Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2011

Bezpečnostní pás jako prevence pádu pacienta v nemocnici Havlíčkův Brod

Datum: 4. 7. 2011
Autor: PhDr. Lada Cetlová, Ph.D.; Marie Kafková

Jednou z možností, jak zvýšit bezpečí pacientů při převozu z jednotlivých úseků oddělení, při převozu na diagnostická vyšetření aj., je použití bezpečnostního pásu u transportních sedaček.

Koncem roku 2009 jsme se rozhodli zrealizovat tento projekt, stanovili jsme jeho kritéria, faktory, cíle a také určili oddělení, kde bude realizován v pilotní fázi. Formulace cíle zněla: zvýšit zajištění bezpečnosti pacientů při transportu mimo ošetřovací jednotku.

Zdůvodnění projektu

Náš projekt byl vypracován v souladu s Akčním plánem kvality a bezpečí zdravotní péče na období 2010–2012 MZ ČR, kdy jedním z jeho pěti bezpečnostních cílů je prevence pádů pacientů. Stanovili jsme si následující kritéria podle typu pacientů a jejich potřeb:

1. pacienti při převozu z jednotky intenzivní péče;

2. pacienti od 65 let výše;

3. pacienti po operaci;

4. pacienti se sníženou pohyblivostí;

5. pacienti po cévní mozkové příhodě.

Dále pak faktory, které zvyšují riziko pádů. Jsou to:

porucha mobility nebo potíže s chůzí;

obtíže při vstávání z lůžka nebo ze židle;

změna prostředí (nemocniční prostředí);

užívání podpůrných pomůcek při chůzi;

některé léky;

porucha zraku, sluchu nebo řeči;

• věk nad 65 let.

Pilotní projekt jsme uskutečnili na chirurgickém oddělení a centrální jednotce intenzivní péče v období od 15. 1. 2010 – 15. 4. 2010. Provedli jsme následující SWOT analýzu projektu: S – Silné stránky

vysoká eliminace pádu pacienta;

pocit bezpečí pacienta;

intenzita sledování pacienta personálem může být zaměřena jen na psychickou stránku;

• pacienta lze umístit na jakýkoliv typ vozíku.

W – Slabé stránky

pocit omezení ze strany pacienta;

omezená možnost prodloužení pásu při těžké obezitě (BMI 40 a výše).

O – Příležitosti

zvýšení bezpečnosti pacienta;

snížení počtu nežádoucích/mimořádných událostí;

nízké náklady s vysokými profity;

zvýšení komfortu převážených pacientů mimo ošetřovací jednotku.

T – Hrozby

stížnosti pacientů na omezení pohybu;

vysoké finanční náklady – při výrobě individuální pomůcky (těžká obezita).

Nyní je projekt realizován v celé nemocnici, na všech odděleních jsou bezpečnostní pásy od firmy Audy. Jsou nastavitelné, dají se uchytit za madlo sedačky a pacient je tak dokonale zabezpečen. Pás je snadno odstranitelný, dezinfikovatelný a v případě znečištění se dá snadno vyprat. Lze ho umístit na jakýkoli typ sedačky. Nezanedbatelná je i nízká pořizovací cena. V součastné době není v našem zařízení zaznamenána ani jedna mimořádná událost týkající se pádu z transportní sedačky. Někteří pacienti, aniž by splňovali výše uvedená kritéria, a tedy nespadají do kategorie zabezpečení pásem, sami pás vyžadují a hojně jej využívají, zvláště ženy vyššího věku, ale menšího vzrůstu, které dolními končetinami nedosáhnou na stupadlo sedačky. S ním se cítí bezpečněji.

Provedli jsme malý průzkum mezi pacienty i zaměstnanci. Z pacientů nikdo neměl k bezpečnostnímu pásu výhrady a opatření bylo hodnoceno vždy jen kladně. Zaměstnanci mají možnost více se věnovat psychice pacienta, nemusí hlídat jeho pohyby, aby nepřepadl ze sedačky (např. ortostatický kolaps). Připnutí pásu hodnotí jako časově nenáročné. Na zpracování dokumentace pro zavedení bezpečnostního pásu spolupracovali také studenti Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) Katedry zdravotnických studií. Praktické provedení pilotního projektu zrealizovali nelékařští zdravotničtí pracovníci chirurgického oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod.

Na Dnech bezpečí v lednu 2011 v Jihlavě, kde byl náš projekt prezentován a vyhodnocen jako nejlepší, vzbudily bezpečnostní pásy zájem u dalších zařízení. Následně nás kontaktovalo několik velkých nemocnic se žádostmi o konzultace. Nelékařští zdravotničtí pracovníci v naší nemocnici získali tímto vítězným projektem finanční ohodnocení od firmy Johnson & Johnson ve výši 100 000 Kč, určené na vzdělávací akce v letošním roce.

PhDr. Lada Cetlová, Ph.D., Katedra zdravotnických studií, Vysoká škola polytechnická, Jihlava

Marie Kafková, chirurgické oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod

 
  • tisk
  • předplatit si