Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2011

Sestra v následné péči. Využití informačních technologií v ekonomickém myšlení staniční sestry

Datum: 4. 7. 2011
Autor: Jarmila Kolková; Mgr. Květoslava Hošková

Informační a komunikační technologie přinášejí do zdravotnictví řadu nových možnosti. Mezi ně patří i zpracování dat, která mohou výrazně zlevnit provoz oddělení.

Staniční sestra je jako managerka oddělení využívá při zpracovávání velkého množství informací, které s chodem oddělení souvisejí a který je ovlivněn etickými požadavky a limitovanými finančními prostředky. Náklady na provoz oddělení rostou a mezi povinnosti staniční sestry patří hledání rezerv, případně efektivní snižování nákladů, aniž by bylo ohroženo zdraví pacientů. A v tom jsou jí informační technologie neocenitelnými pomocníky.

Jak šetříme náklady na léky

Významnou položku v celkových nákladech oddělení (kde je možné racionalizovat spotřebu i náklady) jsou léky a speciální zdravotnický materiál (SZM). Naše oddělení má rozpracovány finanční limity týdenních nákladů na spotřebu materiálů a léků a tyto limity jsou pro všechny členy ošetřovatelského týmu závazné. Za dodržování limitů nákladů za zdravotnický materiál osobně odpovídá staniční sestra, za dodržování limitů nákladů za léky odpovídá vedoucí lékař. Protože ale na našem oddělení pouze staniční sestry objednávají jak zdravotnický materiál, tak léky, je v podstatě hlídáním konkrétního limitu v konkrétním týdnu pověřená vždy staniční sestra. V její kompetenci je po dohodě s vedoucím lékařem změnit spektrum objednávaných léků podle aktuální nabídky nemocniční lékárny a současných cen léků na trhu, což vede k racionalizaci lékové preskripce na našem oddělení.

Generika

Jako příklad je možné uvést generické léky. Generický přípravek (lék) obsahuje stejnou, identicky účinnou látku jako přípravek originální (vyrobený výrobcem, který jej jako svůj patent uvedl na trh). Zachována je i jeho léková forma a bioekvivalence. K ulehčení a upřesnění práce s hledáním léků slouží schválená databáze léků, takzvaný automatizovaný informační systém léčivých přípravků. Ceny generických léku jsou však proti originálním lékům výrazně nižší. Protože generických léků je na trhu mnoho, lze i mezi nimi najít zajímavé cenové rozdíly. Pro potřeby oddělení s omezeným finančním limitem jsou tudíž ekonomicky výhodnější.

Lékárenský informační systém a další nástroje úspor

Zavedením lékárenského informačního systému se na oddělení snížila zásoba léků a SZM, které podléhaly kontrole expirace, čímž se odstranily likvidační ztráty léků a zboží s prošlou expirační dobou. Při kumulaci léků, u kterých nepředpokládáme jejich využití, využíváme možnost vrácení ústavní lékárně nebo burzu léků. Do lékárny stačí elektronicky napsat vratku a cena vrácených léků se vrátí v příští objednávce. Burza léků je námi vytvořený interní elektronický seznam „přebytkových“ léků na našich stanicích s uvedením účinné látky, počtu kusů, velikostí dávky a stanicí, kde lék lze získat. Burzu léků lze využívat prostřednictvím informačního portálu našeho oddělení, do kterého mají přístup jen osoby pověřené, nikoliv všichni zaměstnanci oddělení nebo nemocnice. Staniční sestry tak mohou mezi svými stanicemi vyměňovat léky, které aktuálně potřebují a které na jiné stanici zůstávají nevyužity. Nemusejí tedy zbytečně objednávat stejný lék a platit poplatek za léky psané „statim“, lék mají k použití prakticky ihned. V neposlední řadě tím snižují náklady celého oddělení za duplicitní preskripci. Další z možností, jak omezit náklady na léky, je využívat akcí lékárny. Obzvlášť výhodné jsou akce určité skupiny léku za 1 Kč, o kterých informuje šéflékař oddělení zodpovědný za preskripci léku, sledování pozitivního listu a celkového limitu oddělení. Tyto akce jsou samozřejmě předávány na oddělení elektronicky.

Spotřební zdravotnický materiál

Další významnou položkou je spotřební zdravotnický materiál. Tvoří jej veškeré jednorázové pomůcky – rukavice, injekční stříkačky, jehly, infúzní sety, tedy položky v poměrně v nízkých cenách, ale velkých objemech k odběru. Objednávka probíhá elektronicky, v nemocničním informačním systému, což staniční sestře dává aktuální přehled o celkové ceně provedené objednávky i o spotřebě za jednotlivá období.

Inkontinenční pomůcky

Na oddělení Geriatrie – LDN je k zamyšlení i položka za inkontinenční pomůcky. Jedná se o inkontinenční vložky, plenkové a absorpční kalhotky, podložky. Po proškolení personálu jsme zaznamenali i úspory v nákladech na praní prádla. Stačilo jenom, aby si personál lépe uvědomil, jak zvolit správnou velikost S-M-L podle obvodu pasu, a využil tak jejich účinnou savou schopnost. Plenkové kalhotky byly velice často používány větší. Cena plenkových kalhotek se podle druhu velikosti liší. Správnou technikou nakládání s plenkovými kalhotkami a správnou volbou velikosti jsme dokázali v průběhu měsíce snížit náklady na plenkové kalhotky o 1 260 Kč, a to bez jakékoliv újmy pro naše nemocné (tab. 1).

Správné používání inkontinenčních pomůcek nám ušetřilo i náklady za praní prádla. Byly dodržovány standardní postupy při stlaní prádla. Podložky nebyly nahrazeny kapnou nebo prostěradlem, jak to měli některé kolegyně zažité. Jak se pak v měsíční fakturaci ukázalo, úspora činila 3 480 Kč (tab. 2). Těchto nákladových úspor však bylo možné dosáhnout jen tím, že staniční sestra má možnost průběžně sledovat v elektronické podobě veškeré náklady za provoz své stanice a má možnost porovnávat aktuální spotřebu s předchozími obdobími. Veškeré změny proti obvyklému průměru své stanice řeší s vrchní sestrou.

Závěr

Všichni zaměstnanci oddělení jsou povinni dodržovat úsporná opatření týkající se šetření elektrickou energií, vodou, léky, speciálním zdravotnickým materiálem. Staniční sestra může docílit nejen toho, že se dokáže lépe orientovat ve složitější realitě řízení ošetřovací jednotky, ale pozná i skryté zákonitosti, jež se projevují v zdánlivě nesouvisejících událostech. Tento způsob organizace a řízení stanice je však bez elektronické kontroly a využívání informačních systémů prakticky nerealizovatelný. Používání komunikačních a informačních technologií v běžné denní práci staniční sestry umožňuje kontrolovat, srovnávat, racionálně řídit a předvídat pozitivní i negativní události, včetně jejich důsledků a dopadů na denní i dlouhodobý chod a ekonomiku stanice. Využití informačních technologií navíc umožňuje plánování a racionální přípravu na události budoucí a pružnou reakci na aktuální potřeby celého oddělení.

Jarmila Kolková, LDN FTNsP, Praha

Mgr. Květoslava Hošková, Kognitivní trenérka oddělení Geriatrie – LDN FTNsP, edukační sestra, sestra školitelka

 
  • tisk
  • předplatit si