Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2012

Příslib hezkého jara

Datum: 2. 4. 2012
Autor: Jarmila Škubová, Magda Hettnerová

Příslibem hezkého jara označil 6. ročník Kongresu primární péče, tradiční únorovou akci, prof. MUDr. Jaroslav Blahoš z ČLS JEP, aby vyjádřil jeho dobrou pověst, kterou si během svých dosavadních ročníků získal.

Záštitu převzal primátor hl. města Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svobo­da, CSc., který v úvodním slově pozdravil své kolegy – praktické lékaře i sestry, k nimž, jak se vyjádřil, dosud cítí svou profesní příslušnost. „Je to vy­soce úctyhodná profese, která vyžadu­je nejen odborné, ale i lidské nasaze­ní,“ řekl. Za sestry a porodní asistentky České asociace sester vystoupila Jindra Pavlicová, přičemž ocenila odbornou úroveň sekce praktických sester ČAS, která na kongresu realizuje své vlastní sympozium, letos pod názvem Sestra v ordinaci praktického lékaře a prak­tického lékaře pro děti a dorost.

Slova kritiky ze strany agentur domácí péče

S přednáškou Komplexní péče o pa­cienta v domácím prostředí vystoupi­la Lenka Cejnková, předsedkyně sek­ce domácí péče ČAS. V závěru upo­zornila na problémy, které dnes sestry v domácí péči pálí nejvíc. Domácí péči předepisuje buď ošetřující lékař v ne­mocnici, nebo praktický lékař, kont­rolována však je zdravotními pojišťov­nami. Situace je taková, že pojišťovny nemají dostatek kvalitních revizních sester, a proto revize provádějí lékaři, kteří logicky nejsou vzděláni v ošet­řovatelství. Revizní činnost je navíc prováděna cíleně, plošně a jediným hodnoticím kritériem je záznam v do­kumentaci, přičemž nejsou stanove­na jasná pravidla, jak má tento zá­pis vypadat. „Často se pak setkáváme s tím, že po každé návštěvě revizní­ho lékaře u praktického lékaře dojde ke snížení hodnoty návštěv,“ postěžo­vala si Cejnková. Praktici často mají o domácí péči špatně vedené zázna­my a někdy si domácí péči nedokáží před revizními lékaři obhájit,“ uza­vřela Cejnková.

Primátor hl. města Prahy B. Svoboda s místopředsedkyní sekce nefrologických sester ČAS Jindrou Pavlicovou

Na dostupnost komplexní domácí péče má pak podle jejích slov vliv i po­čet agentur, které ji poskytují, a ome­zuje ji i vícestupňová regulace. „Získat smlouvu se zdravotními pojišťovnami je v dnešní době velice obtížné. Zdra­votnické zařízení musí nejprve projít registrací u krajského úřadu, což je ad­ministrativně i finančně náročné. Re­gistrace sama nezaručuje, že zařízení projde výběrovým řízením. Když výbě­rovým řízením projde, zdravotní pojiš­ ťovně to neukládá povinnost podepsat s ním smlouvu,“ popsala Cejnková.

Kongres primární péče vítá účastníky

Agentury pálí i vyhláška o cenách. Srovnávacím obdobím, podle něhož se stanovují, jsou poslední dva roky. Výkony, které provede agentura do sta procent ve srovnání s tímto obdo­bím, dostane uhrazeny v plné výši. Ty, kterými limit překročí, však dostane uhrazeny již v menším objemu. Následovala přednáška Bc. Jindry Kracíkové, která se rozhovořila o ak­cích Světového dne ledvin. Právní pro­blematikou týkající se sester se zabý­val JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček a etikou v práci všeobecných sester Jin­dra Pavlicová.

Jarmila Škubová, Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si