Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2012

Sestra a drogy

Datum: 9. 1. 2012
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

Na lůžkové části chirurgického oddělení pracovala sestra, u níž byla zjištěna závislost na lécích. Šlo o Stilnox, Hypnogen a Diazepam. Po zjištění závislosti jí byla navržena odvykací léčba, se kterou souhlasila a které se podrobila. Po ukončení odvykací léčby byla sestra přeložena na chirurgickou ambulanci, neboť dle názoru psychiatrů to pro ni bylo vhodné pracoviště a nebyl již důvod k ukončení práce ve zdravotnictví. Sestra se sice v nové práci rychle zorientovala, nicméně po nějaké době bylo opět zjištěno zneužití léků. Sestra byla opět přeložena na jinou ambulanci, na dětské oddělení, kde neměla přístup k lékům, které zneužívala.

Co vyplynulo z neinformovanosti

Lékaři dětského oddělení o léčbě závislosti u této sestry informováni nebyli. Sestra tudíž měla přístup ke všem systémům v počítači. Byla pracovitá a velmi aktivní, lékařům vyhověla a pomáhala i nad rámec svých pracovních povinností. Vzhledem k dobrým vztahům, které si vybudovala, a neinformovanosti kolegů se stalo, že když jednoho lékaře požádala, aby jí předepsal lék na spaní, ten jí nejprve vysvětlil, že to pro ni není vhodné vzhledem k jejímu věku, ale pak jí vyhověl a předepsal dvě balení.

Druhý den se však lékaři domluvili a zjistili, že tento lék předepsalo pět z nich! Dotazem v místní lékárně bylo zjištěno, že si sestra elektronicky vystavovala opakovaně recepty na jména všech pěti lékařů. Aby to mohla učinit, musela znát hesla, kterými byla chráněna PC lékařů. Ta znala, neboť se svolením lékařů připravovala na počítači žádanky na vyšetření, zpracovávala další dokumentaci apod.

Jak to skončilo? Lékaři, kteří umožnili zneužití elektronického vystavení receptu, dostali vytýkací dopisy. Sestra odešla ze zdravotnického zařízení a podrobila se další odvykací léčbě.

Lékaři se oprávněně odvolali

Při řešení problému bylo zřejmé, že se všichni, včetně přímé nadřízené sestry, snažili věc řešit ve snaze sestře pomoci. To dokládá skutečnost, že vrchní sestra po prvním zjištění závislosti sestry bez prodlení zařídila léčbu a sestru přesvědčila, aby se podrobila dlouhodobému odvykání při hospitalizaci.

Sestrou předepsané léky pro vlastní potřebu byly za přímou úhradu pacienta, takže žádná materiální škoda nemocnici nevznikla. Vystavování žádanek na vyšetření indikované lékařem je v kompetenci kvalifikované sestry, která má administrativní úkony v pracovní náplni. Pokud sestra vystavovala žádanky na vyšetření v počítači, logicky měla volný přístup k otevřenému počítači lékaře. Je diskutabilní, že lékařům bylo vytýkáno zneužití jejich počítače, zejména, je-li tato praxe zavedena v celé nemocnici a oni o lékové závislosti sestry nebyli informováni. Proto se oprávněně proti obsahu vytýkacího dopisu odvolali.

Jaké řešení zvolit?

Léková závislost, která výrazně ovlivňuje psychiku, je ve zdravotnictví nepochybně kvalifikovaným důvodem k ukončení pracovního poměru. Léková závislost je překážkou kvalitního a bezpečného poskytování ošetřovatelské péče. Dalším poznatkem je, že zneužití léků u lékově závislého zaměstnance ve zdravotnickém zařízení ať již v lůžkové části, nebo v ambulanci, prakticky nelze zabránit.

Diskutovanou otázkou zůstalo, kdy měl být pracovní poměr se sestrou ukončen: Při řešení se vycházelo z doporučení psychiatrů, kteří měli sestru v péči při odvykání, a ze zdánlivého nadhledu sestry. Pracovní poměr byl ukončen dohodou. Za chybu je považováno, že dětské oddělení nebylo o závislosti sestry na lécích dostatečně informováno.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková 

 
  • tisk
  • předplatit si