Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2012

ANTT : standardní přístup k aseptické technice

Datum: 4. 6. 2012
Autor: Nursing Times
ANTT : standardní přístup k aseptické technice

Častější používání modelu aseptické bezdotykové techniky pro bezpečnou aseptickou praxi pomáhá významným způsobem snižovat výskyt nozokomiálních infekcí.

Před deseti lety byl v Nursing Times uveden článek o novém modelu realizace aseptické techniky v praxi, nazvaný Aseptic Non Touch Technique (ANTT – aseptická bezdotyková technika; Rowley, 2001). Tento článek upozornil na některé problémy v dodržování asepse včetně nedostatečné standardizace techniky a praxe, nejednotné techniky a kontaminace komponentů důležitých pro dodržení asepse dotykem. Autor se zabýval také neúčinným čištěním infúzních portů, nedostatečnou hygienou rukou a zmateným a nepřesným používáním termínů „sterilní“, „aseptický“ a „čistý“ v klinické praxi. Práce zdůrazňovala význam standardizace aseptické techniky a nastiňovala systém realizace ANTT v praxi (Rowley, 2001).

V centru teoretického modelu realizace ANTT v klinické praxi (tinyurl.com/antt-framework) byl jediný a jasný cíl zaměřený na prevenci infekce – zajištění asepse při všech invazivních klinických procedurách, bez ohledu na jejich složitost. Termín „asepse“ je přesný a dosažitelný standard kvality, znamenající absenci patogenních mikroorganismů (Hauswirth a Sherk, 2011). Zaměření modelu na asepsi vycházelo z jednoduchého faktu, že „sterilní“ techniky (vyžadující naprostou absenci mikroorganismů) není možné v typických zdravotnických zařízeních dosáhnout vzhledem k přítomnosti mikroorganismů ve vzduchu. Termín „čistý“ byl vyloučen jako příliš nejednoznačný standard kvality pro invazivní klinické procedury.

V důsledku definování přesné a dosažitelné terminologie se model realizace ANTT v praxi odklonil od konvenčního hierarchického paradigmatu zahrnujícího takzvanou sterilní, aseptickou nebo čistou techniku. Volba těchto technik byla v minulosti obvykle založena na tom, jak zdravotník vnímal nebezpečí infekce hrozící pacientovi; nový model vycházel z opačného přístupu a založil hodnocení rizika na tom, do jaké míry je pacient ohrožen zdravotníkem, technickou náročností procedury a pracovním prostředím.

Tento nový přístup byl rychle přijat po celé zemi. Aseptická bezdotyková technika (ANTT) lépe definuje metody a opatření, jejichž dodržování je nutné během invazivních klinických procedur, aby se zabránilo přenosu mikroorganismů ze zdravotnických pracovníků, používaných pomůcek nebo prostředí na pacienta. Tohoto cíle je dosahováno zajištěním asepse u klíčových předmětů a na klíčových plochách procedury.

ANTT, která je nyní kontrolována Asociací pro bezpečnou aseptickou praxi (ASAP – Association for Safe Aseptic Practice), je v současné době de facto standardní aseptickou technikou ve Velké Británii. Tento model byl schválen různými organizacemi a je používán v různé míře i v dalších 15 zemích. Význam bezpečné aseptické praxe byl uznán ve vládní Bílé knize Winning Ways (britské Ministerstvo zdravotnictví, 2003) a v roce 2008 byl v zákoně o zdravotní a sociální péči (Health and Social Care Act, 2008) formulován požadavek, aby poskytovatelé zdravotnické péče měli zavedenou standardizovanou aseptickou techniku, která bude předmětem vzdělávání a auditu (britské Ministerstvo zdravotnictví, 2008).

Proč je aseptická technika tak důležitá?

O přítomnosti mikroorganismů v klinickém prostředí a jejich vlivu na výskyt infekcí souvisejících se zdravotnickou péčí (nozokomiálních infekcí) se ví, ale stále dokonale nerozumíme všem souvislostem. Je jasné, že významné počty infekcí jsou důsledkem kontaminace invazivních klinických procedur mikroorganismy v důsledku selhání aseptické techniky, zejména prostřednictvím delší dobu zavedených vstupů, které narušují obranné mechanismy pacienta (Loftus et al., 2011). stálá přítomnost mikroorganismů v klinickém prostředí znamená, že aseptická technika představuje pro pacienta poslední obrannou linii před mikroorganismy během invazivních klinických procedur, ať v nemocnici, nebo v komunitě. pokud jde o nozokomiální infekce, kterým je možné předcházet, aseptická technika může být považována za nejběžnější a nejdůležitější opatření zaměřené na prevenci infekcí ve zdravotnictví.

