Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2011

Terénní péče v porodní asistenci

Datum: 5. 9. 2011
Autor: Bc. Kristina Stichenwirthová; PhDr. Jana Aiglová

Z recenzního posudku PhDr. Ivety Ondriové, Ph.D:

Z prieskumu vyplynulo, že väčšina žien návštevnú službu pôrodnou asistentkou vôbec nepozná. Vo väčšine získaných dotazní­kov by šestonedieľky návštevnú službu uvítali len v prípade preplácania poisťovňou. Problém je, že väčšina súkromných pôrod­ných asistentiek za službu určitý poplatok vyberá v dôsledku zlej spolupráce s poisťovňami. Rozpracovaná problematika v uve­denom príspevku je vysoko aktuálna, vzhľadom na skutočnosť, že ženy v šestonedelí sú zraniteľné, potrebujú poradiť v sta­rostlivosti o dieťa v otázkach výživy, dennej starostlivosti o novorodenca a v neposlednom rade aj v otázke selfmanagementu. Na základe analýzy výsledkov prieskumu autorky poukazujú na súčasnú situáciu v oblasti postavenia pôrodnej v kompará­cii s kompetenciami pôrodnej asistentky v Nemecku. Výsledky prieskumu sú prehľadne spracované. Vysoko pozitívne hodnotím praktický prínos práce s osobitným dôrazom na veľmi kvalitnú diskusiu.

Souhrn: Cílem práce bylo zjistit, zda ženy znají pojem návštěvní služba v šestinedělí a zda by o ní měly zájem. K průzkumu byla použita metoda dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 100 žen na odděleních šestinedělí Fakultní nemocnice v Plzni a Mulačově nemocnici, a. s. Šetřením bylo zjištěno, že většina žen návštěvní službu v šestinedělí vůbec nezná. Ve větši­ně získaných dotazníků by návštěvní službu využily jen v případě proplácení pojišťovnou. Porodní asistentky pracující v ná­vštěvní službě jsou vzdělávány také v oblasti psychologie a sociologie. Jsou schopny vyřešit všechny problémy trápící ženy a je­jich děti v šestinedělí. Jejich péče je komplexní a v domácím prostředí bezprostředně navazuje na péči nemocniční. Tuto péči nemůže zastoupit žádný jiný zdravotnický pracovník. Dnes, kdy jsou matky propouštěny domů z porodnice po 72 hodinách po spontánním porodu a pátý den po operativním porodu, má návštěvní služba své opodstatnění. (Hofer, 2006.)

Klíčová slova: porodní asistentka – návštěvní služba – komunitní péče – šestinedělí.

(Field care in midwifery)

Summary: The aim of this work was to find out whether the women in childbed of Teaching Hospital Pilsen and Mulač Hospital are acquainted with the concept of visiting service in the puerperium, and whether they would be interested in this kind of service. A questionnaire was used as a survey method. The research sample consisted of one hundred postpar­ tum women in the department of Teaching Hospital Pilsen and Mulač Hospital. The survey showed that most of the women know nothing at all about this service. In most of the questionnaires the women would welcome and use the service only in case of insurance reimbursement.The midwifes that work in visiting service are also educated in psychology and socio­ logy. They are able to solve all kinds of problems that women and their children may encounter in the puerperium. The­ ir care is complex and in the home environment it immediately follows the hospital care. This care can not be practised by any other medical professional. Visiting service is of a high importance and justification, especially nowadays, when the mothers are sent home from hospitals seventy­two hours after the spontaneous delivery and the fifth day after the opera­ tive delivery.(Hofer, 2006)

Key words: midwife – community care – visiting service – puerperium.

