Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2012

Pomáhající síla nemocničního prostředí

Datum: 2. 4. 2012
Autor: Jarmila Škubová

Pacient přicházející do nemocnice se často bojí a je zmatený. Tyto pocity mohou být na překážku maximálnímu efektu léčebných možností. Proto je třeba využít každé příležitosti, aby pobyt v nemocnici byl pokud možno vnímán jako neškodná, pohodlná a nestresující událost. Interiéry zdravotnického zařízení v tom hrají nemalou a zatím stále nedoceněnou roli.

Interiér zdravotnického zařízení by měl vy­cházet z komplexního pochopení jeho poslání a z profilu pacienta­ uživatele. Tvůrci interiéru by se měli zabývat takovými atributy, jako je se­niorský věk, ztráta ostrosti zraku či jiné fyzické postižení a mentální dispozice pacientů.

Základní rysy zdravotnického interiéru

Aby byl interiér nemocničního prostředí oprav­du působivý, je třeba dodržet všeobecná pravi­dla. Mezi ně patří:

  • Použití materiálů (kde je to technicky mož­né) na dané kulturní úrovni. Použití veselých a pestrých barev. Přitom je třeba mít na paměti, že některé barvy jsou ne­vhodné a mohou ovlivňovat například hodno­cení stavu pacienta – bledost pacientů a tóny pleti, zmást starší nebo postižené pacienty nebo agitovat pacienty a personál, zvlášť u ně­kterých psychiatrických diagnóz.
  • Zajištění dostatku přirozeného denního světla a kde to není možné, pomocí barvy či osvětlení navodit pocit přirozeného denní­ho světla.
  • Lůžka umístit tak, aby byl pacientům umož­něn výhled z okna, kdekoli je to možné. Po­kud výhledy nejsou možné, do jisté míry je nahradí fotografie přírody na zdech, obráz­ky apod.
  • Zajištění dobré orientace na oddělení. Pa­cienti, návštěvníci i zaměstnanci z jiných pracovišť potřebují vědět, kde jsou, kde se nachází jejich cíl, jak se k němu dostat a vrá­tit se. Sebevědomí pacienta je podporováno tím, že prostory oddělení jsou snadno k nale­zení a on nemusí žádat o pomoc. Tuto orien­taci musí podporovat stavební prvky, barvy, stejně jako umělecká díla a značení.

Čistota a hygiena

Zařízení nemocnice musí být snadno čistitelné a udržovatelné. To je usnadněno:

  • vhodnými trvanlivými povrchovými úpra­vami pro každý funkční prostor;
  • úpravami zabraňujícími usazování nečistot ve štěrbinách a spárech;
  • odpovídajícími a vhodně umístěnými pro­storami na úklidové pomůcky;
  • použitím speciálních materiálů, povrcho­vých úprav apod. v péči o prostory, které mají být uchovávány sterilní.

Zajištění dostupnosti prostorů pro pacienty

Všechny prostory určené pro pacienty (uvnitř i venku) je třeba upravit se zřetelem na oso­by s tělesným handicapem. Například podlahy chodeb, chodníky v areálu nemocnice a korido­ry jsou hladké, rovné a dostatečně široké, nejlé­pe tak, aby se po nich mohli vedle sebe pohybo­vat dva vozíčkáři.

Typické ambulantní trasy by měly být jednoduché a jasně definované. Ambulant­ní pacienti by neměli procházet přes nemoc­niční funkční oblasti a ani by se neměli po­tkávat s těžce nemocnými hospitalizovanými pacienty. Návštěvníci by měli mít jednodu­chou a přímou cestu ke každému pacientovi na ošetřovatelské jednotce, bez procházení jiný­mi funkčními oblastmi. Pacienti a návštěvní­ci by měli být odděleni od logistických oblastí. Trasy, po kterých se sváží odpad, recyklovatel­ný a znečištěný materiál, by měly být odděle­ny od tras potravin a čistých materiálů, při­tom obě tyto oblasti by měly být odděleny od cest pacientů a návštěvníků. Převoz zemřelé­ho do márnice by měl být ukryt pohledu pa­cientů i návštěvníků.

Estetické prostředí přispívá k lepší morálce péče o pacienta

Estetika je úzce spojená s vytvořením terapeu­tického prostředí (rodinná, atraktivní). Je to dů­ležité v posilování obrazu nemocnice navenek a také to má význam jako důležitý marketingo­vý nástroj. Lepší prostředí rovněž přispívá k lep­ší morálce v péči o pacienta. O to se zaslouží:

  • zvýšené využívání přirozeného světla, pří­rodní materiály;
  • obrázky na zdech, fotografie a další umě­lecké předměty, otevřené, velkorysé veřejné prostory;
  • konzultační místnosti, kanceláře a denní místnosti by měly mít domáckou a intimní atmosféru;
  • kompatibilita designu exteriéru s jeho okolím.