Snižování výskytu nozokomiálních infekcí pomocí ANTT

Aseptická bezdotyková technika zlepšuje aseptickou praxi dvěma způsoby:

zavedením modelu realizace ANTT v praxi, který představuje robustní systém pravidel pro výuku bezpečné a účinné aseptické techniky a odstraňuje mýty a rituály, které mátly a komplikovaly praxi.

všeobecným využíváním doporučených postupů ANTT při běžných klinických procedurách jak v nemocnicích, tak v komunitních zařízeních. Tyto doporučené postupy jsou vyvěšeny na viditelných místech na klinických pracovištích a slouží jako návody pro praxi, racionální výběr prostředků a volbu správné posloupnosti jednotlivých kroků. Tato praxe pomáhá sjednotit a standardizovat postupy. Základem pro model realizace ANTT v praxi, doporučené postupy a z kompetencí vycházející školení pracovníků je 10 hlavních zásad ANTT (viz. níže).

Přístup k praxi podporující ANTT

Výsledek výuky týkající se modelu realizace ANTT v praxi si můžeme ilustrovat pomocí následujícího příkladu. V jedné nemocnici, která byla ve stadiu plánování realizace ANTT, si sestra, která má na starosti kontrolu infekcí, všimla sestry, která již v praxi příkladným způsobem realizovala zásady ANTT – přišla z nemocnice, kde byl model ANTT standardně používán. Z tohoto příkladu je vidět, že dodržování aseptické bezdotykové techniky, založené na nejlepší praxi, lze snadno identifikovat ostatními uživateli ANTT. To je velmi důležitá výhoda, protože kontrola dodržování standardů není závislá pouze na příležitostném a formálním auditu, ale je prováděna kolegy při rutinní každodenní praxi. Pracovníci poučení o principech a realizaci ANTT rovněž při práci používají společný jazyk a mají stejný přístup k hodnocení rizika a obecně k podpoře aseptických postupů.

Diskuze

Pomocí změny v problematické oblasti klinické praxe přispěl model realizace ANTT v praxi ke zlepšení úrovně asepticke techniky. Ještě však zůstává mnoho nesplněných úkolů. Navzdory požadavkům uvedeným v zákoně o zdravotní a sociální péči (Health and Social Care Act) z roku 2008 některé nemocnice a komunitní organizace stále podceňují význam aseptické techniky a nemají zavedené standardy praxe. Audit provedený ASAP ukázal, že tyto nemocnice uplatňují v praxi něco, co je možné nazvat „obecnou“ aseptickou technikou. Ta je charakterizována variabilními, subjektivními přístupy k praxi, což znamená, že standardy jsou rovněž variabilní.

Žádný jiný významný obor by netoleroval přesně nedefinovaný a variabilní přístup k záležitosti tak důležité pro bezpečnost. Například je nemyslitelné, aby letecký průmysl pracoval bez univerzálního standardu údržby tryskových motorů. Srovnání s leteckým průmyslem je opravdu efektní. Zatímco při leteckých neštěstích ročně zemře na celém světě zhruba 800 lidí, v roce 2007 zemřelo jenom ve Velké Británii kolem 9 000 pacientů na infekce vyvolané MRSA a Clostridium difficile (National Audit Office, 2009).

Závěr

Během posledního desetiletí zavedly mnohé britské zdravotnické organizace do praxe model realizace ANTT, aby dosáhly významného snížení výskytu nozokomiálních infekcí (Pike et al., 2009; Rowley a Clare, 2009). Úsilí participujících nemocnic a komunitních týmů bezpochyby přispělo k záchraně mnoha životů.

Methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus, MRSA
ilustrační foto: www.bioquell.com

 

Z impaktovaného časopisu: Rowley S, Clare S. ANTT: a standard approach to aseptic technique. Nursing Times, 2011, č. 36, s. 12–14. Překlad: Mgr. Libuše Dobrovodská, dobrovodska.l@centrum.cz.


 

Deset hlavních zásad ANTT

 

Hlavní riziko přenosu infekce představuje pro pacienta zdravotnický personál. Je důležité, aby si zdravotnické organizace a jednotliví zdravotníci byli vědomi rizika, které pro pacienty představují, a podle toho se chovali.