Úvod

Komunitní péče je spektrem zdra­votních, sociálních a dalších služeb, poskytovaných nemocným a zdra­vým občanům, rodinám, skupinám určité komunity. Tyto služby doplňu­jí primární péči, jsou určitou alterna­tivou specializované a institucionální péče poskytované v regionální úrov­ni. Komunitní péče je orientovaná ví­ce na skupiny a celé komunity, čin­nosti vycházející z potřeb komunity. Cílem je poskytovat péči v domácím prostředí, umožnit co nejdelší setrvá­ní v komunitě, a to i při zdravotním postižení, závislosti a chronické ne­moci.“ (Jarošová, 2007.)

Šestinedělí je stav, kdy se organis­mus ženy vrací zpět do původního sta­vu před porodem. Žena přijímá novou roli matky. Všechna pozornost se točí kolem nově narozeného dítěte. Mnoh­dy pak ženy zapomínají i na své vlast­ní potřeby. Mnoho žen, převážně pr­vorodiček, má problémy s péčí o novorozence. (Hofer, 2006.)

Porodní asistentka je nelékařský zdravotnický pracovník specializu­jící se na období těhotenství, poro­du a šestinedělí. Mezi její kompeten­ce patří také návštěvní služba v šes­tinedělí, která probíhá v domácím prostředí a navazuje na péči nemoc­niční. V dřívějších dobách byla návště­va porodní asistentkou u šestineděl­ky zcela běžnou. Porodní asistent­ka měla svůj vlastní „obvod“, o který se starala. Patřila mezi velmi vážené osoby. V dnešní době o sobě dávají porod­ní asistentky znovu hodně vědět a bo­jují za své kompetence. Návštěvní služ­ba porodní asistentkou v šestinedělí se znovu dostává do povědomí lidí. Hlav­ně na Moravě.

Cíl

Cílem práce bylo zjistit, zda ženy znají pojem návštěvní služba porodní asis­tentkou v šestinedělí a zda by o ni mě­ly zájem.

Soubor respondentek

Vzorek respondentek tvořilo 100 žen bez rozdílu věku a parity. Vzorek tvo­řily ženy na odděleních šestinedělí po­rodnicko-­gynekologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni a Mulačo­vy nemocnice, a. s. Plzeň.

Metodika

K získání požadovaných informací by­la použita metoda dotazníkového še­tření. Nestandardizovaný dotazník tvořilo 24 otázek. 23 otázek bylo uza­vřených a 1 otázka polootevřená. Prv­ní otázky byly filtrující na získání zá­kladních informací, jako je věková ka­tegorie, nejvyšší ukončené vzdělání a počet porodů. Další otázky se vzta­hují k danému tématu. Výzkum pro­bíhal v období října a listopadu 2009. Dotazníky byly rozdávané v tištěné formě. Bylo rozdáno 115 dotazníků, návratnost byla 87 %, tedy 100 dotaz­níků.

Výsledky

V tabulce č. 1 jsou uvedeny výsled­ky – odpovědi na otázku, zda by že­ny využily návštěvní službu porodní asistentkou, i kdyby nebyla pojišťov­nou hrazena. Výsledky jsou porovna­né s paritou žen. Z tabulky je zřejmé, že by návštěvní službu využily nejví­ce primipary.

V tabulce č. 2 je uvedeno, kolik by ženy byly za návštěvní službu ochot­ny připlatit. V tabulce jsou uvedeny výsledky podle závislosti na pari­tě žen. Tabulka č. 3 představuje, kde že­ny získaly informace o návštěvní službě porodní asistentky v obdobi šestinedělí. Z tabulky je zřejmé, že informace o návštěvní službě jsou minimální.

Dílčím cílem práce bylo zjistit, zda byly ženy v porodnici seznámeny s ná­vštěvní službou porodní asistentky. Na tuto otázku odpovídaly jen vícero­dičky. Ze 47 multipar bylo s návštěv­ní službou seznámeno jen 7 žen. 40 re­spondentek s návštěvní službou po­rodní asistentky v porodnici nikdo neseznámil.

