Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2011

Univerzita čištění zubů pro třetí věk

Datum: 6. 6. 2011
Autor: prof. MUDr. Zdeněk Broukal, CSc.

Pozitivní trend vývoje orálního zdraví dětí a mládeže, zaznamenaný v posledním desetiletí ve většině vyspělých států světa, zřejmě kromě jiného souvisí se všeobecným zlepšováním ústní hygieny. Tento stav je výsledkem mnohaletého soustavného apelu na populaci ze strany stomatologů i výrobců orálních hygienických prostředků. Výsledky začínají být patrné i u lidí středního a vyššího věku.

Všeobecně se soudí, že významnou úlohu v tomto směru sehrály fluoridové zubní pasty jako vehikula fluoridu do ústního prostředí. U mladších věkových kategorií se zlepšení orálního zdraví projevuje poklesem kazivosti zubů a snížením podílu jedinců se záněty dásní. Účinnost tohoto apelu se dnes dá vystopovat i u příslušníků středněvěké populace, kde se zaznamenává postupné snižování prevalence onemocnění parodontu s výraznou exogenní složkou vyvolávajících faktorů. V důsledku snižování ztrát zubů pro onemocnění parodontu tak přibývá jedinců se zachovalými vlastními zuby i do vyššího věku.

Tato skutečnost má z hlediska nároků na ústní hygienu i z hlediska požadavků na orálně hygienické prostředky specifické požadavky, které je nutné brát v úvahu z několika aspektů.

Ve vyšších věkových kategoriích se tedy jednak zvyšuje podíl jedinců s vlastním chrupem, a zároveň také podíl jedinců s rozsáhlými nekovovými výplněmi, s korekcemi tvaru a barvy korunek estetickými fasetami, popřípadě se ztrátami zubů nahrazených fixními můstky. Pokroky a zvyšující se dostupnost nových ordinačních i laboratorních protetických technologií navíc rozšiřuje v těchto věkových kategoriích podíl jedinců s hybridními náhradami a s intraoseálními dentálními implantáty, což s sebou nese vyšší nároky na dokonalé čistění chrupu.

Specifika ústní hygieny u seniorů

Atrofické změny na parodontu zvyšují s postupujícím věkem riziko vzniku kazu na obnažujícím se povrchu zubních kořenů, který hůře odolává mechanické a chemické agresivitě ústního prostředí.

S postupujícím věkem se mírně snižuje sekrece slin a v souvislosti s involucí některých neurohumorálních regulačních systémů může toto snížení salivace nabýt až rizikových hodnot. Omezení sekrece slin může být navozeno i medikamentózně nebo dalšími iatrogenními zásahy vedoucími k hypofunkci velkých slinných žláz. Tím se omezuje působení dříve velmi účinného ochranného mechanismu, kterým slina zajišťuje reparaci převážné většiny povrchových poškození tvrdých zubních tkání. Prvořadým úkolem v domácí péči o chrup jedinců vyššího věku zůstává ústní hygiena, cílená k pravidelné redukci plaku a k zajištění optimálního přívodu fluoridu do ústního prostředí. Specifické podmínky ústní hygieny u jedinců vyššího věku vyplývají z výše uvedených skutečností, kdy je nutné počítat se změnami konfigurace parodontu, s přítomností estetických mnohočetných výplní a faset, dlah a protetických suprastruktur v parodontálním prostředí, eventuálně s přítomností implantátů. To vše klade zvýšené nároky jak na techniku čistění zubů, tak i na spektrum používaných hygienických nástrojů a pomůcek a rovněž na zubní pasty. Sortiment hygienických pomůcek pro domácí péči o chrup je na našem spotřebitelském trhu dostatečně široký a dostupný a je věcí zubních lékařů a dentálních hygienistek, aby kvalifikovaně vysvětlili starším jedincům, jak z něj vybírat a jaké hygienické praktiky v individuálních specifických podmínkách používat. Pozornost je nutné zaměřit i na zubní pasty. Ve hře jsou přinejmenším dvě jejich vlastnosti, které se stávají kritériem výběru v hygienickém poradenství pro část starších jedinců, a to abrazivita a obsah fluoridů.

Abrazivita a obsah fluoridů v pastách

Požadavek na abrazivitu pasty je nutné přísně individualizovat. Jednou musíme brát v úvahu menší mechanickou odolnost proti otěru u nekovových materiálů použitých při rozsáhlých estetických a protetických rekonstrukcích chrupu, jindy naopak zvýšenou pohotovost k ukládání exogenních pigmentací na povrchu korunek a obnažené části kořenů u osob vyššího věku. Požadavek na zvýšený obsah fluoridů v zubních pastách a ústních vodách, vhodných pro starší jedince, plyne z možného omezení ochranné úlohy sliny. Pro krajní případy hyposialie máme k dispozici léčebné zubní pasty s obsahem fluoridů, překračujícím 0,015 hmotnostních procent, jak limituje obsah fluoridů v běžných zubních pastách vyhláška o technických požadavcích na kosmetické výrobky č. 174/1998 Sb. Do kategorie léčebných zubních past na našem trhu patří např. Fluocaryl 250, produkt francouzské firmy Synthélabo, s obsahem 2500 ppm fluoridu. Pasty se zvýšeným obsahem fluoridů jsou však obecně doporučitelné i celkově zdravým lidem středního a staršího věku. Na tyto osoby se už nevztahují kontraindikace používání past s vyšším a zvýšeným obsahem fluoridů, související s navyšováním alimentárního příjmu fluoridu v dětství.

Prof. MUDr. Zdeněk Broukal, CSc. Výzkumný ústav stomatologický 1. LF UK a VFN, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si