2 Zdravotníci musí vědět, co to je asepse a jak jí dosáhnout a musí ji zachovávat. Špatné pochopení a používání termínů sterilní, aseptický a čistý přispívalo ke zmatkům v dodržováni aseptické techniky (Aziz, 2009).

Nejdůležitější je identifikace a ochrana klíčových předmětů a klíčových ploch. Klíčovými předměty jsou kritické části klinického zařízení, které přicházejí do přímého nebo nepřímého kontaktu s jakoukoliv infúzní tekutinou, klíčovými plochami a jakýmikoliv aktivními klíčovými předměty, které jsou v konaktu s pacientem. Pokud jsou kontaminované, představují vysoké riziko infekce.

4 Asepse je dosaženo pomocí standardní ANTT nebo chirurgické ANTT. Standardní ANTT je technikou volby, pokud jde o technicky nekomplikované, krátké (do 20 minut) procedury týkající se malých ploch a malých klíčových předmětů. Chirurgická ANTT je nutná, pokud jsou procedury složité, trvají více než 20 minut , zahrnují velké otevřené klíčové plochy a velké  nebo početné klíčové předměty. 

5 Je nutné vyhodnotit riziko různých klinických procedur, aby bylo možné rozhodnout, zda je nutné použít standardní, nebo chirurgickou ANTT. Zhodnocení rizika vychází z technické náročnosti procedury, kompetence pracovníka a prostředí, v němž bude procedura prováděna. Zdravotník si musí položit otázku, zda může být procedura provedena bezpečně pomocí nejjednodušší a nejúčinnější standardní ANTT. Pokud ne, je nutné použít chirurgickou ANTT.

6 Důležitý je management aseptického pole; ačkoliv principy ANTT zůstávají stejné, standardní a chirurgická ANTT vyžadují rozdílný management aseptického pole. Zdravotnické prostředí je obvykle osídleno atypickými mikroorganismy, často rezistentními vůči antibiotikům. Aseptická pole jsou důležitá k zajištění kontrolovaného bezpečného pracovního prostoru pomáhajícího udržet asepsi klíčových předmětů a klíčových ploch. ANTT používá dva typy aseptických polí, která vyžadují rozdílný management. Pro standardní a chirurgickou ANTT je společné použití kritických aseptických polí k zachování asepse klíčových předmětů používaných při proceduře. Při chirurgické ANTT bude kritické aseptické pole relativně velká plocha, na níž mohou být používány pouze předměty, které byly vysterilizovány nebo jsou aseptické. U standardní ANTT nevyžaduje hlavní aseptické pole kritický management. Je tomu tak proto, že klíčové předměty procedury mohou být snadno chráněny pomocí mikrokritických aseptických polí, jako jsou zátky či víčka.

7 Bezdotyková technika je nejdůlažitějším komponentem standardní a chirurgické ANTT. Protože nejbezpečnější způsob ochrany klíčových předmětů je nedotýkat se jich, je princip bezdotykové techniky hlavním prvkem jak standardní, tak chirurgické ANTT.

8 Vhodná protiinfekční opatření pomáhají podpořit a zajistit asepsi. Ačkoliv aseptická technika a vhodný management aseptického pole jsou hlavními komponenty ochrany klíčových předmětů a klíčových ploch, jsou důležitá základni opatření na prevenci infekcí, jako jsou efektivní hygiena rukou a používání rukavic.

9 Aseptická praxe by měla být standardem ve všech zdravotnických zařízeních. Když je v některé oblasti vysoký výskyt nozokomiálních infekcí, nemocnice obvykle reagují standardizací praxe a vydáním doporučených postupů. V zájmu pacientů by bylo lepší, kdyby byla ANTT používána ještě před výskytem potíží ke standardizaci aseptické praxe všech pracovníků, aby byla odstraněna variabilita jejich praxe. Zavedení standardu ANTT také umožňuje, aby byla standardizovaná praxe sledována kolegy, což zajišťuje monitorování úrovně této praxe.

10 Bezpečná aseptická technika závisí  na vzdělání pracovníků, pokud jde o kontrolu infekcí, na bezpečném prostředí a na tom, aby bylo k dispozici zařízení, které je vhodné k danému účelu použití. Efektivní aseptická technika závisí na tom, zda zdravotnické organizace zaujmou systematický přístup k managementu asepse obecně. Nesmírně důležitá je efektivní edukace a výcvik zdravotníků, stejně jako zajištění, aby vybavení odpovídalo účelu použití, a zabezpečení klinického prostředí podporujícího asepsi.

 
  • tisk
  • předplatit si