Diskuse

Kdo může vykonávat návštěvní službu

Kompetentní osobou, která návštěvní službu vykonává, je porodní asistent­ka. Na základě registrace u zdravot­ního odboru krajského úřadu může pracovat jako soukromá porodní asi­stentka. Pokud má smlouvu se zdra­votní pojišťovnou, může pracovat na tzv. vyžádanou péči, kdy žena od své­ho gynekologa obdrží formulář č. 06. Tuto péči může vykonávat také po­rodní asistentka pracující u obvodní­ho gynekologa, pokud má lékař kód návštěvní služby nasmlouvaný. Kód uplatňující se v návštěvní službě má být nasmlouvaný s poskytovateli této služby, to je odbornost 921 – porodní asistentka. Pak se v případě poskyto­vání této péče stanovuje hodnota bodu ve výši 1 Kč. Pro výkony dopravy v ná­vštěvní službě se hodnota bodu stano­ví na 0,91 Kč (telefonická konzultace MZ ČR).

Rozdíly dvou krajů

Z průzkumu bylo zjištěno, že návštěv­ní služba porodní asistentkou u šesti­ nedělek není v Plzeňském kraji využí­vána. Podle všeho nejsou ani porodní asistentky, které tuto službu vykoná­vají. Výsledky průzkumu byly srovná­ny s výsledky bakalářské prace E. Sed­láčkové ze Zlína. Jako jeden z mála krajů se ve Zlínském kraji návštěvní služba dodnes zachovala a ženy ji pra­videlně využívají. Ze zjištěných informací mají také porodní asistentky ve Zlínském kraji lepší spolupráci s pojiš­ťovnami a tyto služby jim proplácejí. (Sedláčková, 2009.)

Jak je to u sousedů – v Německu

Srovnejme systém terénní péče po­rodních asistentek v České republice a Německu. V České republice: výkon 06211 – Návštěva těhotné nebo matky v šestinedělí ženskou sestrou – je uve­dena ve vyhlášce č. 439/2008 Sb., kte­rou se mění vyhláška č. 134/1998 Sb., kte­rou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů. Výše uvedený výkon je plně hra­zen ze zdravotního pojištění a je prováděn za splnění uvedených podmínek 1krát v tě­hotenství a 3krát v šestinedělí. Podmínkou úhrady zdravotní péče z veřejného zdravot­nictví je, že zdravotnické zařízení má uza­vřenou smlouvu s příslušnou zdravotní po­jišťovnou, u které je žena pojištěna, a dále tato návštěva musí být indikována registru­jícím gynekologem (telefonická konzultace MZ ČR).

V Německu má žena možnost také am­bulantního porodu. K dispozici má po­moc v domácnosti, která může být vyžádá­na pomocí speciální žádanky u pojišťovny. Porodní asistentky mohou tuto žádanku potvrdit na prvních šest dní po porodu. Pro více dní potřebuje šestinedělka potvr­zení od lékaře. Doma se pak může vyvíjet nový rodinný život nerušený nemocniční rutinou. (Harder, 2005, s. 212.)

Dále může porodní asistentka navštěvo­vat šestinedělku v prvních dnech i dvakrát denně. Tyto návštěvy jsou pojišťovnou pro­placeny. Mladým rodičům to přinese hod­ně jistoty. Je pro ně příjemné, že nemusí být všechny jejich otázky zodpovězeny na­jednou. Kvůli náročnému časovému plánu porodní asistentky a delším dojezdovým vzdálenostem se tyto dvě návštěvy den­ně příliš nevyužívají. Podle revize záko­níku o porodních asistentkách v Německu z 1. 7. 1996 mohou porodní asistentky v ča­sovém úseku od 11. dne do konce 8. týdne po porodu provést až 16 návštěv nebo pora­denství, které jim pojišťovna proplatí. Porodní asistentky k těmto návštěvám nepo­třebují žádná lékařská doporučení. Záleží jen na ženě a porodní asistentce, jak se na návštěvách podle potřeby domluví. (Har­der, 2005.)

