Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2012

Aby ruce byly naším spojencem

Datum: 6. 2. 2012
Autor: Bc.Markéta Nemšovská

Myslíte si, že si umíte správně umýt ruce? Není to úplně jednoduché. Přitom správná hygiena rukou je efektivním a levným způsobem, jak předcházet nákazám.

Svitavská nemocnice se v programu preven­ce a kontroly nemocničních nákaz zaměřuje na správné provádění hygieny rukou a jejich dezinfekce. Naše veřejné prostory a chodby jednotlivých oddělení jsou osazeny dávkova­či dezinfekce s písemným postupem správ­né hygieny rukou tak, aby toto bylo dostupné všem návštěvníkům, pacientům a perso­nálu nemocnice, kteří se zde pohybují. Naším cílem je poskytování bezpečné a kvalitní péče a k ní patří i informování laické a odborné ve­řejnosti. Jednou z těchto aktivit bylo uspořá­dání akce v rámci Světového dne mytí rukou v loňském roce, kdy si správné mytí a dezinfek­ci rukou mohli u nás všichni zájemci vyzkou­šet. Jak to dopadlo?

Ruce pod osvitovou lampou

S nabídkou osvěty, jak si správně umýt a vy­dezinfikovat ruce, oslovily návštěvníky nemoc­nice studentky SZŠ, Svitavy, spolu s personálem nemocnice. Nabídli jsme jim možnost vydezin­fikovat si ruce při vstupu do nemocnice i při je­jím opuštění. Zájemcům jsme vysvětlili, jak si ruce správně umýt, a tento postup dostali ještě písemně. Pod osvitovou lampou si pak vyzkou­šeli, jak čisté ruce po umytí mají. A mohli si tak ověřit, zda zvládli doporučený postup na jednič­ku, či zda musí proces zopakovat. A velice čas­to museli. Těm, kteří uspěli na výbornou, jsme dali malý dárek. U našeho informačního stánku jme také účastníky akce požádali, aby vyplnili krátký anonymní dotazník se třemi anketními otáz­kami. Získali jsme tak odpovědi 68 lidí na ná­sledující otázky:

Živá demonstrace správného postupu mytí a dezinfekce rukou
Pod osvitovou lampou – a nyní se ukáže!

1. Domníváte se, že jste měl/a dostatek infor­mací o správném mytí a dezinfekci rukou?

2. Víte, proč je správný postup mytí a dezinfek­ce rukou důležitý?

3. Získal/a jste při této akci další důležité a potřebné informace, které jsou pro vás přínosné?

Náš informační stánek navštívilo jen během dvou hodin přes sto zájemců, dotazník vyplni­lo 68 z nich. Naši zaměstnanci a studentky zdra­votnické školy se na tuto osvětovou akci důklad­ně připravovali. Udělali jsme několik propagač­ních fotografií a natočili krátký, vtipně pojatý šot, se kterým jsme se zúčastnili soutěže vyhlášené k dané problematice firmou B­.Braun. Nezvítězi­li jsme, ale upozornili lidským a příjemným způ­sobem na význam hygienického mytí rukou a je­jich dezinfekce.

Bc. Markéta Nemšovská, náměstkyně OP a MK, Svitavská nemocnice, a. s.

 
  • tisk
  • předplatit si