů. Z vlastních zkušeností doporučila před zahájením léčby neopominout obklad rány s Prontosanem, zdůraznila důležitost správné nutrice, kdy dokonce podle stavu rány lze usoudit na stav výživy. Na jedné kazuistice dokumentovala radikální zlepšení hojení u stomika, který radikálně změnil životní styl, včetně nutrice (též přestal kouřit a pít alkohol). Přednášející evidovala i ekonomiku hojení ran u jejích pacientů a došla k závěru, že díky moderním materiálům se ušetří značné prostředky.

Indikace materiálu v ročním přehledu a některé novinky

Vlastní pracoviště, Karim – Centrum bolesti VFN, představila Mgr. Markéta Koutná. Největší část její klientely tvoří pacienti s ulceracemi na dolních končetinách, převážně venózní etiologie. Řada z těchto defektů je infekčních. Na základě dlouhé praxe si přednášející ověřila, že bércové vředy jsou na léčbu opravdu jedněmi z nejnáročnějších ran. Každý, kdo se zabývá hojením ran, by si měl vybrat základní sortiment terapeutického krytí. Přednášející si pro svou potřebu prováděla od ledna 2010 statistiku, v níž sledovala spotřebu a výběr obvazů podle měsíců. Potvrdila si vlastní zjištění, že v letním období nemůže určitou skupinu obvazů aplikovat pro zvýšenou kolonizaci ran bakteriemi. Dále se zabývala tím, co určuje výběr krytí. Jedním z důležitých markerů je sekrece z rány a množství bakterií v ráně. Ve své statistice zkoumala prostředky na bázi polymerů, které by doporučila spíše ve fázi granulace a epitelizace. Autorka též testovala novinky s baktericidními účinky, z nichž vyzdvihla již zmíněnou AMD pěnu nebo SilverCel neadherentní. V současné době testuje s úspěchem biolampu Biostimul v kombinaci s hydrogely s neadherentními materiály a též porovnává indikace hydrogelů a krytí s aktivním uhlím. V této souvislosti upozornila na zcela nové antiseptické krytí WoundEx, polštářky, které absorbují bakterie, „uzavírají je“ do sebe a postupně vypouštějí do rány jód.

Materiály na vlhké hojení ran v prostředí LDN, metoda TIME

Zkušenosti s hojením ran v prostředí LDN předala během svého vystoupení RNDr. Romana Mrázová, Ph.D. z Vysokomýtské nemocnice. Do tohoto zařízení, které bylo nedávno transformováno z běžné nemocnice na zařízení následné péče, jsou přijímáni pacienti i se zdravotními hendikepy, jako je MRSA, s tracheostomií, stomici, s PEG či s chronickými defekty. Cílem zařízení je vrátit tyto pacienty, pokud to lze, do běžného života. V zařízení působí šest konzultantek pro hojení ran.

Co rozhoduje o použití materiálu? Je to jejich kvalita, nikoli jejich cena. Přitom je třeba respektovat fázi hojení rány, a to prioritně, zda se jedná o ránu akutní nebo chronickou. Rozhodnutí o postupu hojení rány předchází příprava její spodiny. V průběhu léčby je třeba nezapomínat na metodu TIME. T znamená tissue – odstranění nekrotické tkáně a vyčištění spodiny rány. I představuje infection – boj s infekcí, který musí být zvláště v LDN efektivní a rychlý. Vhodné jsou v tomto případě materiály se stříbrem, např. Acticout, Acticout 7, Acticout Absorbent, Acticout Flex 3&7 (Smith-Nephew). Na pracovišti se v boji s infekcí používají též materiály s jódem – např. Cadexomer s jódem s kontrolovaným uvolňováním jódu (až 72 hodin). To umožňuje prodloužit dobu mezi převazy. M znamená management exsudátu. V této souvislosti upozornila přednášející na polyuretanovou pěnu Allevyn, která rovněž umožňuje prodloužit intervaly hojení. E vyjadřuje konečnou fázi hojení – epitelizaci. V zařízení se na tuto fázi používá např. Flexigril.

Jak se zorientovat v množství výrobků? V zařízení funguje tzv. Pozitivní list obsahující deset základních skupin, které vyhovují. Na závěr přednášející upozornila, že není třeba obávat se kombinací materiálů – je třeba je vyzkoušet.

Po čem sáhnout? antiseptikum nebo antibiotikum?

Ing. Kamila Bořecká v úvodu přednášky připomněla rozdíly, které je třeba při volbě prostředku brát v úvahu v péči o kůži a sliznice. Působení jednoho materiálu je různé v péči o kůži a o sliznice; liší se v citlivosti, vstřebávání apod. Je třeba prioritně rozhodnout, zda volit antibiotika či antiseptika. Přednášející představila skupinu účinných látek – antiseptika. Lokálně aplikovaná jsou efektivnější než antibiotika, mají rychlejší nástup účinku, jsou ekonomičtější, dají se použít preventivně, nevyvolávají jako antibiotika rezistenci organismu, důležitá je jejich materiálová kompatibilita se zdravotnickými prostředky, mají široký okruh použití, například v urologii při antisepsi sliznic při katetrizaci. Firma doporučuje antiseptikum Octenisept, u kterého nebyly zaznamenány alergické reakce a jehož další výhodou je všestranné užití.

Dezinfekce a sterilizace v prevenci nozokomiálních nákaz

O významu dezinfekčních prostředků hovořila v přednášce Dezinfekce a sterilizace nozokomiálních nákaz MUDr. Věra Melicherčíková ze SZÚ Praha. Vyslovila několik pouček, které by si měl každý připomínat. Například to, že když dezinfekční prostředky selžou, byly špatně použity. Jejich výhodou je, že rezistence na ně neroste, a proto je důležité strikně dodržovat zásady dezinfekce a sterilizace. Výskyt nozokomiálních nákaz ve zdravotnickém zařízení je prvním a nejdůležitějším ukazatelem kvality léčby a péče. Ale nejen pacienti jsou ohroženi – přednášející upozornila na nebezpečí profesionálních nákaz, kdy každá nedbalost může znamenat nemoc. Jak se bránit? V. Melicherčíková doporučuje odpovědnost, profesionalitu, informace, celoživotní vzdělání.

Byly představeny konkrétní produkty

Završením konference bylo představení výrobků některých firem. Například firma Bioster představila přírodní produkt Traumacell Biodress, vhodný na chronické rány. Má řadu příznivých vlastností, např. dobrou schopnost aktivace fibroblastů, během týdne sníží bolestivost v ráně, čistí spodinu rány, urychluje epitelizaci a granulaci v ráně, je baktericidní a bakteriostatický. Není vhodný na nekrotické a suché rány.

Mgr. Iveta Čermáková z firmy A care, s. r. o. hovořila o tom, jaké prostředky firma distribuuje pro hojení ran, představila jejich výhody a určení. V přednášce zmínila hojivé účinky Cerdaku, prostředku k hojení ran pomocí biokeramiky. Je vhodný na akutní i chronické rány, je schopným regulátorem sekretu v ráně, ochraňuje ránu před macerací a disponuje celou řadou dalších příznivých vlastností.

Všichni přednášející se shodli, že na úspěchu léčby rány se rozhodujícím způsobem podílí nutrice pacienta. Proto do kongresové mozaiky patřilo i představení výrobků z této oblasti, konkrétně produktového porfolia společnosti Nutricia.

Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si