Nejmodernější trendy vývoje lůžek – několik konkrétních příkladů

V nemocnicích a zařízeních pro dlouhodobou péči stráví pacient na lůžku mnoho času. Pro­to by lůžka neměla být těžkopádná, nepříjem­ná a ošklivá. Měla by být navržena s ohledem na pohodlí pacienta, funkčnost a estetiku. Existu­jí různé typy lůžek: pro léčbu, zotavování, reha­bilitaci, operaci apod.

Prevence dekubitů a bolesti zad ošetřujícího personálu

Dekubity ve zdravotnickém zařízení mohou vzniknout prakticky všude, na všech oddě­leních, u všech pacientů, a to ve velmi krát­ké době – třeba během operace na operačním lůžku nebo u novorozenců v inkubátoru. Po­lohovatelná lůžka a správně zvolená antideku­bitní matrace jsou základní podmínkou prevence dekubitů. Tyto moderní pomůcky jsou někdy drahé, ale vyplatí se do nich investovat. Bylo mnohokrát spočítáno, že vložené pro­středky se několikanásobně vrátí díky ušetře­ným nákladům na hojení dekubitů a léčbu je­jich komplikací. Říká se, že oba účastníci u lůžka – ošet­řující i pacient – stárnou. Na lůžkách dnes máme mnohem více starých lidí, hůře mo­bilních a tedy více náchylných k tvorbě de­kubitů, a na druhé straně je tu stárnoucí per­sonál, který musí šetřit svoje záda. Polohova­telná lůžka s efektivní antidekubitní matrací šetří záda ošetřujícímu personálu a současně brání vzniku dekubitů. Návrháři těchto po­můcek si jsou vědomi, co se od nich očekává a přicházejí stále s novými a novými zlepše­ními a nápady.


Lůžka na všeobecných odděleních

Všeobecná oddělení jsou obvykle nej­frekventovanějšími oblastmi nemocnice a lůžka tam bývají po celou dobu obsaze­ná. Nemají obvykle žádné zvláštní funkce, mají jednoduchý design a jsou vyráběna z nejrůznějších materiálů. Jen v některých moderních zdravotnických zařízeních mají ručně nastavitelná lůžka. Horní část lze nastavit nahoru a dolů, aby pacient mohl sedět a jíst anebo ležet v pohodlné pozici.

 

Ortopedická lůžka. Dnes už i pro naše domácí mazlíčky

S ortopedickými lůžky se setkáme nejen v ne­mocnicích. Mnoho lidí si je pořídí (vypůjčí) pro své osobní pohodlí i pro využití doma. Ortopedické lůžko pomáhá vyhnout se bolesti zad, svalovým potížím a nespavosti. Zdravotní ortopedické lůžko zajistí, že páteř je během odpočinku držena ve správné poloze. Ortopedická lůžka jsou polohova­telná lůžka a jsou navržena s cílem podepírat páteř, kosterní a svalové partie, a tak umožnit zotavení po namáhavém dni. Správný výběr ortopedického lůžka je velmi důležitý . Základní součástí ortopedického nemocničního lůžka je ortopedická matrace, která je nastavitelná tak, aby akceptovala obrysy těla a tlakové body, aby mohla nabídnout optimální podporu. Moderní ortopedická lůžka umožnují náklon jak v rovině vertikální, tak horizontální a kromě funkčních profitů pro pacienta tak ulehčují fyzickou námahu ošetřovatelskému personálu při provádění poloho­vání. Existuje možnost dálkového ovládání náklonu lůžka, jsou postele vyhřívané i vybavené masážními funkcemi. Mimochodem vývoj těchto pomůcek už je tak daleko, že ve světě existují ortopedická lůžka i pro psy.

 

Mateřská lůžka

Mateřské lůžko je druh vzduchové postele s nafukovací matrací a velkým otvorem ve středu, který těhotné ženě umožňuje spát na břiše. Součástí je nafukovací polštář o rozměrech otvoru, který tím, že se více či méně nafoukne, vytváří pro zvětšující se objem břišních partií ženy odpovídající tvar lůžka. Spaní na břiše pomáhá zmírnit tlak na přepracované zádové svaly těhotné ženy. Základní výhodou této postele je, že přidáním nebo ubráním vzduchu vyhoví potřebám úlevy pohybového aparátu. Mateřská postel je obvykle přenosná a může být použita všude tam, kde je potřeba. V nemocnicích se nafukovací matrace nepoužívají. Tuto funkci plní normální polohovatelné lůžko. Jeho konstrukce vychází z toho, že matka po porodu potřebuje obnovit síly a dítě potřebuje řádnou péči a odpočinek.

 

Dětská postýlka

Dětské postýlky jsou základní součástí pediatrického nábytku v nemocnicích. Bývají v různých provedeních, různých materiálů a různých povrchových úprav. V současnosti se s úspěchem v nemocnicích prosazují houpací typy postýlek. Mnoho rodičů dává přednost postýlkám kulatého nebo oválného tvaru se speciálně tvarovanou matrací. Snižuje se pravděpo­dobnost zranění dítěte.

Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si