Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2012

Absorpční prostředky a produkty pro péči o pokožku při inkontinenci

Datum: 2. 4. 2012
Autor: MUDr. Lukáš Horčička; PhDr. Zdeněk Kučera

Ztráta schopnosti ovládat vylučování moči patří mezi vážná postižení člověka v každém věku a promítá se do všech oblastí společenského života. Při inkontinenci dochází k nežádoucímu a bezděčnému úniku moči do takové míry, že to postiženému jedinci způsobuje nepřijatelnou hygienickou, sociální a ekonomickou situaci, a tím ovlivňuje kvalitu jeho života. Tato skutečnost působí negativně i na okolí postiženého člověka. Inkontinenci lze v mnoha případech úplně vyléčit nebo se alespoň dají podstatně zmírnit její projevy, což vede k opětovnému zařazení pacienta do normálního života.

Mezinárodní společnost pro kontinenci (ICS) definuje v současné době inkontinenci moči jako jakýkoliv bezděčný únik moči. Pocit „pomočení se“ vnímá jinak osoba zdra­vá, mladá a jinak starší nebo společensky ak­tivní. Snížení sociálních a pohybových aktivit vede například k omezení cestování a inkonti­nentní pacient přestává mít kontakt s příbuzný­mi i přáteli.

U žen se inkontinence liší podle věkové sku­piny sledované populace a její výskyt se zvyšu­je se stoupajícím věkem 23,3 % – 55,6 %. U žen starších 60 let se vyskytuje inkontinence moči 1,5–2krát častěji než u mužů. Přes vysoký výskyt v populaci ženy vyhle­dávají odbornou pomoc pozdě i z důvodu nízké úrovně informovanosti veřejnosti. Kvůli nepří­znivému sociálnímu efektu tohoto symptomu se hodně pacientů trápí, pociťuje stud, zdráhá se připustit si své potíže a snaží se o zatajení pří­tomnosti inkontinence.

Absorpční prostředky

Velmi důležitým prostředkem v péči o inkonti­nentní pacienty jsou savé (absorpční) prostřed­ky, vložky, kalhotky, pleny a podložky. Použití savých materiálů by mělo být indikováno v ná­sledujících situacích:

  • pacienti očekávající vyšetření,
  • pacienti očekávající chirurgický zákrok,
  • pacienti čekající na efekt probíhající léčby,
  • pacienti, pro které je nevhodné vyšetření či aktivní léčba,
  • pacienti, kteří podepsali informovaný sou­ hlas s odmítnutím více účinné léčby.

Byly vytvořeny tři hlavní faktory výběru vlo­žek pacientem:

1. preference pacienta – vložka musí být účin­ná, pohodlná a přizpůsobivá;

2. stupeň inkontinence – množství uniklé moči za časový interval, síla proudu unika­jící moči, specifikace typu inkontinence;

3. duševní a fyzická schopnost pacienta – musí chtít se naučit vložky, pleny a kalhotky správ­ně používat.

V oblasti absorpčních pomůcek došlo k prud­kému technologickému rozvoji zejména díky vývoji tzv. superabsorbentů, materiálů na zá­kladě polymerů, které pojmou 5–7krát více te­kutiny než buničina. Na trhu se vyskytuje celá škála vložek i kalhotek, které se liší nejenom vzhledem, ale také kapacitou zadržené moči.

Metodika preskripce vložek a kalhotek je v Čes­ké republice definována zákony (č. 298/2011 Sb. a č. 369/2011 Sb.), ve kterých, vzhledem k úhra­dě savých pomůcek ze zdravotního pojištění, jsou stanovena maximální množství absorpčních pro­středků na časový interval, dále pak finanční li­mity na časový úsek a současně je garantována 100procentní úhrada. Pro potřeby preskripce je inkontinence rozdělena do tří stupňů dle množ­ství uniklé moči. Množství pomůcek není ne­dostatečné (150 ks/měs.). Problém spočívá spíše v dalším zmatku právní úpravy, která umožňu­je několikerý výklad. Je stanovena 100% úhrada a je limitována kusovým a finančním limitem. Při jistém výkladu by mohlo dojít ke snížení kvality hrazených inkontinenčních prostředků, případně k doplatkům v zájmu zachování stávající péče. Důležité je stanovení správného typu po­můcky podle stupně inkontinence (Metodika VZP 1. 1. 2012). Jednotlivé typy pomůcek nelze preskripcí kombinovat. Situace v metodice pre­skripce se tím výrazně zkomplikovala a vede k dezorientaci jak pacientů, tak lékařů.

Ochrana pokožky

U inkontinentních pomůcek se hodnotí tyto vlastnosti: jednoduchá manipulace s pomůc­kou, dobrá schopnost absorpce (pohlcují pa­chy, brání množení mikroorganismů, neutrali­zují metabolity moči) a především dobrá pro­dyšnost. Při používání vhodného typu pomůcek lze nejen předcházet kožním podrážděním (svě­dění, zarudnutí, mokvání pokožky), ale lze je i léčit, pokud již vznikla. Z řady provedených studií vyplývá, že již po několika týdnech adekvátní péče i o těž­ce inkontinentní seniory, kde jiná, například operační léčba není možná, lze výrazně zlep­šit kožní komplikace a projevy při močové in­kontinenci až u 90 % nemocných. U téměř 60 % nemocných může kožní postižení zcela vymizet a nejsou prakticky zaznamenávány žádné vedlejší účinky, např. alergické reakce, kte­ré by vedly ke zhoršení stavu pokožky. V ně­kterých případech může nastat zlepšení nebo vymizení kožních problémů při inkontinen­ci při použití moderních plen a vložek již za pouhý týden.

K dokonalé ochraně kůže genitálií a koneč­níku slouží i celá řada kosmetických přípravků, které účinně pomáhají proti agresivnímu půso­bení unikající moči.

Čisticí pěna je užívána k rychlému a šetrné­mu čištění silně znečištěných partií pokožky při inkontinenci stolice i moči. Díky kreatinu spoleh­livě chrání pokožku před škodlivými vnějšími vli­vy a udržuje ji tak zdravější. Účinně neutralizuje pachy, příjemně a svěže voní.

Tekuté mýdlo slouží k mytí a čištění pokož­ky u starých inkontinentních lidí, dlouhodobě ležících na lůžku. Tukové substance a přiroze­né vlastnosti účinných látek panthenolu a heř­mánku dodávají pokožce pružnost a podporu­jí její regeneraci.

Vlhké ošetřující ubrousky v boxu použí­váme k rychlému a šetrnému čištění intimních partií pokožky při inkontinenci.

Kožní ochranný krém na pokožku chrání pokožku v intimní oblasti, kde je vystavena pů­sobení agresivních látek a tlaku. Krém obsahu­ je panthenol a heřmánek. Nanáší se na pokož­ku v tenké vrstvě.

Lékař by měl pro pacienta nejen najít ade­kvátní druh léčby, ale měl by mu pomoci i s vý­běrem vhodných hygienických pomůcek. Správně zvolený výrobek může výrazně zlepšit kvalitu života pacienta (odstraňuje nepříjemný zápach) a zabránit zdravotním problémům, kte­ré inkontinenci moči provázejí (svědění a zarud­nutí pokožky, proleženiny, infekce).

MUDr. Lukáš Horčička, Urogynekologická společnost

PhDr. Zdeněk Kučera, ředitel České společnosti podpory zdraví, IncoForum

 
  • tisk
  • předplatit si