Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2012

Dítě dnes můžete zabalit i do bambusu

Datum: 3. 12. 2012
Autor: Redakce Florence

Nejdůležitější součástí šatníku každého malého dítěte jsou pleny. Tytam jsou časy, kdy se děti balily jen do plenek látkových. Dnešní doba přeje hlavně plenkám jednorázovým, které mají vynikající absorpční schopnosti, a na výhody přírodních materiálů se trochu pozapomnělo.

Vzpomíná se pouze na nevýhody pratelných plen – na jejich vyvařování v hrncích na kamnech a nekonečné hodiny strávené při žehlení. Na přelomu tisíciletí se však na český trh dostaly opět pleny pratelné – vzhledově připomínají pleny jednorázové, ale nemusí se vyvařovat ani žehlit. A nevyrábějí se už jen z bavlny. Dítě tak lze zabalit např. do bambusu nebo konopí. Jaké pleny jsou tedy lepší – látkové, či jednorázové? A jaký mají dopad na rodinný rozpočet, životní prostředí a samozřejmě na zdraví dětí? Následující řádky se pokusí přiblížit, jaké jsou jejich plusy a minusy.

Dětské pleny prošly v průběhu posledních let mnoha změnami. V 90. letech minulého století objevili čeští rodiče lákavou novinku – pleny na jedno použití. U mladé generace zvítězilo pohodlí a snaha „být in“, ale také touha vyzkoušet něco nového. To bylo často podpořeno vyprávěním babiček o nekonečných hodinách strávených u kamen a u žehlicího prkna. S nadšením byly papírové pleny, tzv. jednorázovky uvítány také v nemocnicích, ústavech sociální péče či domovech důchodců. Dovednost skládání látkových plen se téměř vytratila.

Co očekávají rodiče od kvalitní plenky?

aby se v ní všechno zachytilo a nic neprosáklo ven,

aby byl zadeček dítěte v suchu,

aby se v ní dítě cítilo pohodlně,

vlastní komfort – rychlé přebalování, snadnou manipulaci, příznivou cenu a minimum času stráveného s plenkami (při nakupování, praní, apod.),

aby neohrožovala zdraví dítěte (obsahem cizorodých látek),

aby byla šetrná k životnímu prostředí

a aby se dítě nošení plen brzy odnaučilo.

 

Plenková terminologie

Pleny opravdové (real nappies) jsou pleny pratelné a vyrobené z přírodních materiálů (bavlna a biobavlna, flanel či froté, konopí a bambus). Pro lepší absorpci a rychlejší schnutí mohou být savá jádra vyrobena z polyesteru či viskózy. Patří sem klasické čtvercové pleny i moderní plenkové systémy. Opravdové pleny považujeme za pleny šetrné k životnímu prostředí, zdraví i naší peněžence.

Jednorázové pleny lze rozdělit do dvou kategorií: a) Ekopleny – všechny druhy šetrných plen, někdy též nesprávně nazývané kompostovatelné pleny. Jejich jednorázové užití je řadí mezi jednorázovky, jejich následná recyklace – biologický rozklad – je k životnímu prostředí nesrovnatelně šetrnější, než je tomu u klasických jednorázovek.

b) Plenky na jedno použití – jsou složeny z propustné fólie (většinou polypropylen), nasákavé vložky (většinou buničina, která je pro zvýšení nasákavosti doplněna gelovým absorbérem na bázi polyakrylátů), nepropustné folie k ochraně prádla (polyetylen), lepicích pásků či suchého zipu a gumiček.

Moderní opravdové pleny jsou na údržbu časově méně náročné než klasické čtvercové pleny a patří dnes mezi nejoblíbenější opravdové pleny. Jsou pratelné a manipulace s nimi a jejich údržba jsou snadné – nežehlí se, nevyvářejí. Tvarem jsou přizpůsobeny dětskému zadečku. Vzhledem připomínají jednorázové plenkové kalhotky. V praxi jde však o pleny, které se vkládají do svrchních kalhotek. Pouze „all-in-one“ se používají samostatně.

a) Froté pleny – čtvercové pleny (jakoby malé ručníčky), kde díky velké savosti stačí jedna na přebalení; lze je skládat jako klasické čtvercové plenky. K dostání jsou ve více velikostech.

b) Vázací pleny – jsou z neběleného bavlněného úpletu, okolo pasu se zavazují šňůrkami. Pro lepší savost je lze kombinovat se čtvercovými plenami (látkovými či froté). Lze je použít i jako „zdravotní“ plenky pro správný vývoj kyčlí u novorozenců. Plenky mají jednu velikost, kterou lze přizpůsobit dítěti.

c) Vícevrstvé pleny – mají tvar obdélníku ušitého z většího počtu vrstev, ve středu pleny až z osmi, ve vnější části ze čtyř. Velmi dobře sají. Vyžadují skládání, i když o dost méně než čtvercové.

d) Tvarované pleny – rovněž se skládají z více vrstev, jejich tvar (vykrojení okolo nožiček) je přizpůsoben tak, aby na zadečku dobře seděly.

e) Kalhotkové pleny (klasické moderní) – svým vzhledem odpovídají jednorázovým papírovým plenám. Zapínají se na suchý zip a okolo nožiček a na zádech mají všité gumičky. Uvnitř je savé jádro. Nemusí se skládat.

f) Tréninkové kalhotky – když je čas začít chodit na nočník, přicházejí na řadu tréninkové kalhotky. Vypadají jako spodní prádlo, mají integrovanou jednoduchou savou a nepropustnou vrstvu. Kalhotky jsou schopny zachytit případnou nehodu a zabránit tak kompletnímu promočení oblečení.

g) All-in-one (vše v jenom) – je kalhotková plena se svrchní vodu nepropouštějící vrstvou, používá se tedy bez svrchních kalhotek.

