Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2012

Skupina technických profesí komory nelékařů

Datum: 2. 4. 2012
Autor:

V březnu se sešli na další pravidelné schůzce zástupci přípravného výboru komory zdravotníků nelékařů. Jednu ze skupin tvoří pracovníci technických profesí.

Otázky Florence

Pro Mgr. Petra Mácu ze Společnos­ ti radiologických asistentů ČR, čle­na užšího přípravného výboru ko­mory zdravotnických nelékařských pracovníků

Jaké organizace tvoří skupinu tech­nických profesí komory?

Společným znakem profesí spolupracu­jících v naší skupině je technika a zpra­vidla hodně komplikované (i nákladné) přístroje a zařízení, se kterými denně pracujeme. Není výjimkou, že pracuje­me s přístroji, jejichž hodnota přesahu­ je hodnotu budovy, v níž se nacházejí. Lze říct, že jde vždy o kombinaci techniky, fyziky a medicíny. Dalším spo­lečným znakem je, že profese sdruže­né v naší skupině jsou nepříliš početně zastoupené, v naprosté většině případů však absolutně nezastupitelné jinými zdravotníky – lékaři či ostatními. Ve skupině účinně a efektivně spolu­ pracují zástupci společností: Česká spo­lečnost fyziků v medicíně, Česká spo­lečnost pro zdravotnickou techniku, Společnost biomedicínského inženýr­ství a lékařské informatiky České lé­kařské společnosti J. E. Pukyně a Spo­lečnost radiologických asistentů ČR.

Jaké jsou největší současné problémy vašeho oboru?

Neustále se měnící legislativa. Ve chví­li, kdy se nějaký systém (např. vzdělá­vání) zaběhne, je zrušen či modifiko­ván. Často dřív, než se stačí osvědčit nebo než projeví svoje slabiny. S tím bezprostředně souvisí i velmi omeze­né možnosti ovlivnit obsah legislativy týkající se všech profesí zastoupených v naší skupině. Žádná z našich společ­ností není povinným připomínkovým místem MZ ČR. Máme­-li někde nějaké slovo, vliv, vždy jde o neformální a ne­garantované postavení. To je z dlou­hodobého hlediska nepřijatelné. Zce­la běžně se setkáváme s návrhy legis­lativních norem, které jsou absolutně odtržené od reality, nereflektují me­zinárodní požadavky, jsou sepisovány lidmi neznalými problematiky. Čas­to jde o zásadní zásahy s nedozírný­mi následky. Vysloveně profesní témata jsou na exekutivních místech běžně projed­návána s odbornými lékařskými spo­lečnostmi a s Českou lékařskou komo­rou a často pak dochází k nesmyslným a neopodstatněným výstupům. Máme proto zájem o možnost samostatné re­gulace našich profesí, podobně jako ji mají lékaři. Stejný model je zaveden ve většině zdravotnických systémů, které vnímáme jako následováníhodné. Po­ dotýkáme, že jde vždy o samostatně pracující zdravotníky nesoucí za svou práci klinickou odpovědnost. Na úrovni konkrétních zdravotnic­kých zařízení je jasný trend, kdy napří­klad počet biomedicínckých techniků a inženýrů (ale i dalších technických zdravotnických profesí) sice neustále roste, ale stále neadekvátně tomu, jak složitou (a i nákladnou) techniku me­dicína používá. Biomedicínští inženýři a technici jsou samozřejmostí ve zdra­votnických zařízeních využívajících so­fistikovanou techniku nebo její soubo­ry, kde přejímají komplexní péči o ni. Současný podíl technických profesí na poskytování zdravotní péče je garanto­ván spíše dlouhodobě budovanou dob­rou pověstí nebo zvykovým právem. Vr­cholové managamenty nemocnic jsou složeny především z lékařů a ekonomů, a pokud je v nich zastoupena technická profese, pak i té chybí porozumění pro specifika zdravotnických přístrojů. Navíc technika nemocnice nejsou jen zdravotnické přístroje. Jsou to i technické součásti budov nemocni­ce, např. elektrické rozvody, rozvody medicinálních plynů apod. Při jejich projektování, rekonstrukci a údržbě je ideální spolupracovat se všemi technic­kými zdravotnickými profesemi, které vědí o specifických potřebách jednotli­vých zdravotnických provozů.

Pracovní skupina přípravného výboru ČKZP za technické profese – zleva: P. Máca, Z. Šlégr, F. Lopot, L. Janečková, O. Krahula

Jaké jsou ohlasy na komoru ve vaší členské základně a zůstanou vaše or­ganizace samostatně funkční i přes vstup do ní?

Ohlasy jsou zdrženlivé, komora má pro členy všech zastoupených profesí smy­sl v případě, že se stane povinným při­ pomínkovým místem pro legislativu a že dojde k samosprávnému regulo­vání profese – včetně přiznání způso­bilosti k výkonu povolání. Nikdo ne­předpokládá, že by celoživotní vzdělá­vání převzala komora. Jasně zaznívají obavy z dominance početně nejsilnější profesní skupiny – zdravotních sester. Naším úkolem je za­jistit ve všech orgánech komory adekvát­ní zastoupení našich profesí. Dlužno do­dat, že dosavadní přístup představitelek zdravotních sester tyto obavy rozptyluje a že stále panuje shoda na paritním za­stoupení na nejvyšší úrovni. Všechny zastoupené společnos­ti předpokládají, že zůstanou funkč­ní i po eventuálním vstupu jejích čle­nů do komory a že budou nadále řešit specifické profesní a odborné otázky včetně spolupráce s mezinárodními or­ganizacemi, jichž jsou členy. Toto je nepodkročitelné.

Co si od členství v komoře hlavně slibujete?

Předpokládáme, že komora bude po­vinným připomínkovým místem pří­pravy právních předpisů týkajících se přímo či nepřímo profesí jmenovaných v zákoně č. 96/2004 Sb., že i na krajské či okresní úrovni bude možné se vyja­dřovat k důležitému dění v krajském a okresním zdravotnictví tak, jak to funguje u ČLK. Předpokládáme, že vznikající ko­mora bude zajišťovat stále důležitější právní ochranu svých členů v souvis­losti s výkonem povolání, s poskyto­váním zdravotní péče. Smysl společné komory zdravot­nických pracovníků dále vidíme v síle a váze, kterou takový orgán (vzhledem k počtu zdravotníků, kteří v něm bu­dou sdruženi) představuje.

(Odpovědi byly konzultovány se všemi zástupci technických profesí.)

 
  • tisk
  • předplatit si