Po dokončení 8 týdnů je návštěva porod­ní asistentkou jen na lékařský předpis. Že­na ale může využít do ukončení kojení dvě telefonické konzultace nebo dvě domácí ná­vštěvy za účelem rady ohledně kojení. Tyto služby jsou také pojišťovnami propláceny. Proto se doporučuje ženu na konci šestine­dělí o těchto službách informovat. (Harder, 2005.)

Nedostatek informací?

Z průzkumu také vyplynulo, že informa­ce žen o návštěvní službě v šestinedělí jsou minimální. Výsledky byly srovnány s vý­sledky bakalářské práce E. Sedláčkové ze Zlína. Ve Zlíně je systém terénní péče velmi propracovaný a lékaři a porodní asi­stentky spolu spolupracují. (Sedláčková, 2009, s. 37.) U nás si mnoho lékařů myslí, že je tato služba zbytečná. Spolupráce s lé­kaři je minimální. Mnoho lékařů bere porodní asistentky spíš jako konkurenci a ne jako partnera, který zkvalitní péči.

Závěr

V práci byly zpracovány informace získané dotazníkovým šetřením. Hlavním cílem by­lo zjistit, jestli ženy návštěvní službu porod­ní asistentkou v šestinedělí znají, a pokud ano, zda by o ni měly zájem. Z průzkumu vy­plynulo, že většina žen návštěvní službu vů­bec nezná. Ve většině získaných dotazníků by šestinedělky návštěvní službu uvítaly jen v případě proplácení pojišťovnou. Problém je, že většina soukromých porodních asistentek za službu určitý poplatek vybírá v důsledku špatné spolupráce s pojišťovnami.

V jakém rozměru se obor porodní asis­tentka bude vyvíjet dál? To záleží především na porodních asistentkách. Budou ochotny plně převzít své kompetence a zodpověd­nost? Budou hrdé na to, že vykonávají jed­no z nejkrásnějších a nejradostnějších povo­ ání na světě?

Doporučení pro praxi

V dnešní době je informovanost žen o ná­vštěvní službě minimální. Většina žen služ­by porodní asistentky vůbec nezná a jen ma­lá část získala informace od známých nebo v porodnici. Proto byl navržen informační leták, který by mohl posloužit ženám k zís­kání informací o terénní péči porodních asi­stentek. Letáky by byly umístěny v gyneko­logických ambulancích a porodnicích.

Bc. Kristina Stichenwirthová, Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni

PhDr. Jana Ajglová, ředitelka Vyšší odborné školy zdravotnické Dr. Ilony Mauritzové, Plzeň

Literatura:

1. Hanzlíková A. a kol. 2007. Komunitní ošetřovatelství. 1. České vydání. Martin SR: Vydavateĺstvo Osveta, 2007, 272 s. ISBN 978-80-8063-257-1.

2. Harder U. 2005. Wochenbettbetreuung in der Klinik und zu Hause. 2., überarbeitete Auflage. Stuttgart: Hippokrates Verlag in, 2005, 284 s. ISBN 978-3-8304-5330-7.

3. Hofer S, Sázs N. 2006. Hebammen gesundheitswissen für Schwangerschaft, Geburt und die Zeit danach. Munchen: Grafe und unzer ver- lag GMBH, 2006, 304 s. ISBN 978-3-7742-7463-1.

4. Jarošová D. 2007. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2007, 99 s. ISBN 978-80-247-2150-7.

5. Sedláčková E. 2009. Problematika žen v šestinedělí v péči porodní asistentky v terénu, bakalářská práce, 2009.

Recenzovaly:

PhDr. Iveta Ondriová Ph.D. Fakulta zdravotníckych odborov PU v Prešově

Mgr. Vlasta Dvořáková, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Katedra zdravotnických studií

 
  • tisk
  • předplatit si