Všechny opravdové pleny vyžadují svrchní kalhotky, jejichž vzhled i materiál také zaznamenal pokrok. Neprodyšná PVC fólie, známá u starších typů svrchních kalhotek, byla nahrazena novými materiály: přírodní 100% ovčí vlna, nepřírodními – polyester s PUL zátěrem, fleece, mikrovlákno atd.

V současnosti rozlišujeme tři základní druhy svrchních kalhotek:

a) Kalhotky z polyesteru (někde i ve směsi s bavlnou) – s polyuretanovým zátěrem (PUL), zadrží vodu a propouští páru, oblečení zůstává suché a pokožka se díky prodyšnosti nezapaří.

 

b) Kalhotky ze 100% ovčí vlny – s vysokým obsahem lanolinu (který slouží jako impregnace); nasají do sebe velké množství tekutiny, aniž ji propustí ven (na oblečení). Kalhotky se navíc močí regenerují, nemusí se často prát, stačí je nechat vyvětrat. Díky výborným izolačním vlastnostem vlny udržují optimální tělesnou teplotu v zimě i v létě. K dostání jsou buď v pletené, či filcované podobě.

c) Kalhotky z fleecu – fleece má podobné vlastnosti jako vlna – nasává vlhkost do sebe, je úplně prodyšný.

Svrchní kalhotky se zapínají na suchý zip či cvočky nebo jsou natahovací (se šňůrkou či gumičkou v pase, případně na knoflíček).

Jsou tedy lepší pleny látkové, nebo jednorázové? Látkové pleny jednoznačně vyhrávají šetrností k životnímu prostředí. I výroba pratelných plen a jejich používání představují určitou zátěž pro přírodu, mnohé ze surovin jsou ale obnovitelné (bavlna, vlna aj.). Spotřeba surovin se u jednorázových plen uvádí až 50krát vyšší než u plen látkových. Pro jejich výrobu se používají zdroje obnovitelné (např. celulóza, kukuřičné škroby apod.), ale i neobnovitelné (fólie, absorpční gely vyrobené z ropy).

Finanční zátěž při spotřebě plen

Jednorázové pleny se nakupují postupně, takže finanční náročnost se nemusí zdát příliš vysoká, konečná suma se ale může za dobu, co dítě pleny nosí (asi 2 roky), vyšplhat až na 20 000 Kč. U výbavičky z látkových plen je třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady, které se podle zvoleného typu pohybují okolo 6 000 až 10 000 Kč. Tyto pleny se však dají použít vícekrát.

Vliv plen na zdraví dětí

Je všeobecně známo, že používání látkových plen má pozitivní vliv na správný vývoj kyčlí. Látková plena je k pokožce dětí šetrnější, je prodyšná.

Oblíbenost klasických látkových plen

I přes bohatou nabídku jednorázových dětských plen jsou látkové pleny základem každé kojenecké výbavičky. Je možné je navíc použít jako ochranu při odříhnutí miminek nebo jako hygienickou podložku do postýlky apod. Využívají-li se plenky pro přebalování, postačí je doplnit svrchními nepropustnými kalhotkami.

Péče o dětský zadeček

Velmi důležité je také dbát o pokožku dítěte pod plenkami. Kůže novorozence je velmi citlivá, obzvlášť v oblasti plenek, kde je vystavena celodennímu působení moči a stolice. Zde je několik tipů z praxe, jak se o dětský zadeček co nejlépe postarat:

často přebalovat,

používání látkových plen je pro dítě samozřejmě lepší, protože se pokožky dotýkají přírodní materiály,

zadeček neomývat mýdlem ani jinými přípravky s obsahem tenzidů,

nepoužívat parfémované klasické vlhčené ubrousky,

dítě nechávat co nejvíce rozbalené,

pokožku stačí čistit vodou nebo olejíčkem,

krémy nepoužívat po každém přebalení! Stačí jednou denně nebo v případě zarudnutí pokožky.


k věci

Výhody a nevýhody v používání jednorázových a látkových plen

Jednorázové plenky

+ Přebalování je jednoduché.

+ Odpadá práce s praním, žehlením, sušením.

 

Na výrobu pleny je třeba velké množství surovin.

Vzniká velké množství nerecyklovatelného odpadu.

Jsou drahé. 

Dítě si později hůře zvyká na udržování čistoty. 

Není zcela vyloučeno zdravotní riziko (buď ze stopových množství škod- livých látek, nebo z důvodu přehřívání pohlavního ústrojí u chlapců).

Látkové plenky

+ Spotřebovávají méně surovin.

+ Nevytvářejí žádný tuhý domovní odpad.

+ Jsou levné.

+ Dítě se dříve obejde bez

plenek.

+ Není riziko přestupu

chemických látek.

- Dítě se musí častěji

přebalovat.

- Vyžadují práci s praním, sušením a žehlením.

 
  • tisk
  • předplatit si