Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2012

Pražská záchranka funguje již 155 let

Datum: 1. 10. 2012
Autor: mhe

 

Když 8. prosince roku 1857 vznikl Pražský dobrovolný sbor ochranný, přihlásilo se do něj na doporučení barona Päumanna, tehdejšího ředitele c. k. Policie pražské, 36 dobrovolníků. Zdravotníci byli jen tři z nich.

 

Dnes má tato příspěvková organizace – Pražská záchranná služba zřizovaná hlavním městem Prahou – 433 zaměstnanců, z toho 335 zdravotníků. A přestože se postupem času měnil způsob práce zdravotníků, zdravotnické vybavení i záchranářská technika, obětavost a snaha pomoci při záchraně životů a zdraví lidí zůstává jejím krédem i dnes – 155 let od jejího založení.

 

V rámci tohoto významného jubilea připravila pražská záchranka hned několik akcí. V září si mohli návštěvníci Valdštejnské zahrady v Praze prohlédnout historické i současné sanitní vozy, v jednacím sále Parlamentu ČR se konal seminář o první pomoci s praktickými ukázkami zásahu, techniky a výukových modelů a na pražském magistrátu se 21. září sešli záchranáři na odborné konferenci, kterou pak večer zakončili metodickým cvičením českých i zahraničních záchranných služeb nazvaným „Pražská 155”. Tím však oslavy zdaleka nekončí. „Budou probíhat celý rok,” slibuje mluvčí záchranky Bc. Jiřina Ernestová.

mhe

 
  • tisk
  • předplatit si