Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2012

Dokumentace suicidia

Datum: 4. 6. 2012
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Mgr. Zuzana Volejníková

Na ředitelství zdravotnického zařízení se dostavil manžel pacientky, která zemřela následkem suicidia, s požadavkem na přešetření léčebného a zejména profesního a morálního přístupu sester k ošetřovaným. Svoji stížnost opíral o záznamy sester ve zdravotnické dokumentaci, které dle stěžovatele nebudí dojem profesionálního přístupu a empatie.

Skutkový stav

Osmapadesatiletá žena hospitalizovaná s diagnózou stav po radikální exstirpaci tumorózní expanze parietálně vpravo. Histologicky byl prokázán gliální tumor s ložiskově přítomnými nekrózami, nejspíše glioblastom. Pacientka byla hospitalizována k antiedematózní a onkologické léčbě, která byla doplněna o antidepresiva. Při přijetí byla pacientka lucidní, orientovaná všemi kvalitami, spolupracovala. Dle záznamu sestry byla druhý den hospitalizace plačtivá, „nešťastná z toho, že si nic nepamatuje“. Večer sestry ani manžel nepozorovali cokoliv nápadného, žádné změny v chování pacientky. V klidu byl plánován postup po návratu domů. Následující den hospitalizace, v 7.45 hodin, pacientka vyskočila oknem společenské místnosti z výše 20 metrů.

Diskuse

Je skutečností, že pacient bilanční suicidium pečlivě připravuje a ještě pečlivěji tají. Lze oprávněně mít za to, že ošetřující neměli jakoukoliv vinu na suicidiu pacientky, a pečlivé šetření také dokázalo, že ošetřující nemohli suicidiu zabránit. Proto je v tomto konkrétním případě dokonaného suicidia obvinění ze zanedbání ošetřovatelské péče neodůvodněné a ničím nepodložené. Pacientka byla pravidelně sledována sestrami, bez problémů komunikovala a nebyly u ní zjištěny suicidální tendence, deprese nebo jiné závažné alarmující příznaky, které by vyžadovaly a indikovaly zvýšený dohled.

ilustrační foto: Profimedia

Problematika dokumentace

Určitým nedostatkem, který však není v příčinné souvislosti s dokonaným suicidiem, je obsah i forma dokumentace. Ošetřovatelská dokumentace je vedena na předtištěných formulářích se záznamy psanými rukou. Ordinace léku byly v souladu s předpisy, podání léků bylo vždy odškrtnuté. Ne všechny záznamy sester jsou dobře čitelné. Problémem je užívání nestandardní terminologie (ohledání mrtvoly, sepsána zápisnice). Záznamy o nežádoucí události jsou pouze formální, pokud jsou psané rukou, jsou špatně čitelné a pro pozůstalé obtížně přijatelné, zejména, pokud je uvedeno: „... kde vypadla směrem dolů.“

Řešení

Se všemi, kteří se na poskytované zdravotní péči podíleli, byl případ projednán. Analyzován byl postup lékařské i ošetřovatelské péče a probrány byly všechny administrativní nedostatky. Konkrétním pracovníkům byly nemedicínské chyby vytknuty. Postup při poskytování zdravotní péče byl rodině opakovaně vysvětlen. Rodina vysvětlení akceptovala a ustoupila od požadavků na postih někoho z ošetřujících.

lubomir.vondracek@fnmotol.cz

 
  • tisk
  • předplatit si