Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2012

Odborná způsobilost adiktologa

Datum: 5. 3. 2012
Autor: Jana Dvořáková

Dotaz: Jsem všeobecná sestra, vykonávám toto povolání ve zdravotnickém zařízení, kde se léčí drogově závislí. Mohu si požádat o odbornou způsobilost adiktologa?

Odpověď: Adiktolog je relativně nové nelékařské zdravotnické povolání – za výkon povolání adiktologa se považuje činnost v rámci preventivní, léčebné a rehabilitační péče v oboru adiktologie, t.j. prevence a léčba závislostí na návykových látkách a dalších závislostí.

Vzniklo v roce 2008, bylo zařazeno do novely zákona č. 96/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a některých souvisejících zákonů ve znění zákona č. 189/2008 Sb., účinného od 1. 7. 2008.

Úřad MZ ČR

Podle přechodných ustanovení tohoto zákona může Ministerstvo zdravotnictví přiznat na základě žádosti rozhodnutím odbornou způsobilost k výkonu adiktologa (§ 21 a): absolventům nejméně 3letého studia v oborech sociálního, psychologického nebo speciálně pedagogického zaměření, po prokázání alespoň 5 let výkonu činností, které odpovídají povolání adiktologa, ke dni nabytí účinnosti zákona, tj. k 1. 7. 2008, dále všeobecným sestrám po prokázání alespoň 5 let výkonu činností, které odpovídají povolání adiktologa, ke dni nabytí účinnosti zákona, tj. k 1. 7. 2008. K prokázání činností, které odpovídají výkonu povolání adiktologa, vyžaduje ministerstvo pracovní náplň z požadovaného období, tj. z období 1. 7. 2003 – 1. 7. 2008, eventuálně z dřívějšího období v součtu 5 let, vystavenou zaměstnavatelem. Pro posouzení nestačí současná pracovní náplň.

Pokud tedy splňujete podmínky dané tímto přechodným ustanovením, můžete požádat Ministerstvo zdravotnictví o přiznání odborné způsobilosti adiktologa. Žádost najdete na www.mzcr.cz – odborník zdravotník – EZP – nelékařská povolání – žádost o přiznání odborné nebo specializované způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání. Žádost je nutné vyplnit, uložit, vytisknout, podepsat, nechat potvrdit zaměstnavatelem, doplnit pracovní náplní, opatřit 500korunovým kolkem a s úředně ověřenými doklady o vzdělání zaslat odboru vzdělávání a vědy Ministerstva zdravotnictví.

Pokud podmínky přechodných ustanovení nesplňujete, můžete získat odbornou způsobilost k výkonu povolání adiktologa pouze v souladu s § 21 a) zákona, a to absolvováním akreditovaného zdravotnického bakalářského studia pro přípravu adiktologů (pokud již nejste zapsána do akreditovaného kvalifikačního kursu zahájeného ještě v roce 2011).

Jana Dvořáková, MZ ČR

 
  • tisk
  • předplatit si